7 Αυγούστου 2019

Μια πρόταση Ερευνητικής εργασίας με θέμα τη Βιοηθική


Μια πρόταση Ερευνητικής εργασίας με θέμα τη Βιοηθική  - Βιοηθική και Μάθημα Θρησκευτικών
Βιοηθική και εκπαίδευση

Η Βιοηθική βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στην επικαιρότητα. Μετά τη γενετική επανάσταση και ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση της χαρτογράφησης του ανθρώπινου γωνιώματος και τις ασύλληπτες εφαρμογές της γενετικής μηχανικής στο νέο αυτό μικρόκοσμο του γονιδίου και τελευταία μετά τις δυνατότητες ελέγχου του εγκεφάλου από τη νευρο-τεχνολογία και κυρίως πάντα μπροστά στο φάσμα της αναπαραγωγικής κλωνοποίησης του ανθρώπου, η βιοηθική συχνά εισβάλλει ακάθεκτη στο προσκήνιο είτε θετικά, είτε αρνητικά. Η διδακτική πρόταση της ερευνητικής εργασίας που παρουσιάζουμε είναι από την πλατφόρμα ανάπτυξης και σχεδίασης ψηφιακών διδακτικών σεναρίων «Αίσωπος» με δημιουργό την εκπαιδευτικό Φωτεινή Καπούτση.[1]

Η εν λόγω πρόταση της Ερευνητικής Εργασίας καταμερίζεται σε τέσσερα υπο-θέματα και κάθε υπο-θέμα εξετάζεται αυτοτελώς από κάθε ομάδα. Η διάρκεια της Ερευνητικής εργασίας είναι ένα τετράμηνο. Τα υπο-θέματα στα οποία μπορούν να εργαστούν οι ομάδες καθορίζονται πάντα από τα ερευνητικά ενδιαφέροντα των μαθητών/τριών. Ενδεικτικά προτείνονται τα παρακάτω θέματα:

1η ομάδα: Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή

2η ομάδα: Καθορισμός Φύλου.

3η ομάδα: Κλωνοποίηση,

4η ομάδα: Πειράματα σε ζώα

Η κάθε ομάδα μπορεί να αποτελείται από 4 μαθητές. Ο εκπαιδευτικός μέσω της φθίνουσας καθοδήγησης, διδάσκει, παρωθεί και εμψυχώνει. Στη διάρκεια εκπόνησης της ερευνητικής εργασίας οι μαθητές καλούνται να διερευνήσουν ερωτήματα όπως είναι:

  1. Πώς οι επιστημονικές ανακαλύψεις επηρεάζουν τον τρόπο που αξιολογούμε τα προβλήματα της ζωής μας και λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας;
  2.  Ποιες είναι οι επιπτώσεις της τεχνολογικής προόδου στην υγεία και την καθημερινή μας ζωή;
  3.  Πώς κρίνουμε το σωστό και το λάθος και τι συνεπάγεται η αναμέτρηση με τα όρια της ανθρώπινης φύσης; Από την αναζήτηση του ύψιστου αγαθού στην συνεπειοκρατία και τον ωφελιμισμό.

Πατώντας το παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να κατεβάσετε ολόκληρη την πρόταση ερευνητικής εργασίας σε pdf


Επίσης πατώντας το παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να τη διαβάσετε από την ηλεκτρονική πλατφόρμα του «Αισώπου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...