31 Αυγούστου 2019

Το νόημα της ζωής (Γέροντας Μωυσής Αγιορείτης)


Γέροντας Μωυσής Αγιορείτης
Γέροντας Μωυσής Αγιορείτης 

Μερικοί λένε πως η ζωή μας είναι αρκετά σύντομη. Νομίζουμε όμως πως από μόνοι μας συντομεύουμε το χρόνο της ζωής μας από την κατάχρηση, την παράχρηση και την ηθοφθορία.

Αν τη ζωή τη χρησιμοποιήσουμε με σεβασμό, περίσκεψη και φειδώ είναι σίγουρα αρκετά μεγάλη. Ο άνθρωπος γενικά δεν εκτιμά τον χρόνο, τον αφήνει να κυλά ανεκμετάλλευτα, τον σπαταλά εύκολα, δεν τον αξιοποιεί, δεν τον χρησιμοποιεί χρήσιμα. Οι άνθρωποι ζουν συχνά ως επιγείως αθάνατοι. Δεν εξαγοράζουν τον καιρό, παρά το ότι οι ημέρες είναι αρκετά πονηρές. Ο χρόνος μακραίνει όσο ο άνθρωπος αυξάνεται πνευματικά, όσο πλησιάζει το βάθος και την ιερότητα του νοήματος της ζωής.
Μερικοί γέρασαν χωρίς να ζήσουν όντας γέροι και νέοι γέρασαν προτού να μεγαλώσουν. Φοβούνται τον θάνατο, παρότι δε γνωρίζουν να ζήσουν. Χάνουν τη ζωή μέσα από τα χέρια τους δίχως να τη ζήσουν. Δεν ξέρουν ούτε τι είναι ζωή, ούτε τι είναι θάνατος, ούτε πιο είναι το ουσιαστικό νόημα της ζωής του ανθρώπου. Τον θάνατο πιο πολύ τον φοβούνται όσοι ελέγχονται από τη συνείδησή τους, όσοι δεν βελτίωσαν την πνευματική τους ταυτότητα, όσοι παρασύρθηκαν από τις ηδονές του βίου. Η πνευματικότητα του ανθρώπου αντιστέκεται ισχυρά στη φθορά και στη βλαπτικότητα που μπορεί να προκαλέσει ο χρόνος. Η γαλήνη στην ψυχή του ανθρώπου μπορεί να σκηνώσει μόνιμα μόνον κατόπιν σκληρού διωγμού της κακίας. Η εμπιστοσύνη στη θεία πρόνοια θα συνδράμει σημαντικά σ’ αυτή την επίτευξη.
Ο φιλόσοφος Σενέκας λέγει πως «το θέμα όμως δεν είναι ότι έχουμε λίγο χρόνο ζωής, αλλά ότι σπαταλάμε μεγάλο μέρος του». Αν ο άνθρωπος παρασυρθεί στο κυνηγητό της ηδονής, της πολυτέλειας,

30 Αυγούστου 2019

Άνθρωποι στα μέτρα μας - Η Επανάσταση της Γενετικής Μηχανικής (Ντοκιμαντέρ)




 Η Επανάσταση της Γενετικής Μηχανικής (Ντοκιμαντέρ)  - Βιοηθική και επιστημονική έρευνα
 Η Επανάσταση της Γενετικής Μηχανικής
Το ντοκιμαντέρ της ανάρτησης,  μας παρουσιάζει μια ιδιαίτερα σημαντική επανάσταση της  γενετικής μηχανικής η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2012. Χάρη σε μία μοριακή συσκευή που ονομάζεται CRISPR-Cas9 η επεξεργασία του DNA θα είναι τόσο εύκολη, όσο πιέζοντας ένα απλό κουμπί. Πολλές και εκπληκτικές εφαρμογές θα είναι πλέον δυνατές, όπως η εξάλειψη της ελονοσίας, του Αλτσχάιμερ, του καρκίνου, του HIV,  το σταμάτημα ή η αντιστροφή της διαδικασίας της γήρανσης καθώς και η θεραπεία αρκετών άλλων γενετικών ασθενειών.  Με αυτό θα είναι δυνατό να παραγγείλουμε ένα «προγραμματισμένο» ζώο, ή ακόμη και ένα ανθρώπινο έμβρυο. Η γνώση όλων, η στόχευση όλων και η θεραπεία όλων είναι το  σύγχρονο σύνθημα της  γενετικής.

Το CRISPRCas9  αναμφίβολα ανοίγει έναν εντελώς νέο κόσμο στις δυνατότητες που θα δημιουργήσουν και εντέλει θα καθορίσουν ποιο θα είναι το μέλλον του ανθρώπου. Οι οικονομικές  επίσης επιπτώσεις μιας τέτοιας ανακάλυψης είναι σίγουρα συντριπτικές. Όμως, ταυτόχρονα η εξέλιξη αυτή, θέτει και θεμελιώδη ηθικά ζητήματα. Μπορούμε να φανταστούμε τους «ενισχυμένους» ανθρώπους; Μήπως με αυτές τις τεχνικές της γενετικής επανεμφανίζεται, με τρόπο μάλιστα δυναμικό, η άλλοτε αποκηρυγμένη ευγονική; Μπορούμε να σφυρηλατήσουμε τη ζωή και την εξέλιξη σύμφωνα με τις ανάγκες μας; Είναι ηθικά επιτρεπτό να δημιουργήσουμε ανθρώπους με επιλεγμένα χαρακτηριστικά; Έχουμε το δικαίωμα να αλλάξουμε το γονιδίωμα των επομένων γενεών;  Ποιο είναι το όριο ασφάλειας για να προχωρήσουμε σε

29 Αυγούστου 2019

Αμαρτωλοί Άγιοι


Αμαρτωλοί Άγιοι
 Αρχιμ. Παύλος Παπαδόπουλος 

Εάν δεν ζεις μέσα στο φως της αγάπης, αν πέσεις στην παγίδα να θεωρείς σημαντικά τα ασήμαντα, τότε γεύεσαι από τώρα τον χρόνο, σαν τον δυνάστη που σε οδηγεί σε ένα άχαρο τέλος.

Η χριστιανική ζωή, είναι μία ζωή χαράς και ελπίδος. Είναι μία ζωή θεμελιωμένη στην αγάπη. Διότι χωρίς αγάπη, δεν νοείται χριστιανική ζωή. Μόνο η αγάπη κατατρώει την φθορά του χρόνου και μας εισάγει στον κήπο της αφθαρσίας.

Αυτοί που χάθηκαν μέσα στην ησυχία της θυσίας, αυτοί που ναυάγησαν εκούσια σε λιμάνια επίγειας επιτυχίας, αυτοί που ένιωσαν το άγγιγμα της ελπίδος, έζησαν. Έζησαν και ζουν ακόμα, κι ας πέθαναν. Έζησαν μέσα σε νύχτες μετανοίας, μέσα από τροφές άυλες και απόκοσμες, μέσα σε δωμάτια πόνου και προσευχής, μέσα στα μάτια των συνανθρώπων τους.

Ο κόσμος δύσκολα αντιλαμβάνεται την Αλήθεια. Διότι η Αλήθεια σου αποκαλύπτεται την στιγμή που κενώνεσαι από τον εγωισμό σου. Και αν συμβεί αυτό, και πάλι μπορεί να την χάσεις καθώς σκοντάφτεις απρόσεκτα στην χλιαρότητα της καθημερινότητάς σου.

Η κοινωνία της μόδας και της τεχνολογίας έχει αποτύχει να μεταδώσει στον άνθρωπο την ευτυχία και την ειρήνη. Έχει αποτύχει να δει την Αλήθεια κατάματα και να την αναγνωρίσει, διότι είναι ανάπηρη πνευματικά, είναι τυφλή, κουφή, ανόητη, ανυποψίαστη για την απλότητα της ζωής.

Ο μεγαλύτερος φόβος του ανθρώπου είναι ο θάνατος. Και όμως, για τον χριστιανό η μελέτη του θανάτου είναι μελέτη ζωής. Ο κόσμος αποφεύγει να ομιλεί για τον θάνατο, γιατί δεν βλέπει κάτι μετά απ’αυτόν ή εάν βλέπει, τρομάζει μ’ αυτό που αντικρίζει.

Ο θάνατος είναι ζωή για τον άνθρωπο που βαπτίζεται καθημερινώς στην ταπείνωση και στην προσευχή. Ο θάνατος παραμένει εχθρός, όμως όχι αιώνιος, όχι ανίκητος, όχι φοβερός και τρομακτικός.

Κάθομαι και παρατηρώ τους ανθρώπους. Οικογενειάρχες, επαγγελματίες, φοιτητές, μαθητές, συνταξιούχοι, επιτυχημένοι οικονομικά ή όχι, καταξιωμένοι κοινωνικά ή περιθωριακοί τύποι-

28 Αυγούστου 2019

Έμβρυα - δότες κατά παραγγελία στην Ινδία


Έμβρυα - δότες κατά παραγγελία στην Ινδία  - Βιοηθική και Μεταμοσχεύσεις - Δωρέα οργάνων
Έμβρυα - δότες κατά παραγγελία στην Ινδία

Ένα ζευγάρι στην Ινδία προχώρησε σε ιατρικά υποβοηθούμενη αναπαραγωγή 18 εμβρύων με σκοπό να δημιουργήσουν έναν συμβατό δότη για τον πρωτότοκο γιο τους που έπασχε από θαλασσαιμία.

Το παιδί τους πρώτα έπρεπε να κάνει μετάγγιση αίματος κάθε μήνα, αλλά η κατάσταση του χειροτέρευσε και έτσι η πάθηση του απαιτούσε μεταμόσχευση μυελού των οστών. Καθώς υπήρχε πολύ μικρή πιθανότητα να βρεθεί συμβατός δότης η οικογένεια κατέφυγε στην προαναφερθείσα λύση.

Οι γονείς μετέβησαν σε μια κλινική και δημιούργησαν 18 έμβρυα με εξωσωματική γονιμοποίηση, τα οποία μετέπειτα εξετάστηκαν για την συμβατότητα τους πριν την τοποθέτηση στην μήτρα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπήρχε συμβατότητα μόνο σε ένα από τα 18 έμβρυα και αυτό επιλέχτηκε για

27 Αυγούστου 2019

Η Βιοηθική Παιδεία: ένα ηλεκτρονικό περιοδικό


Το περιοδικό: «Η Βιοηθική Παιδεία» από τα «Αναλέκτα» της Πεμπτουσίας, εξετάζει τα ζητήματα της βιοηθικής σε σχέση με την εκπαίδευση και το μάθημα των Θρησκευτικών. Αναπτύσσει ποικίλα ενδιαφέροντα θέματα όπως ποια είναι σχέση της βιοηθικής με την εκπαίδευση και ποιος βιοηθικός προβληματισμός μπορεί να καλλιεργηθεί στο πλαίσιο της σχολικής κοινότητας. Εξετάζει επίσης το ζήτημα των βλαστοκυττάρων και της μεταμόσχευσης και πως αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν κατά την εκπαιδευτική διαδικασία. Επιπλέον, παρουσιάζει τις υπάρχουσες δυνατότητες στην Ελλάδα για να σπουδάσει κάποιος τη Βιοηθική, παρουσιάζοντας το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Βιοηθικής του Α.Π.Θ.

Το περιοδικό αυτό αποτελεί ένα χρήσιμο βοήθημα για όσους ασχολούνται με τη διδασκαλία των βιοηθικών ζητημάτων. Πατώντας πάνω στο παρακάτω σύνδεσμο ή στην αρχική εικόνα θα έχετε τη δυνατότητα να το διαβάσατε σε ηλεκτρονική μορφή. 


26 Αυγούστου 2019

Αυτονομία, αγαθοεργία και δικαιοσύνη κατά τη δημιουργία ζωής


Αυτονομία και Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή - Αυτονομία, αγαθοεργία και δικαιοσύνη κατά τη δημιουργία ζωής – bioethics
Αυτονομία και Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

της Χαρίκλειας Φωτοπούλου -  Θεολόγος,  Καθηγήτρια Μ.Ε.

Διερευνώντας ηθικά τα προβλήματα και τα διλήμματα, που προκύπτουν από την εφαρμογή των τεχνικών παρεμβατικής αναπαραγωγής η βιοηθική επιχειρεί να προσδιορίσει το ηθικά σωστό, ωφέλιμο και συμφέρον για τους προσφεύγοντες σ’ αυτές με βάση το αν οι τεχνικές αυτές εξυπηρετούν τις μεταβαλλόμενες μέσα στο χρόνο σωματικές και υλικές ανάγκες αυτών που προσφεύγουν σ’ αυτού του είδους τις τεχνικές κι όχι με βάση το αν ικανοποιούνται οι ανάγκες της πνευματικής τους ζωής, οι οποίες διαφέρουν ανάλογα με τη θρησκεία, τη φιλοσοφία, τον πολιτισμό.

Στο παρόν η ηθική, νομική, κοινωνική εξέταση των διαφόρων προβλημάτων και διλημμάτων γίνεται με τη συμβολή της φιλοσοφικής αρχής, που ορίζει ότι για ν’ αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα πρέπει πρώτα να εξετάσουμε μήπως η δυσκολία του οφείλεται σε δικές μας παραλήψεις, παρανοήσεις ή παρεξηγήσεις κι έπειτα να ορίσουμε σωστά το θέμα που μας απασχολεί. Στο μέλλον αναμένεται από τη βιοηθική να δώσει τη λύση των προβλημάτων και διλημμάτων, των συνυφασμένων με την εφαρμογή και τις επιπτώσεις στον άνθρωπο των παρεμβατικών αναπαραγωγικών τεχνικών, η ίδια η επιστημονική πρόοδος στον τομέα της αναπαραγωγής.

Έτσι, μια μελλοντική τεχνητή παρασκευή ωαρίων θα καταργήσει την ιδιοκτησία του ωαρίου και θα εξαλείψει προβλήματα και διλήμματα, όπως το δίλημμα περί της πραγματικής μητέρας στην περίπτωση της παρένθετης μητρότητας, το οποίο θα ξεπεραστεί, αφού δε θα υπάρχει η έννοια της φυσικής μητέρας ή περί του χρονικού διαστήματος φύλαξης των περισσευούμενων εμβρύων και του επιτρεπτού της θανάτωσης ή της δωρεάς αυτών σε άτεκνα ζεύγη ή την έρευνα, που θα ξεπεραστεί, αφού δεν θα υπάρχει λόγος παρασκευής πλεοναζόντων εμβρύων[1].

 Η επιχειρούμενη ηθική αξιολόγηση στοχεύει όχι στο να απορριφθούν ή να γίνουν δεκτές στο σύνολό τους ή μεμονωμένα οι εν λόγω τεχνικές, αλλά στο να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη

25 Αυγούστου 2019

Κρυογονική - Η προοπτική της αθανασίας και η ελπίδα για αιώνια ζωή - Βίντεο



Κρυογονική - Η προοπτική της αθανασίας και η ελπίδα για αιώνια ζωή  - Βίντεο  -Βιοηθική
Κρυογονική

Κρυογονική, ονομάζεται η μέθοδος διατήρησης των ανθρώπων σε χαμηλές θερμοκρασίες (περίπου -196°C), με την ελπίδα το ανθρώπινο είδος να καταφέρει να παραμείνει κυριολεκτικά, αθάνατο. Στο βίντεο, ο  Ντανίλα Μεντβέντεφ, πρόεδρος  του διοικητικού συμβουλίου της ρωσικής κρυογονικής εταιρίας, μας εξηγεί τις διαδικασίες που απαιτούνται για να πραγματοποιηθεί η διαδικασία της κρυογονικής. Εκτός των σοβαρών ηθικών διλημμάτων που εγείρονται από τη μέθοδό αυτή, πρέπει να τονίσουμε ότι και

24 Αυγούστου 2019

Αναζητώντας τα μεγαλεία της Δημιουργίας - του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Νικολάου


Αναζητώντας τα μεγαλεία της Δημιουργίας -  του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Νικολάου - Χριστιανισμός, Μάθημα Θρησκευτικών και φυσικές επιστήμες,
Αναζητώντας τα μεγαλεία της Δημιουργίας
του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Νικολάου 
Αναζητώντας τα μεγαλεία της Δημιουργίας -  του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Νικολάου - Χριστιανισμός, Μάθημα Θρησκευτικών και φυσικές επιστήμες,
Αναζητώντας τα μεγαλεία της Δημιουργίας
Ζούμε σε έναν πανέμορφο κόσμο που το μυστικό της ζωής το σηκώνουν μικροσκοπικές οντότητες που λέγονται γονίδια. Είναι δυσδιάκριτα, δεν φαίνονται. Όμως αυτά προσδιορίζουν τη ζωή και τα ιδιώματά της. Αυτά χαρακτηρίζουν το κάθε πρόσωπο, καθορίζουν την ταυτότητα. Με ακρίβεια και λεπτομέρειες.

Κολυμπάμε μέσα σε έναν ωκεανό άπειρων σωματιδίων, που ταυτοποιούνται με ποικίλα και παράξενα ονόματα: Quarks, γκλουόνια, μποζόνια, λεπτόνια, βαρυόνια, νετρίνα, φωτόνια και πλήθος άλλων. Και που δεν φαίνονται. Όμως αυτά τα μικρά στηρίζουν το μεγαλείο αυτού του κόσμου. Αυτά κρύβουν το μυστήριό του. Όλα έχουν την αποστολή και τη σημασία τους. Όσο μικρά κι αν είναι. Κάποια είναι υπεύθυνα για τη μάζα. Λέγονται μποζόνια. Ούτε καταλαβαίνουμε γιατί. Χωρίς όμως αυτά δεν θα ψηλαφούσαμε τον κόσμο μας. Άλλα πάλι βοηθούν στη διάδοση των δυνάμεων. Κάποια είναι γνωστά ως γκλουόνια. Κι αυτό κακόηχο. Και άλλα συγκροτούν το φως. Αυτά λέγονται φωτόνια. Πιο εύηχο όνομα.

Μάζα, δυνάμεις, φως.

Είναι σημαντικό να ερμηνεύεται η μάζα η να δικαιολογείται η διάδοση των δυνάμεων. Η ύλη ψηλαφείται, οι δυνάμεις συντηρούν την κίνηση και διατηρούν τις ισορροπίες. Έτσι κατανοούμε την ύλη και τη βαρύτητα.

Για κάποιον όμως λόγο, το φωτόνιο έχει ένα μοναδικό μεγαλείο. Είναι πολύ ευγενές, δεν έχει μάζα, αλλά όμως υπάρχει. Και μάλιστα μπορεί να γεννήσει μάζα. Κουβαλάει ενέργεια. Κυρίως όμως δείχνει και φανερώνει. Χάρις στα φωτόνια απολαμβάνουμε το αίσθημα της όρασης. Ο κόσμος φαίνεται. Και είναι τόσο όμορφος.

Πλήθος χρωμάτων, εντυπωσιακές συμμετρίες, εκπληκτικές ασυμμετρίες, αντιθέσεις, ανακλάσεις, αρμονία, βάθος, εναλλαγές. Χωρίς τα φωτόνια δεν θα ξέραμε τι θα πει κάλλος, ομορφιά, αισθητική, ποικιλία, οπτική αρμονία. Δεν θα μπορούσαμε να συγκρίνουμε. Σαν αυτά να δίνουν ζωή στην ύλη.

Τα φωτόνια επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του κόσμου, κυρίως όμως αποκαλύπτουν την ομορφιά του. Αλλά για να την δεις, πρέπει να τα ανακαλύψεις.

Σ’ αυτό βοηθούν τα μάτια μας. Όταν αυτά χάνουν την ακρίβεια η την ευαισθησία τους, τότε

23 Αυγούστου 2019

Οι τρεις σημαντικότερες ηθικές θεωρίες – Διδακτικό σενάριο


Οι τρεις σημαντικότερες ηθικές θεωρίες – Διδακτικό σενάριο - Διδασκαλία Φιλοσοφίας
Διδασκαλία ηθικής
Δημιουργός Σεναρίου: ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΑΚΗΣ (Εκπαιδευτικός)

Το διδακτικό  σενάριο  της παρούσας ανάρτησης  είναι από την Πλατφόρμα Ψηφιακών Διδακτικών Σεναρίων του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, δημιουργήθηκε από τον εκπαιδευτικό Σταύρο Καραραγεωργάκη και μπορεί να αξιοποιηθεί είτε για τη διδασκαλία του μαθήματος "Αναζήτηση Κριτηρίου Ηθικής Ορθότητας" (Σχολικό Βιβλίο Β΄ Λυκείου: Αρχές Φιλοσοφίας, Συγγραφείς: Στ. Βιρβιδάκης, Β. Καρασμάνης, Χ. Τουρνά) είτε ανεξάρτητα με αυτό, προκειμένου να εξοικειωθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες του λυκείου με κάποιες βασικές αρχές της ηθικής φιλοσοφίας.


1η Διδακτική ώρα: Ωφελιμισμός       


Ενημερωθείτε σχετικά με τις βασικές αρχές του ωφελιμισμού και το έργο του Τζον Στιούαρτ Μιλ και απαντήστε τις ερωτήσεις που ακολουθούν.

Οι βασικές αρχές του ωφελιμισμού

Στα τέλη του 18ου και στις αρχές του 19ου αιώνα διαμορφώθηκε η ηθική θεωρία του ωφελιμισμού, με κύριους εκπροσώπους τον Τζέρεμι Μπένθαμ (Jeremy Bentham) και τον Τζον Στιούαρτ Μιλ (John Stuart Mill). Ακόμα και σήμερα αυτή η θεωρία έχει υποστηρικτές και αναπτύσσεται, με πιο σημαντικό εκπρόσωπο τον Πίτερ Σίνγκερ (Peter Singer).

Η βασική θέση της συγκεκριμένης θεωρίας είναι η αρχή της ωφέλειας, σύμφωνα με την οποία πρωταρχικός σκοπός κάθε πράξης είναι η επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής ευτυχίας για το μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων.

Ο ωφελιμισμός αξιολογεί τις πράξεις ανάλογα με τις συνέπειες για το άτομο ή το σύνολο των ατόμων. Έτσι, ο ωφελιμισμός, σε αντίθεση με άλλες θεωρίες, δεν έχει αναφορές στη βούληση του Θεού ή σε κάποιους άκαμπτους κανόνες. Γνώμονας είναι η ευτυχία των ανθρώπων.

Γράφει ο Μιλ: "Η διδασκαλία που αποδέχεται ως θεμέλιο της ηθικής την ωφέλεια ή την αρχή της μέγιστης ευτυχίας, πρεσβεύει ότι οι πράξεις είναι ορθές στον βαθμό που τείνουν να μεγιστοποιηούν την ευτυχία, και εσφαλμένες στον βαθμό που τείνουν να προκαλούν ό,τι αντίκειται σε αυτή. Ως ευτυχία εννοείται η ηδονή και η απουσία του πόνου· ως δυστυχία ο πόνος και η στέρηση της ηδονής."

Θέμα για συζήτηση: Ωχ! Τα θέματα του αυριανού διαγωνίσματος πάνω στην έδρα!

Ένας συμμαθητής σας βρίσκει ξεχασμένα πάνω στην έδρα του καθηγητή τα θέματα του αυριανού διαγωνίσματος των μαθηματικών. Τι πρέπει να κάνει αν είναι ένας γνήσιος ωφελιμιστής;

  • Τα μοιράζεται με τους κολλητούς του.
  • Σηκώνει τις απαντήσεις στο facebook για να της δει όλο το σχολείο.
  • Τα κρατά για τον εαυτό του και παίρνει το πρώτο 20αρι του τετραμήνου.
  • Τα παραδίδει στον καθηγητή.


Διαβάστε το άρθρο της εφημερίδας και συζητήστε το θέμα από τη σκοπιά της ηθικής. (πατώντας πάνω

22 Αυγούστου 2019

Η γεύση της αγάπης – Ταινία με θέμα την τεχνητή νοημοσύνη και την αγάπη




Η γεύση της αγάπης – Ταινία με θέμα την τεχνητή νοημοσύνη και την αγάπη  - Βιοηθική και τεχνητή νοημοσύνη
Η γεύση της αγάπης – Ταινία με θέμα την τεχνητή νοημοσύνη και την αγάπη
Τα επόμενα χρόνια αναμένεται οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης και τα έξυπνα ρομπότ να εμπλέκονται ολοένα και περισσότερο  στη ζωή μας. Τα όρια μεταξύ των  ρομπότ  και του ανθρώπου θα γίνονται όλο και πιο δυσδιάκριτα. Η ταινία της παρούσας ανάρτησης, εκτός του ότι  πραγματεύεται το ζήτημα της πραγματικής αγάπης και την αξία της συγχώρεσης,  επιπρόσθετα προσπαθεί να μας παρουσιάσει τι είναι όλα αυτά που μας κάνουν να είμαστε άνθρωποι, καθώς και το τι είναι αυτό το οποίο διαχωρίζει την Τεχνητή Νοημοσύνη από την ανθρώπινη φύση.

Στην υπόθεση της ταινίας ο Άρης, ένας μοναχικός άντρας 48 χρόνων, το 2038,  ζει με μια νεαρή όμορφη κοπέλα που προβλέπει και εκπληρώνει κάθε του επιθυμία, χωρίς να ζητά τίποτα σε αντάλλαγμα, μιας και η ίδια είναι ένα εξελιγμένο ρομπότ. Η ELLi έχει τέλεια ανθρώπινη μορφή, ενώ διαθέτει την πιο προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη και πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα του Άρη στο Cloud, λειτουργώντας έτσι τοιουτοτρόπως ως ο ιδανικός personal assistant. Μέχρι που το λειτουργικό της σύστημα αναβαθμίζεται με Τεχνητά Συναισθήματα και νιώθοντας πλέον παραμελημένη, απαιτεί να μάθει "τι είναι η αγάπη". Ο Άρης την αποπαίρνει λέγοντάς της πως η αγάπη είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί στον άνθρωπο, αλλά όταν αυτή του παρουσιάζει μια σοκολάτα της Lacta από το πουθενά και του ζητά να της περιγράψει τη γεύση της, μιας και η ίδια δεν μπορεί να φάει, ο Άρης ενδίδει και αρχίζει να της διηγείται μια ιστορία η

21 Αυγούστου 2019

Η ιατρική ευθύνη – ένα άρθρο από μια νομικό για μη νομικούς


Η ιατρική ευθύνη – ένα άρθρο από μια νομικό για μη νομικούς - βιοηθική- ηθική
Η ιατρική ευθύνη

της Κατερίνας Γεωργούντζου, Δικηγόρου Αθηνών

Η ιατρική ευθύνη αποτελεί ένα ζήτημα με ιδιαίτερη πρακτική χρησιμότητα και σημασία στην περίπτωση που κανείς βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να εμπλακεί σε δικαστική διαμάχη με αντίδικό του έναν ιατρό και αντικείμενο την απόδειξη της συνδρομής περίπτωσης ιατρικού σφάλματος.

Τα κυριότερα ερωτήματα που θα μας απασχολήσουν είναι, σε τι συνίσταται η ευθύνη του ιατρού καθώς και ποιές διαστάσεις έχει αυτή στο νομικό μας σύστημα.

Απαντώντας στο πρώτο ερώτημα, η ευθύνη του ιατρού θα συνίσταται στο ότι αυτός διέπραξε ένα ιατρικό σφάλμα. Και τι εννοούμε με αυτό ; Εννοούμε ότι αν στο πλαίσιο μιας ιατρικής πράξης παραβιασθούν από τον ιατρό οι κανόνες και οι αρχές της ιατρικής επιστήμης και εμπειρίας, αν δηλαδή αποκλίνει ο ιατρός από ένα συγκεκριμένο επαγγελματικό στάνταρτ ή με άλλα λόγια από ένα συγκεκριμένο πρότυπο ποιότητας της ιατρικής υπηρεσίας του μέσου συνετού ιατρού της ειδικότητάς του, τότε ο ιατρός αυτός έχει διαπράξει ιατρικό σφάλμα.


Από τον ανωτέρω ορισμό εξάγουμε κάποια χρήσιμα συμπεράσματα :


α) τα κριτήρια με τα οποία θα εξεταστεί αν ο ιατρός διέπραξε ιατρικό σφάλμα είναι καταρχήν αντικειμενικά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από τον ιατρό δεν απαιτούνται υπεράνθρωπα πράγματα. Το ιατρικό σφάλμα που διέπραξε θα εξεταστεί με κριτήριο την επιμέλεια που θα επιδείκνυε, υπό τις δεδομένες πάντα περιστάσεις, όχι κάποιος κορυφαίος στην επιστήμη του ιατρός, αλλά ο μέσος συνετός ιατρός της ειδικότητάς του. Αλλά ακόμη και ο «κορυφαίος» ιατρός,  το αν διέπραξε ή όχι ιατρικό σφάλμα

20 Αυγούστου 2019

Μάσλοου Αβραάμ (Abraham Maslow 1908 - 1970)


Μάσλοου Αβραάμ (Abraham Maslow 1908 - 1970)
της Έλλης Γκαλτέμη

Αμερικανός ψυχολόγος ο οποίος ανέπτυξε μία ανθρωπιστική προσέγγιση της ψυχολογίας και έγινε ιδιαίτερα γνωστός για τη θεωρία της ιεράρχησης των αναγκών. Ο ίδιος χρησιμοποιούσε τον όρο «θετική ψυχολογία» για το έργο του.

Προσωπική ζωή
Γεννήθηκε την πρώτη μέρα του Απριλίου το 1908 και μεγάλωσε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης μαζί με άλλα έξι μικρότερα αδέρφια.

Κατά την παιδική του ηλικία βίωσε έντονα τον ρατσισμό από δασκάλους και συνομηλίκους εξαιτίας της εβραϊκής καταγωγής του. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Κολλέγιο της πόλης της Νέας Υόρκης, πέρασε ένα εξάμηνο στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ και εν τέλει μεταφέρθηκε στο πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν, όπου παρακολούθησε μαθήματα ψυχολογίας και έλαβε πτυχίο ψυχολογίας το 1930.
Στη συνέχεια δίδαξε ως βοηθός καθηγητή στο ίδιο πανεπιστήμιο και παράλληλα, υπό την εποπτεία του Χάρι Χάρλοου, έλαβε το μεταπτυχιακό και διδακτορικό του δίπλωμα το 1931 και το 1934 αντίστοιχα. Παντρεύτηκε την Μπέρθα Γκούντμαν το 1928 και απέκτησαν δύο παιδιά. Πέθανε από καρδιακή προσβολή στις 8 Ιουνίου το 1970 στην Καλιφόρνια.

Επαγγελματική διαδρομή

Το 1935 επέστρεψε στη Νέα Υόρκη για να εργαστεί στην Παιδαγωγική Ακαδημία του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Εκεί, συνάντησε τον Άλφρεντ Άντλερ ο οποίος έγινε μέντοράς του. Το 1937 ξεκίνησε να εργάζεται ως καθηγητής ψυχολογίας στο Κολλέγιο Μπρούκλιν. Μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, άρχισε να αμφισβητεί τον τρόπο με τον οποίο οι ψυχολόγοι κατέληγαν στα συμπεράσματά τους.

Οι σκέψεις και οι αναζητήσεις αυτές τον οδήγησαν στην ανάπτυξη δικών του απόψεων σχετικά με την προσέγγιση και την κατανόηση του ανθρώπινου τρόπου σκέψης και συμπεριφοράς. Στο κολλέγιο του Μπρούκλιν γνώρισε τον Γκέσταλτ ψυχολόγο Max Wertheimer και την ανθρωπολόγο Ruth Benedict, δύο άνθρωποι που δεν ήταν μόνο φίλοι του, αλλά γρήγορα έγιναν το αντικείμενο της έρευνάς του καθώς ξεκίνησε να τους παρατηρεί και να τους αξιολογεί, διαδικασίες που οδήγησαν στη δημιουργία της βάσης των θεωριών του για την ανθρώπινη ικανότητα και την ψυχική ευεξία.

Κατά την περίοδο 1951-1969 διετέλεσε πρόεδρος του τμήματος ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Μπράντεις της Μασαχουσέτης. Καθώς στα τέλη της δεκαετίας του 1950 η ανθρωπιστική ψυχολογία αποκτούσε όλο και περισσότερη δημοτικότητα, ο Μάσλοου θεωρήθηκε ευρέως ο ιδρυτής της. Το 1967, μάλιστα, του απονεμήθηκε ο τίτλος του Ουμανιστή της Χρονιάς από τον Αμερικανικό Ουμανιστικό Σύνδεσμο. Την ίδια χρονιά, εξελέγη πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας.

Συμβολή στην ψυχολογία

Η ανθρωπιστική ψυχολογία του Μάσλοου βασίζεται στην πεποίθηση ότι οι άνθρωποι γεννιούνται με την επιθυμία να επιτύχουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους ή να φτάσουν σε ένα σημείο, το οποίο ο

19 Αυγούστου 2019

Η πικρή πλευρά της σοκολάτας


Η πικρή πλευρά της σοκολάτας - παιδική εργασία και χριστιανική ηθική  - Μάθημα Θρησκευτικών
Η πικρή πλευρά της σοκολάτας

Στις φυτείες κακάου της δυτικής Αφρικής εργάζονται πολλά παιδιά για να απολαμβάνουμε εμείς τη σοκολάτα. Αυτό πλήττει βέβαια το προφίλ των σοκολατοπαραγωγών. Εταιρείες, όπως η Nestlé, μάχονται κατά της παιδικής εργασίας.

Η Μοαχέ είναι εννέα χρόνων και ψεκάζει με ζιζανιοκτόνα τις καλλιέργειες κακάου του πατέρα της. Πρωί και βράδυ το μικρό κορίτσι κουβαλά νερό σε μεγάλα δοχεία από το πηγάδι του χωριού έως το σπίτι. Μέχρι πριν λίγο, η Μοαχέ ήταν ένα από τα δύο εκατομμύρια παιδιά που εργάζονταν στις φυτείες κακάο στην Ακτή του Ελεφαντοστού και στη Γκάνα, για να μπορούν οι Γερμανοί να απολαμβάνουν την σοκολάτα τους. «Δεν ήξερα ότι είναι κακό να δουλεύω. Για μένα ήταν φυσιολογικό», λέει η Μοαχέ με απολογητικό ύφος. ‘Όταν ξεκινά η παιδική εργασία, σταματά η παιδική ηλικία. Η άγνοια, η παράδοση, καθώς και η φτώχεια συμβάλλουν στην ανάπτυξη της παιδικής εργασίας στα χωριά της Δυτικής Αφρικής. Από εκεί έρχονται τα δύο τρίτα του κακάο της παγκόσμιας βιομηχανίας του κακάο που αγοράζουν εταιρείες όπως η Mars, η Hershey, η Nestlé, η Lindt, η Sprüngli, η Ferrero και άλλες.

Κατανάλωση σοκολάτας και παιδική εργασία


Στην Ελβετία και στην Γερμανία καταγράφεται η μεγαλύτερη κατανάλωση σοκολάτας. Κάθε χρόνο καταναλώνονται περίπου δέκα κιλά ανά κεφαλή. Φέτος, μόνο στη Γερμανία, καταναλώθηκαν περίπου

18 Αυγούστου 2019

Η Ευθανασία ως ηθικό πρόβλημα


Η Ευθανασία ως ηθικό πρόβλημα- Ηθική φιλοσοφία και το τέλος της ζωής - Βιοηθική
Η Ευθανασία ως ηθικό πρόβλημα
Παναγιώτης Πέρρος (Μ.Δ.Ε. Ηθικής Φιλοσοφίας Παν/μίου Αθηνών) 

Μπορούμε να αναγνωρίσουμε σε κάποιον το ηθικό δικαίωμα να επιλέξει έναν πρόωρο θάνατο; Ποιος είναι ο ηθικά υπεύθυνος για μια τέτοια πράξη; Υπάρχει σχέση μεταξύ ευθανασίας και φόνου;



Το πρόβλημα της ευθανασίας απασχολεί τη σύγχρονη βιοηθική με ολοένα και αυξανόμενο ρυθμό. Η βασική έννοια του όρου της ευθανασίας περικλείει την επιλογή της στιγμής του θανάτου με σκοπό τη λύτρωση του ασθενούς από το αίσθημα του πόνου και ενδεχόμενα τη διατήρηση της ακεραιότητας της προσωπικής του αξιοπρέπειας. Η έμπρακτη εκδήλωση της επιλογής αυτής υλοποιείται από ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό. Εδώ εγείρονται θεμελιώδη ηθικά ζητήματα: Μπορούμε να αναγνωρίσουμε σε κάποιον το ηθικό δικαίωμα να επιλέξει έναν πρόωρο θάνατο; Ποιος είναι ο ηθικά υπεύθυνος για μια τέτοια πράξη; Υπάρχει σχέση μεταξύ ευθανασίας και φόνου;

Αρχικώς, στοχεύοντας στην εννοιολογική διευκρίνηση του όρου της ευθανασίας, οφείλουμε να διακρίνουμε τις τρεις μορφές της: α) Την εκούσια ευθανασία, β) τη μη εκούσια ευθανασία και γ) την ακούσια ευθανασία. Στην πρώτη περίπτωση της εκούσιας ευθανασίας, ο ασθενής διατυπώνει ρητά τη θέλησή του για έξοδο από τη ζωή. Στη δεύτερη περίπτωση της μη εκούσιας ευθανασίας είναι αμφίβολη η γνώμη του ασθενούς καθώς ο ίδιος δεν είναι σε θέση να την εκφράσει ρητώς. Στη συγκεκριμένη περίπτωση χρησιμοποιείται και ο όρος της ευθανασίας με εικαζόμενη συναίνεση. Στην τρίτη περίπτωση, ο ασθενής εκφράζει ή έχει εκφράσει κάποια στιγμή στο παρελθόν την επιθυμία να διατηρηθεί στη ζωή με όλα τα δυνατά μέσα και ανεξαρτήτως από την κατάσταση της υγείας του.

Όλα τα παραπάνω είδη της ευθανασίας χωρίζονται σε δυο μέρη: i) την ενεργητική και ii) την παθητική ευθανασία. Στην πρώτη περίπτωση το ιατρικό/παραϊατρικό προσωπικό δρα ενεργώς και εμπράκτως χορηγώντας στον ασθενή την κατάλληλη ουσία ώστε να επέλθει ο θάνατος. Στη δεύτερη περίπτωση ο ιατρός αποσύρει την ιατρική αρωγή από τον ασθενή ώστε ο θάνατος να επέλθει σταδιακά εξαιτίας της απουσίας της ιατρικής υποστήριξης.


ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΟΚΡΑΤΙΑ 

Η ηθική προσέγγιση του ζητήματος γίνεται από δυο κύριες σκοπιές, από δυο κύριες "ηθικές σχολές". Από τη μια, το ηθικό ρεύμα της Συνεπειοκρατίας (ή αλλιώς Ωφελιμισμού) και από την άλλη το ηθικό ρεύμα της

17 Αυγούστου 2019

Περιβάλλον και Μόλυνση – Βίντεο



Περιβάλλον και Μόλυνση – Βίντεο - Βιοηθική, εκπαίδευσή  και Μάθημα θρησκευτικών
Βιοηθική και περιβάλλον
To υπό παρουσίαση βίντεο προβλήθηκε σε ένα διαγωνισμό της Γενικής Γραμματείας Νεολαίας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων ο οποίος είχε ως θέμα του το περιβάλλον. Οι δημιουργοί του βίντεο προσπάθησαν να αναδείξουν τα καθημερινά, μικρά ή μεγάλα λάθη που κάνουμε και τα οποία συμβάλουν με αποφασιστικό τρόπο στην καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος. Μεταξύ των προβλημάτων που θίγει το βίντεο είναι: το πρόβλημα των σκουπιδιών, το ζήτημα της ανακύκλωσης, το θέμα της εκπομπής των ρύπων, της καταστροφής του θαλάσσιου οικοσυστήματος. το ζήτημα της άσκοπης κατανάλωση της ενέργειας, της υπερκατανάλωσης

16 Αυγούστου 2019

Τι θα συνέβαινε αν κλωνοποιούσατε τον εαυτό σας; - animation



Τι θα συνέβαινε αν
κλωνοποιούσατε τον εαυτό σας;
Το βίντεο[1] παρουσιάζει με απλό και κατανοητό τρόπο τι θα συνέβαινε αν κλωνοποιούσαμε τον εαυτό μας. Ειδικότερα εξιστορεί σύντομα την ιστορία της κλωνοποίησης,  μας περιγραφεί τον τρόπο με τον οποίο αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί και εξετάζει το ζήτημα αν είναι εφικτό επί του παρόντος να κλωνοποιήσουμε τους ανθρώπους. Τέλος επισημαίνει και τους σοβαρούς κίνδυνους της εφαρμογής ενός τέτοιου εγχειρήματος, κίνδυνοι που άπτονται της ηθικής αλλά και της σωματικής υγείας των ανθρώπων. 
Κ.Ε. 

15 Αυγούστου 2019

Εξάρτηση από το Διαδίκτυο: Ψυχολογική δυσφορία ή Ψυχαναγκαστική διαταραχή


Εξάρτηση από το Διαδίκτυο: Ψυχολογική δυσφορία ή Ψυχαναγκαστική διαταραχή - Εξαρτήσεις, εθισμός και Μάθημα Θρησκευτικών
Εξάρτηση από το Διαδίκτυο

Ελέγχουν τα ηλεκτρονικά μηνύματά τους κάθε δύο λεπτά, μπαίνουν σε συγκεκριμένες ηλεκτρονικές σελίδες ξανά και ξανά, απορροφώνται σε παιχνίδια στην οθόνη με τις ώρες, παίζουν μανιωδώς χρηματιστήριο ή τζογάρουν μέσω Διαδικτύου.

Ο εθισμός στο κομπιούτερ, η παθολογική χρήση τού υπολογιστή, η εξάρτηση από το Διαδίκτυο, αποτελεί ένα φαινόμενο της τελευταίας δεκαετίας, που ολοένα εξαπλώνεται. Ο όρος «Διαταραχή Εξάρτησης από το Διαδίκτυο» (Ιnternet Αddiction Disorder) προτάθηκε για πρώτη φορά από τον δρα Ιβαν Γκόλντμπεργκ και τα κριτήρια για τη διάγνωσή της βασίστηκαν σε εκείνα για τις εξαρτήσεις από ουσίες.


Τι κρύβει η εμμονή


«Η υπεραπασχόληση με το Ίντερνετ μπορεί να κρύβει μια ψυχολογική δυσφορία (του τύπου της κατάθλιψης) ή μια ψυχαναγκαστική διαταραχή, με την εμμονή στην επαναληπτική αυτή διαδικασία», επισημαίνει η κλινική ψυχολόγος, επιστημονική συνεργάτις του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Βαλέρια Πομίνι.

«Μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να συνυπάρχουν και τα δύο. Επίσης, τα άτομα που απομονώνονται από την κοινωνία λόγω της υπερασχόλησης με το Ίντερνετ (παρ΄ ό,τι – και αυτό είναι ένα παράδοξο- έχουν μέσω αυτού επαφές με όλο τον κόσμο), θα πρέπει να προβληματίσουν τους ανθρώπους του περιβάλλοντός τους».

Για ουκ ολίγους, η οθόνη του Διαδικτύου λειτουργεί ως «φυγή» από την πραγματικότητα. «Για πολλούς, η ενασχόληση με το Διαδίκτυο είναι μια διαδικασία διεξόδου, τους δίνει την εντύπωση ότι κινούνται, ότι ΄΄αδειάζει΄΄ το μυαλό τους, νομίζουν ότι λειτουργεί ως “φάρμακο” », λέει η κ. Πομίνι.

«Βέβαια, εάν η επαφή μέσω του Ίντερνετ με άλλα άτομα, είναι η μοναδική μορφή κοινωνικοποίησης, τότε παραπέμπει σε πιθανές δυσκολίες του ατόμου, οι οποίες θα πρέπει να διερευνηθούν και να αντιμετωπισθούν».


Τρεισήμισι ώρες ημερησίως


Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ανέφεραν ότι για κάθε ώρα που αφιέρωναν στο Ίντερνετ, μείωναν την

14 Αυγούστου 2019

Ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ για την Παναγία του Έβρου




Ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ για την Παναγία του Έβρου - Μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Μάκρη της ΑλεξανδρούποληςΜοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Μάκρη της Αλεξανδρούπολης

Σε απόσταση δεκαπέντε χιλιομέτρων από την κωμόπολη της Μάκρης και με θέα την όμορφη παραλία της Αλεξανδρούπολης, βρίσκεται η Ιερά Γυναικεία Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου, γνωστή και ως η «Παναγία του Έβρου». Η Μονή είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου και πανηγυρίζει στη μεγάλη εορτή του καλοκαιριού στις 15 του Αυγούστου. Η επωνυμία της «Παναγία του Έβρου», οφείλεται στον τότε Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο, ο οποίος για να τονώσει το θρησκευτικό και εθνικό φρόνημα των κατοίκων του ακριτικού Έβρου, της έδωσε ως προσωνύμιο, το όνομα του τόπου. 

 Η ιστορία της Μονής 

Τον Ιούλιο του 1974, ο νεοεκλεγείς Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος (νυν Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης), παρατήρησε ότι εντός των ορίων της επαρχίας του, δεν υπήρχε μοναστήρι ούτε καν μετόχι άλλης Μονής! Η ανάγκη για σύσταση μίας Μονής με μοναστική Αδελφότητα, στα όρια της

13 Αυγούστου 2019

Η Ιαπωνία έδωσε χρηματικές αποζημιώσεις σε άτομα που υπέστησαν υποχρεωτική στείρωση


Η Ιαπωνία έδωσε χρηματικές αποζημιώσεις σε άτομα που υπέστησαν υποχρεωτική στείρωση - Βιοηθική και ευγονική - Japan compulsory sterilization
Η Ιαπωνία έδωσε χρηματικές αποζημιώσεις σε άτομα

που υπέστησαν υποχρεωτική στείρωση

Από το 1948 έως το 1996 τέθηκε σε ισχύ στην Ιαπωνία ένας νόμος περί ευγονικής (Eugenic Protection Law) που οδήγησε στη στείρωση 25.000 κατοίκων της χώρας, 16.500 από τους οποίους στειρώθηκαν χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Ο νόμος αυτός επέβαλε, σε πολλές περιπτώσεις, την υποχρεωτική στείρωση ατόμων με διανοητικές αναπηρίες, ψυχικές ασθένειες ή γενετικές διαταραχές. Κατά το χρόνο ισχύος του νόμου, οι γιατροί μπορούσαν να πραγματοποιούν στειρώσεις, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των ασθενών, όταν το έκριναν αναγκαίο "για το δημόσιο συμφέρον, έτσι ώστε να αποφευχθεί η κληρονομική μετάδοση διαφόρων ασθενειών".

Η σχιζοφρένεια, η επιληψία, η μυϊκή δυστροφία, ο αλβινισμός, ακόμη και οι μη συνηθισμένες σεξουαλικές επιλογές των ατόμων αυτών ήταν κάποιοι από τους λόγους για τους οποίους επιβλήθηκαν οι ασθενείς σε αναγκαστικές στειρώσεις. Πολλές από αυτές τις επεμβάσεις διεξήχθησαν μέσα στα ψυχιατρικά νοσοκομεία ή στα ιδρύματα όπου διέμεναν άτομα με διανοητικές αναπηρίες, με τους ασθενείς να μην έχουν ξεκάθαρη γνώση και αντίληψη του τι ακριβώς υφίστανται.

Η Ιαπωνική κυβέρνηση, μετά την κατάργηση του νόμου, απολογήθηκε και πρόσφερε αποζημιώσεις στα θύματα. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Shinzo Abe, ζήτησε δημόσια συγγνώμη για την πρόκληση στειρότητας σε τόσο μεγάλο αριθμό κατοίκων της χώρας του. Σύμφωνα με νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο της Ιαπωνίας τον περασμένο Απρίλιο, η κυβέρνηση θα προσφέρει 3,2 εκατομμύρια γιεν, ή περίπου 28.600 δολάρια, σε κάθε έναν από τους επιζώντες που υπέστησαν τις συνέπειες του νόμου αυτού ως αποζημίωση.

Ο καινούριος νόμος σε μεγάλο βαθμό ψηφίστηκε διότι ασκήθηκε πίεση από τα ίδια τα θύματα του

12 Αυγούστου 2019

Έχε γεια Πανάγια, Κωνσταντινούπολη 1929, κυρία Πιπίνα




Έχε γεια Πανάγια, Κωνσταντινούπολη 1929, κυρία Πιπίνα  -Χριστιανισμός, μάθημα θρησκευτικών και ρεμπέτικοΤο τραγούδι «Έχε γεια Πανάγια» είναι πολίτικο χασάπικο και ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά στην Πόλη, το 1929. Το ερμηνεύει η Κυρία Πιπίνα. Οι στίχοι του τραγουδιού είναι εντελώς διαφορετικοί από αυτούς με τους οποίους έγινε αργότερα γνωστό και τραγουδιέται  σήμερα.

Τίτλος: " Έχε (Υ)'γεια, Παναγιά "

Πρώτος Στίχος: '' Για Μάγια, Μάγια Μ'(ου) Έκανες, 
Μαγιεμένο Μ'(ε) Έχεις ''
Σύνθεση: Άγνωστοι Δημιουργοί 
( Μικράς Ασίας Και Κωνσταντινούπολης )
Στίχοι: Άγνωστοι Δημιουργοί 
( Μικράς Ασίας Και Κωνσταντινούπολης )
Ερμηνεία: Κυρία Πιπίνα Ή Καλλιγέρη Δέσποινα Ή Νέγκρι Πίτσα
Τόπος / Έτος: Κωνσταντινούπολη / 1929

Δίσκος: Homocord Γερμανίας G - 4 - 32073.

Χορός / Ρυθμός: Πολίτικο Χασάπικο

Για Μάγια, Μάγια Μ'(ου) Έκανες, Μαγιεμένο Μ'(ε) Έχεις,

Στα Σγουρά Σου Τα Μαλλιά, Περιπλεγμένο, Μ'(ε) Έχεις,

{Έχε (Υ)'γεια Παναγιά, Τα Μιλήσαμε,

Όνειρο Ήταν(ε), Τα Λησμονήσαμε,} ( Δις )

11 Αυγούστου 2019

Πολλά δε θέλει ο άνθρωπος - Οδυσσέας Ελύτης




Στίχοι: Οδυσσέας Ελύτης
Πολλά δε θέλει ο άνθρωπος   -  Οδυσσέας Ελύτης -Χριστιανισμός, λογοτεχνία και Μάθημα Θρησκευτικών
Πολλά δε θέλει ο άνθρωπος
Μουσική: Δημήτρης Λάγιος


Πολλά δε θέλει ο άνθρωπος
να `ν’ ήμερος να `ναι άκακος
λίγο φαΐ λίγο κρασί
Χριστούγεννα κι Ανάσταση κι όπου φωλιάσει και σταθεί
κανείς να μην του φτάνει εκεί
Μα ήρθαν αλλιώς τα πράματα
τονε ξυπνάν χαράματα τον παν τον φέρνουν πίσω μπρος
του τρώνε και το λίγο βιος κι από το στόμα τη μπουκιά
πάνω στην ώρα τη γλυκιά του τηνε παίρνουνε κι αυτή

10 Αυγούστου 2019

Η θρησκεία της χαράς – Γελαστοί άγιοι


Γέροντας Ευμένιος Σαριδάκης - Η θρησκεία της χαράς – Γελαστοί άγιοι  - Χριστιανική ηθική

Γέροντας Ευμένιος Σαριδάκης

Η Ορθοδοξία είναι η θρησκεία της χαράς. Θρησκεία της χαράς δεν είναι ο παγανισμός, με τις οργιαστικές τελετουργίες του (δίπλα στις ανθρωποθυσίες και τη λατρεία δαιμονικών «θεοτήτων»), αλλά η Ορθοδοξία – στην οποία εντάσσω και την παράδοση της αρχαίας Εκκλησίας, των πρώτων χιλίων ετών, ανατολής και δύσης.

Η ορθόδοξη υμνογραφία, εκτός από ύμνος προς το Θεό, είναι και ένας ύμνος στη χαρά: «Ευφραίνεσθε, δίκαιοι· ουρανοί αγαλλιάσθε· σκιρτήσατε, τα όρη, Χριστού γεννηθέντος!». «Τα σύμπαντα σήμερον χαράς πληρούνται». «Χαίρετε, λαοί, και αγαλλιάσθε». «Χορεύουσιν άγγελοι πάντες εν ουρανώ». «Τέρπου, χόρευε και αγάλλου, Ιερουσαλήμ». «Δέχου παρ’ ημών χαράς ευαγγέλια της αναστάσεως Χριστού!». «Ησαΐα, χόρευε».

Ίσως βέβαια ένας αθεϊστής θεωρήσει σκανδαλώδες ότι αιτίες των παραπάνω χαρμόσυνων εκφράσεων είναι η γέννηση και η ανάσταση του Χριστού. Ασφαλώς σ’ εκείνον θα έδινε μεγαλύτερη χαρά ένα μεγάλο χάμπουργκερ. Αν είναι πιο εκλεπτυσμένος, θα προτιμούσε μια όπερα ή μια έκθεση ζωγραφικής – τι να κάνουμε, ο καθένας χαίρεται με ό,τι προτιμά. Μόνο που η δική μας χαρά είναι η αιώνια χαρά, ενώ η δική του –ας μου επιτραπεί να το πω– είναι υποκατάστατο…

Ο άγιος ιερέας π. Δημήτριος Ντούπκο, που φυλακίστηκε και βασανίστηκε ποικιλότροπα από το αθεϊστικό καθεστώς της ΕΣΣΔ, λέει για το θέμα μας: 

Ο χριστιανισμός είναι πριν απ' όλα η θρησκεία της χαράς. Το ζήτημα μόνο είναι, πώς εννοούμε τη χαρά; Αν την εννοούμε μ' ένα τρόπο χωμάτινο, τη χαρά της μέθης ή της ακολασίας, ο χριστιανισμός δεν χρειάζεται μια τέτοια χαρά. Σ' αυτές ακριβώς τις περιπτώσεις, πρέπει να θλιβόμαστε και να ζητούμε τρόπο να ελευθερωθούμε από τη μέθη ή την ακολασία. Ο χριστιανισμός είναι η θρησκεία της χαράς που νοιώθει κανείς όταν ελευθερώνεται από την αμαρτία. Μόνο όταν ελευθερωθεί ο άνθρωπος από την αμαρτία, νοιώθει αληθινά τη χαρά. Τη χαρά της αναστάσεως, από την αμαρτία και το θάνατο, τη χαρά της αιωνιότητας. Ο Θεός να δώσει να μην έχομε πια αυταπάτες για τη χαρά, αλλά να την εννοούμε όπως πρέπει και τότε ο χριστιανισμός δεν θα μας φαίνεται πια η θρησκεία της λύπης.


ΓΕΛΟΥΝ ΟΙ ΑΓΙΟΙ;


Είναι αλήθεια ότι οι άγιοι Πατέρες δε συμπαθούν τον «άτακτο γέλωτα»(χαχανητό), γιατί τον θεωρούν ξέσπασμα κι όχι έκφραση αυθεντικής χαράς. Και το ξέσπασμα αυτό μπορεί να φανερώνει επιπολαιότητα, να έχει ως αιτία χυδαία ή χοντροκομμένα αστεία ή να είναι κοροϊδία σε βάρος του συνανθρώπου. Ο
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...