20 Μαρτίου 2019

Συναισθηματική Νοημοσύνη EQ: 5 τρόποι να την αναπτύξετε (ΙV)


Συναισθηματική Νοημοσύνη EQ: 5 τρόποι να την αναπτύξετε (ΙV) Ψυχολογια και Εκπαίδευση
Συναισθηματική Νοημοσύνη
ΔΕΞΙΟΤΗΤΑ 4η: ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ


Το χιούμορ, το γέλιο και το παιχνίδι είναι φυσικά αντίδοτα στις δυσκολίες της ζωής. Ελαφρύνουν το φορτίο μας και βοηθούν να διατηρηθούν τα πράγματα σε μια προοπτική. Το γέλιο μειώνει το στρες, βελτιώνει τη διάθεση και επαναφέρει το νευρικό μας σύστημα σε ισορροπία.

Η παιχνιδιάρικη επικοινωνία ενισχύει τη συναισθηματική νοημοσύνη και μας βοηθάει:

– Να ξεπερνάμε τις δυσκολίες: Βλέποντας τις απογοητεύσεις υπό νέα οπτική, το γέλιο και το παιχνίδι μας επιτρέπουν να τα καταφέρουμε στις αντιξοότητες, στις δύσκολες στιγμές και στις αναποδιές.

– Να εξομαλύνουμε τις διαφορές: Χρησιμοποιώντας το χιούμορ συχνά, μας βοηθάει να πούμε πράγματα, που διαφορετικά θα δυσκολευόμασταν να τα εκφράσουμε χωρίς να προκαλέσουμε.

– Να χαλαρώσουμε και ταυτόχρονα να ενεργοποιηθούμε: Η παιχνιδιάρικη επικοινωνία ανακουφίζει από την κούραση και χαλαρώνει το σώμα μας, πράγμα το οποίο μας επιτρέπει να επαναφορτιστούμε και να ανταποκριθούμε καλύτερα.

– Να γίνουμε πιο δημιουργικοί: Όταν χαλαρώνουμε, ελευθερώνουμε τον εαυτό μας από αυστηρούς τρόπους σκέψης και ύπαρξης, γινόμαστε δημιουργικοί και βλέπουμε τις καταστάσεις μέσα από νέες οπτικές.

Πώς να αναπτύξετε την «παιχνιδιάρικη» επικοινωνία:

  • Προσπαθήστε να δοκιμάσετε την τακτική του παιχνιδιού: Όσο περισσότερο αστειεύεστε, παίζετε και γελάτε, τόσο πιο εύκολο θα γίνεται.
  • Βρείτε ευχάριστες και διασκεδαστικές δραστηριότητες, που σας χαλαρώνουν και σας βοηθούν να βελτιώσετε την παιχνιδιάρικη πλευρά σας.
  • Εξασκηθείτε παίζοντας με ζώα, μωρά, μικρά παιδιά και εξωστρεφείς ανθρώπους που τους αρέσουν τα πειράγματα.

ΔΕΞΙΟΤΗΤΑ 5η: ΕΠΙΛΥΣΤΕ ΤΙΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΜΕ ΘΕΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ


Οι συγκρούσεις και οι διαφωνίες είναι αναπόφευκτες στις σχέσεις. Δύο άνθρωποι πιθανόν δεν μπορούν
να έχουν τις ίδιες ανάγκες, απόψεις και προσδοκίες όλη την ώρα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει πως είναι κάτι κακό. Επιλύοντας τις διαφωνίες με υγιείς και εποικοδομητικούς τρόπους μπορεί να δυναμώσει η εμπιστοσύνη ανάμεσα στους ανθρώπους. Όταν η διαφωνία δεν εκλαμβάνεται ως απειλή ή τιμωρία, τότε ενισχύεται η ελευθερία, η δημιουργικότητα και η ασφάλεια στις σχέσεις.

Η ικανότητα να διαχειριζόμαστε τις συγκρούσεις με θετικό τρόπο, αναπτύσσοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη, υποστηρίζεται από τις προηγούμενες τέσσερις δεξιότητες της συναισθηματικής νοημοσύνης. Από τη στιγμή που γνωρίζουμε πως να διαχειριζόμαστε το στρες, να παραμένουμε συναισθηματικά παρόντες και σε επίγνωση, να επικοινωνούμε μη λεκτικά και να χρησιμοποιούμε το χιούμορ και το παιχνίδι, είμαστε καλύτερα εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσουμε συναισθηματικά φορτισμένες καταστάσεις, να αντιληφθούμε και να εκτονώσουμε πολλά θέματα πριν προλάβουν να κλιμακωθούν.

Τρόποι επίλυσης διαφωνιών με θετικό τρόπο:

  • Παραμείνετε συγκεντρωμένοι στο παρόν: Όταν δεν αναπαράγετε παλιά τραύματα και δυσαρέσκειες, μπορείτε να αντιληφθείτε την πραγματικότητα της παρούσας κατάστασης και να την δείτε ως μια νέα ευκαιρία για την επίλυση παλιών συναισθηματικών συγκρούσεων.
  • Επιλέξτε τις διαφωνίες: Οι διαφωνίες απαιτούν χρόνο και ενέργεια, ειδικά αν θέλετε να τις επιλύσετε με ένα θετικό τρόπο. Σκεφτείτε για τι αξίζει να διαφωνήσετε και για τι όχι.
  • Συγχωρέστε: Η δυσάρεστη συμπεριφορά των άλλων ανήκει στο παρελθόν. Για να επιλύσετε μια διαφωνία χρειάζεται να απαλλαγείτε απ’την ανάγκη σας να τιμωρήσετε τον άλλον ή να τον εκδικηθείτε.
  • Δώστε τέλος στις διαφωνίες που δε λύνονται: Χρειάζονται δύο άνθρωποι για να συνεχιστεί ο καβγάς. Μπορείτε να επιλέξετε να απεμπλακείτε απ’ τη διαμάχη, παρόλο που ενδεχομένως διαφωνείτε ακόμη.

 Αναδημοσίευσή από:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...