25 Οκτωβρίου 2019

Ο βιονικός άνθρωπος είναι εδώ!


Ο βιονικός άνθρωπος είναι εδώ! - βιοηθική και ηθική
Ο βιονικός άνθρωπος είναι εδώ!
του  Γιώργου  Πανόπουλου



Ο,τι κι αν τύχει σε κάποιον, υπάρχει στοκ σε... ανταλλακτικά και προσθετικά εμφυτεύματα για να ξαναγίνει όπως πριν. Τα δόντια μπορούν να αντικατασταθούν από τιτάνιο, το δέρμα από βιομιμητικό υλικό, οι αορτές από τεφλόν, η ουροδόχος κύστη από πολυουρεθάνη, το νεφρό από πορώδεις συνθετικές μεμβράνες...

Οι γιατροί, με βοηθούς τα ρομπότ τρίτης γενιάς, αποκαθιστούν οποιαδήποτε βλάβη οφείλεται σε δυστύχημα, ασθένεια ή γηρατειά με εγχειρήσεις χωρίς ραφές. Τίποτε πλέον δεν είναι αναντικατάστατο. Τα δόντια μπορούν να αντικατασταθούν από τιτάνιο, το δέρμα από βιομιμητικό υλικό, οι αορτές από τεφλόν, η ουροδόχος κύστη από πολυουρεθάνη, το νεφρό από πορώδεις συνθετικές μεμβράνες... Ο,τι κι αν τύχει σε κάποιον, υπάρχει στοκ σε βιονικά ανταλλακτικά και προσθετικά εμφυτεύματα για να ξαναγίνει όπως πριν. Στα πειραματικά εργαστήρια, οι ερευνητές παίζουν τους θεούς και μάλλον τους παίζουν σωστά. Οι φυσικοί νέων υλικών και οι βιομηχανικοί μελετούν τη συμπεριφορά των προσθετικών ανταλλακτικών. Οι βιομηχανικοί και οι ανοσιολόγοι ανακαλύπτουν νέες βιοσυμβατικές οργανικές ενώσεις που δεν αποβάλλονται από το σώμα. Οι ντιζάινερ πληροφορικής συνεργάζονται με ανατόμους, χειρουργούς και ιστολόγους σχεδιάζοντας κομμάτι κομμάτι τα συνθετικά τεχνητά όργανα που αντικαθιστούν τα φυσικά. Ο βιονικός άνθρωπος ξεκίνησε να κατασκευάζεται χθες. Η μυθολογία της επιστημονικής φαντασίας μπορεί να χάνει, αλλά κερδίζει ο άνθρωπος. Ή μήπως όχι;

Εχουν περάσει τρία χρόνια από τότε που μια εικόνα έκανε τον γύρο κόσμου, δείχνοντας ένα ποντίκι που είχε ένα αφτί έξι πόντων. Δεν ήταν το μέγεθος του αφτιού που ξένισε ούτε το γεγονός της μεταμόσχευσής του που εξέπληξε ούτε ακόμη το γεγονός ότι το αφτί ήταν τοποθετημένο στην πλάτη του ποντικιού. Αυτό που σοκάρισε όσους είδαν αυτή την εικόνα ήταν ότι το αφτί στην πλάτη του ποντικιού ήταν ένα τέλειο ανθρώπινο αφτί και ότι ο ποντικός ζούσε. Επιστήμονες στο ΜΙΤ και στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης το ανέπτυξαν στο εργαστήριο από κύτταρα ανθρώπινου αφτιού και ύστερα με επέμβαση το μεταμόσχευσαν κάτω από το δέρμα του ποντικιού, για να δουν αν είναι συμβατό.

Το ποντίκι με τα τρία αφτιά έγινε το σύμβολο της νέας εποχής για την ιατρική και για τις τεράστιες δυνατότητές της στη νέα χιλιετία. Ο κλάδος της ιατρικής που ονομάζεται ιστολογική μηχανική δεν υπήρχε
πριν από 15 χρόνια. Σήμερα οι πρωτοπόροι της πειραματίζονται στο εργαστήριο με δεκάδες όργανα και κάποιοι οραματιστές από αυτούς πιστεύουν ότι ο άνθρωπος με τα υπεραυτόματα τεχνητά μέλη, ο ιδανικός cyborg, δεν θα είναι πια μια εμμονή της επιστημονικής φαντασίας. Η εποχή που θα υπάρχουν εργαστήρια με όργανα σε κάθε γειτονιά δεν είναι πολύ μακριά. Τα πρώτα «προϊόντα» που θα βγουν μαζικά στην αγορά είναι τα λεγόμενα «δομικά», όπως το δέρμα, τα κόκαλα και οι χόνδροι. Ηδη διάφορες εταιρείες βιοτεχνολογίας έχουν ξεκινήσει μια κούρσα για την εξασφάλιση δικαιωμάτων για τα παράγωγα του δέρματος που θα φέρουν επανάσταση στη θεραπεία των εγκαυμάτων και των τραυματισμών. Οι επιστήμονες έχουν ήδη δημιουργήσει τεχνητό δέρμα από κύτταρα. Και ενώ αυτοί προσπαθούν να φτιάξουν ανταλλακτικό δέρμα, κάποιοι άλλοι ερευνητές έχουν δημιουργήσει λειτουργικά υποκατάστατα κοκάλων. Ως τώρα η αντικατάσταση ενός κατεστραμμένου κόκαλου γινόταν με ένα άλλο, από κάποιο άλλο μέρος του σώματος, με μια εγχείρηση επώδυνη και πολύ επικίνδυνη. Πολλές εταιρείες τώρα πωλούν υποκατάστατα κοκάλων φτιαγμένα από κοράλλια και άλλες ουσίες.

Η αντικατάσταση 110.000... γοφών

Ο βιονικός άνθρωπος ξεκίνησε να κατασκευάζεται χθες κιόλας. Πειραματικά, μόνον οι αμερικανοί ορθοπεδικοί χειρουργοί αντικαθιστούν κάθε χρόνο 65.000 γόνατα, 50.000 ώμους, 110.000 δάχτυλα και άλλους τόσους γοφούς με αντίστοιχα τεχνητά όργανα. Συνηθισμένες επεμβάσεις στις κλειδώσεις και εμφυτεύσεις, οι οποίες ανάλογα με το βάρος κάθε σώματος και τη συχνότητα κινήσεων αντέχουν κατά μέσον όρο από 10 ως 20 χρόνια. Ωστόσο οι δοκιμασμένες εφαρμογές έχουν ξεπεράσει κάθε φαντασία. Η απουσία βασικών αισθήσεων αρχίζει να θεωρείται αδιανόητη. Η τεχνητή όραση γίνεται με μεθόδους που μόνον οραματιστές συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας ονειρεύονταν. Μικροκάμερες τοποθετημένες σε διαστημικού τύπου ντιζάιν γυαλιά καταγράφουν εικόνες που μέσω εξωτερικού μικροϋπολογιστή μεταδίδονται σε ένα δίκτυο τεφλόν εμφυτευμένο στον εγκεφαλικό φλοιό. Τα αναλογικά σήματα που καταγράφει η κάμερα μετατρέπονται σε ψηφιακά. Τα πίξελ μεταβάλλονται σε ηλεκτρικά σήματα και μεταδίδονται μέσω πλατινένιων ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο. Η όραση πλέον θυμίζει τους πίνακες μάτριξ.

Ηδη από τις αρχές της δεκαετίας του '90 οι επιστήμονες υποστήριζαν ότι στο σπίτι του μέλλοντος ο καθένας από εμάς θα διέθετε το προσωπικό του κατοικίδιο γουρούνι για να έχει σε ώρα ανάγκης τα όργανά του. Ακουγόταν σαν αστείο ή σαν υπερβολή, αλλά τώρα πια τα όργανα του γουρουνιού που μπορούν να εμφυτευθούν στον άνθρωπο είναι το τελευταίο επίτευγμα της ιατρικής. Η μεταμόσχευση οργάνων από συγγενή προς τον άνθρωπο είδη δεν είναι καινούργιο όνειρο. Ενας άνθρωπος με συκώτι από μπαμπουίνο έχει ζήσει 71 ημέρες, όπως κι ένας άλλος έχει ζήσει εννέα μήνες με νεφρά χιμπαντζή. Κανένα από αυτά τα είδη όμως δεν κρίθηκε κατάλληλο για να τροφοδοτήσει με όργανα τον άνθρωπο. Τα όργανα του μπαμπουίνου είναι πολύ μικρά για να κρατήσουν μεγάλο διάστημα στη ζωή έναν άνθρωπο ενώ οι χιμπαντζήδες είναι πολύ σπάνιοι και πολύ «ανθρώπινοι» για να σφάζονται μαζικά για τα όργανά τους. Εξάλλου, όπως λένε οι επιστήμονες, υπάρχει και το πρόβλημα των μεταδοτικών ασθενειών ­ όσο πιο κοντά ένα είδος πλησιάζει τον άνθρωπο στη σκάλα της εξέλιξης τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος της μετάδοσης ασθενειών. Ετσι το γουρούνι ήταν η λύση, επειδή έχει το ίδιο βάρος και την ίδια φυσιολογία με τον άνθρωπο. Οπως και το πλεονέκτημα ότι τρέφεται και συντηρείται εύκολα. Επίσης δεν είναι θηλαστικό και έτσι έχουμε λιγότερους ηθικούς ενδοιασμούς στο να χρησιμοποιήσουμε τα όργανά του. Οι επιστήμονες ήδη χρησιμοποιούν τις καρδιακές βαλβίδες, το συκώτι, τα νεφρά, τα κύτταρα από το πάγκρεας ως και τα εγκεφαλικά κύτταρα των γουρουνών για να θεραπεύσουν διάφορες ασθένειες. Το να μεταμοσχεύσεις ολόκληρα όργανα από γουρούνια σε ανθρώπους είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που έχει να ξεπεράσει τον σκόπελο «του παλαιότερου και δυνατότερου μηχανισμού επιβίωσης που διαθέτει ο άνθρωπος». Αν δεν μπλοκαριστεί με φάρμακα αντιαπόρριψης, το ανοσιολογικό σύστημα καταστρέφει ακόμη και ανθρώπινα συμβατά όργανα μέσα σε λίγες εβδομάδες. Η αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού στα όργανα του γουρουνιού είναι ακόμη πιο βίαιη. Επειδή κανένα φάρμακο δεν μπορεί να μπλοκάρει το ανοσοποιητικό από μια τέτοια αντίδραση, οι ερευνητές κατέφυγαν σε ένα κόλπο: «Ντύνουν» τους ιστούς των γουρουνιών με τις ίδιες πρωτεΐνες με τις οποίες προφυλάσσονται και οι δικοί μας ιστοί. Τοποθετώντας ανθρώπινα γονίδια σε έμβρυα γουρουνιών οι επιστήμονες τα κάνουν να παράγουν αυτές τις πρωτεΐνες με φυσικό τρόπο. Παρ' όλο που τα πειράματα αντιμετωπίζουν απρόβλεπτους κινδύνους όσον αφορά τα αποτελέσματα των ερευνών τους, εν τούτοις καταφέρνουν να επιλύουν πολύ γρήγορα τα τεχνικά προβλήματα. Το γεγονός παραμένει ότι 180.000 άνθρωποι τον χρόνο παγκοσμίως περιμένουν να ζήσουν από ανθρώπινα όργανα και μόνο το ένα τρίτο τα εξασφαλίζει.

Η μάχη των γενετικών επιστημόνων

Και ενώ κάποιοι επιστήμονες ασχολούνται με μεταμοσχεύσεις οργάνων και κάποιοι άλλοι με τα ανθρώπινα «ανταλλακτικά» υπάρχουν και οι γενετικοί επιστήμονες, οι οποίοι αναζητούν θεραπείες για την εξάλειψη ασθενειών που ως σήμερα θεωρούσαμε ανίατες. Η μεγαλύτερη επιτυχία είναι στη λειτουργία νέων καρδιακών αγγείων για τις καρδιακές παθήσεις. Η αιμοφιλία είναι μια ασθένεια της οποίας η θεραπεία είναι ζήτημα χρόνου. Υπάρχει σημαντική πρόοδος στην παρασκευή εμβολίου για το AIDS και για διάφορους τύπους καρκίνου. Ο πειρασμός όμως να χρησιμοποιήσουμε τα γονίδια για να «βελτιώσουμε» τους εαυτούς μας αρχίζει να γίνεται ακαταμάχητος. Τα πρώτα δείγματα αρχίζουν και είναι εμφανή. Για παράδειγμα, μια εταιρεία αναπτύσσει μια θεραπεία για την τριχόπτωση, που ανακάλυψε στην προσπάθειά της να περιορίσει τα αποτελέσματα της χημειοθεραπείας για τον καρκίνο. Τώρα βρίσκεται στο στάδιο της αναζήτησης του γονιδίου που επενεργεί στην τριχοφυΐα. Κανείς δεν έχει αντίρρηση στην πρόληψη των ψυχολογικών συνεπειών που συνεπάγεται η απώλεια μαλλιών από τη χημειοθεραπεία. Αλλά το αληθινό κίνητρο βρίσκεται στην αγορά, στους εκατομμύρια υγιείς άνδρες που χάνουν τα μαλλιά τους. Και αυτό είναι κακό; Οχι αναγκαστικά, αλλά αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τη γενετική, που μπαίνει στην υπηρεσία της κοσμετολογίας. Η πρόοδος που σημειώνουν είναι τόσο γρήγορη που οι ανακαλύψεις τους θα είναι διαθέσιμες στην αγορά τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η κοινωνία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να χρησιμοποιήσει τη γενετική για ολικές μεταβολές, στο όνομα μικρών «βελτιώσεων». Πού βρίσκεται η διαχωριστική γραμμή; Ποιος αμφιβάλλει ότι μετά από τα ίδια τα μαλλιά, θα διαλέγουμε χρώμα στα μαλλιά μας και ύστερα χρώμα στην επιδερμίδα και μετά ποιος ξέρει τι άλλο; Στην ταινία «Γκάτακα» μόνον οι γενετικά «καθαροί» μπορούν να έχουν τις καλύτερες δουλειές. Τα «παιδιά του έρωτα», που γεννήθηκαν χωρίς εξωτερικές «παρεμβάσεις» και έχουν φυσιολογικά γονίδια, με όλες τις αδυναμίες που αυτό συνεπάγεται, βρίσκονται στον πάτο της επαγγελματικής και κοινωνικής ιεραρχίας. Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει την εξέλιξη, αλλά ποιος θέλει να ακούσει μετά το τέλος του οργιώδους πάρτι της Νέας Εποχής την παγωμένη φωνή του ανθρώπου-ρεπλίκα να υπερηφανεύεται ότι ο άνθρωπος είναι ξεπερασμένος;

Το χέρι ρομπότ Intuitive Surgical είναι 20 φορές πιο ακριβές από το ανθρώπινο, που σημαίνει ότι είναι ιδανικό για λεπτές εγχειρήσεις. Ο χειρουργός το χειρίζεται από ένα τηλεκοντρόλ ενώ την ίδια στιγμή το ρομπότ τού μεταφέρει πληροφορίες για το τι συμβαίνει στο εσωτερικό του ασθενούς.
Καρδιά

Το Jarvik 7 είναι το πιο προχωρημένο μοντέλο τεχνητής καρδιάς. Αν και δεν λειτουργεί αυτόνομα ακόμη, αφού οι βαλβίδες του συνδέονται με ένα απαραίτητο εξωκαρδιακό σύστημα, δεν έχουμε παρά να περιμένουμε τη βελτιωμένη έκδοση, όπου νέα μικροηλεκτρικά εξαρτήματα θα εγγυηθούν δισεκατομμύρια αλάνθαστους παλμούς.
Μάτια

Τεχνητά μάτια δεν έχουν ακόμη κατασκευασθεί. Ως σήμερα ο τεχνικός που θα πει «εγώ έφτιαξα μάτια» υπάρχει μόνο σε μια σκηνή της ταινίας «Blade Runner». Η όραση είναι μια αρκετά πολύπλοκη και όχι ακόμη εντελώς εξηγήσιμη λειτουργία. Στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς οι ερευνητές εξελίσσοντας την τεχνολογία της NASA έχουν δημιουργήσει ένα μόσχευμα που στέλνει ασύρματα εικόνες από ένα ζευγάρι γυαλιά με ενσωματωμένες κάμερες σε ηλεκτρόδια εμφυτευμένα στον αμφιβληστροειδή. Τα ηλεκτρόδια μετατρέπουν τις εικόνες σε ηλεκτρικά «χτυπήματα», τα οποία ενεργοποιούν τα εναπομείναντα ζωντανά κύτταρα του αμφιβληστροειδή. Ο εγκέφαλος μετατρέπει τα μηνύματα σε εικόνες, έστω και χαμηλής ανάλυσης. Αυτό το σύστημα όρασης κοστίζει 5.000 δολάρια και κυκλοφορεί στην αμερικανική αγορά. Κάτι τέτοιο δεν σημαίνει τεχνητό μάτι ίδιο με το φυσικό ούτε αποκατάσταση της όρασης, όμως μπορεί να φωτίσει τον κόσμο σε ανθρώπους με πολύ περιορισμένη όραση. Ενα είδος τεχνητής όρασης, α λα Ρόμποκοπ.

Αυτή τη στιγμή στην αγορά μπορείτε να βρείτε «τεχνητούς φακούς», χρήσιμους σε ανθρώπους με πρόβλημα καταρράκτη, που καθαρίζουν τη θαμπάδα και επαναφέρουν σχεδόν 100% την κανονική όραση.

Επίσης τα γυαλιά της Adaptive Eyecare μπορούν να προσαρμοσθούν από οποιονδήποτε και για οποιαδήποτε περίπτωση. Οι φακοί περιέχουν λάδι σιλικόνης, μπορούν να «φουσκώσουν» όσο χρειάζεται με μια μικρή τρόμπα και να προσαρμοσθούν στους βαθμούς μυωπίας.
Κρυονική

Και αν ή δεν θέλουμε να πεθάνουμε για πάντα ή αν η φθορά ή μια ασθένεια μας νίκησε, ακόμη και τότε έχουμε ελπίδες με την κρυονική. Στην Transtime και στην Alcor, στο Λος Αντζελες ­ στις δύο και μοναδικές προς το παρόν κρυονικές εταιρείες ­, αυξάνονται τα «παγωμένα» σώματα ή οι «παγωμένοι» εγκέφαλοι διάσημων ηλικιωμένων που δέχθηκαν το ρίσκο να «ξυπνήσουν» σε μερικές δεκαετίες, όταν η βιοηλεκτρική τεχνολογία θα συρρικνώσει το μέτρο της φθοράς ενώ ήδη η νανοτεχνολογία θα επιτρέπει τον καθαρισμό των κυττάρων του εγκεφάλου, ένα προς ένα, από την ειδική ουσία που προς το παρόν τα συντηρεί.
Πόδια

Τα τεχνητά πόδια έχουν το πλεονέκτημα ότι ο κάτοχος τα αισθάνεται. Ειδικοί αισθητήρες πίεσης που υπάρχουν στη φτέρνα συλλαμβάνουν και μέσω ηλεκτρονίων μεταφέρουν τα ερεθίσματα στα σημεία ένωσής τους με το σώμα και από εκεί στον εγκέφαλο. Η επικοινωνία είναι αμφίδρομη και έτσι ο εγκέφαλος καθορίζει την κίνηση. Τα νέα τεχνητά πόδια είναι ικανά για κάθε κίνηση, ακόμη και σε έδαφος με σημαντική κλίση. Επειδή οι ακριβείς διαστάσεις είναι πολύ δύσκολη υπόθεση και τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά, η εταιρεία MacModeler παίρνει σκαναρισμένες εικόνες ή φωτογραφίες με ακτίνες Χ από το σώμα για το οποίο προορίζεται το πόδι, τις επεξεργάζεται ειδικά σε κομπιούτερ και στη συνέχεια κόβει λεπτές πλαστικές φέτες, τις συμπιέζει και φτιάχνει σε ελάχιστο χρόνο ένα ακριβέστατο ομοίωμα του ποδιού.

Το ίδιο και η τεχνητή φτέρνα που δίνει τη δυνατότητα στον κάτοχο να κάνει ό,τι θα έκανε και με τη φυσική του φτέρνα ­ από ποδήλατο ως και σλάλομ. Αυτό οφείλεται σε ειδικά εξαρτήματα που αποθηκεύουν και απελευθερώνουν ενέργεια, όπως ακριβώς οι αληθινοί τένοντες.
Ενδοσκόπηση

Η ενδοσκόπηση επιτρέπει στους γιατρούς να προσεγγίζουν όργανα που δύσκολα εξετάζονται, όπως το παχύ έντερο, το στομάχι, οι πνεύμονες. Ακόμη και η πιο μικρή κάμερα όμως μπορεί να μπλοκαριστεί σε μια απότομη παράκαμψη της προκαθορισμένης διαδρομής. Το 3Ds Virtuoso της Siemens ενώνει δισδιάστατες εικόνες από την περιήγηση της κάμερας και δημιουργεί έναν τρισδιάστατο εικονικό χάρτη του εσωτερικού κόσμου του ασθενούς.
Εγκέφαλος

Ο εγκέφαλος είναι ένα χαοτικό σύστημα με ανεξερεύνητες αλληλεπιδράσεις και παραμένει ένα μεγάλο ερεθιστικό μυστήριο, το οποίο οι επιστήμονες δεν προβλέπεται να κατανοήσουν πριν από το 2015. Αν αναφερθούμε και στον νωτιαίο μυελό και με δεδομένο ότι τα νευρικά κύτταρα δεν αναπαράγονται και άρα δεν αντικαθίστανται, η μόνη εξέλιξη βρίσκεται στην ανακάλυψη διαφόρων πρωτεϊνών που μελλοντικά θα χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία κακώσεων, μέσω μιας επιτυχημένης αναζωογόνησης των κυττάρων.
Υπέρηχοι στον δρόμο

Η Sonosite κυκλοφόρησε στην αγορά ένα μηχάνημα υπερήχων χειρός που μπορεί να ανιχνεύσει σκανάροντας μια έγκυο και να διαπιστώσει την κατάσταση του εμβρύου της. Σε περίπτωση που δεν μπορεί να καταλάβει τις εικόνες του υπερήχου, το μηχάνημα έχει τη δυνατότητα να τις στέλνει μέσω δορυφόρου σε κάποιο νοσοκομείο για ανάλυση.
Κυβερνοχειρουργός

Το κυβερνομαχαίρι της Accuray χρησιμοποιεί εικόνες από ακτίνες Χ για να εντοπίζει την ακριβή περιοχή ενός όγκου κατά τη διάρκεια μιας εγχείρησης και αυτόματα ρυθμίζει το πάχος της ακτίνας που χρησιμοποιείται σε αυτήν. Μπορεί ακόμη να εντοπίσει και πολύ μικρούς όγκους δίπλα σε κατεστραμμένα νεύρα ή αρτηρίες.
Το τέλος των ενέσεων

Το Aviron Flumist είναι ένα ένρινο σπρέι που μεταφέρει το εμβόλιο κατά της γρίπης κατευθείαν στον οργανισμό, χωρίς να μεσολαβεί ένεση. Ενα ακόμη βήμα στην κατάργηση των ενέσεων είναι και το τελευταίο επίτευγμα της εταιρείας Sontra που εξετάζει τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα με ηχητικά κύματα στα 20 kHz.
Κύτταρα

Η Genzyne έχει βρει έναν νέο τρόπο για να μη μεγαλώνει ο χόνδρος στα γόνατα. Παίρνετε λίγα κύτταρα από το γόνατο, τα δίνετε στην εταιρεία και σας παραδίδονται πίσω καινούργια. Τα νέα κύτταρα που μπαίνουν πάλι στο γόνατο σταματούν την επέκταση του χόνδρου και όλα επανέρχονται στη φυσιολογική τους κατάσταση.
Χέρια

Σήμερα όταν λέμε Utah εννοούμε το πιο εξελιγμένο τεχνητό χέρι που είναι έτοιμο να προστεθεί σε ένα σώμα. Ο κάτοχός του το νιώθει σαν φυσικό μέλος του. Τη λειτουργία των νεύρων αντιγράφουν πειστικά ειδικά ευαίσθητα ηλεκτρόδια κατάλληλα για την απαραίτητη επικοινωνία των εγκεφαλικών κέντρων με τους μεταλλικούς «μυς», που λειτουργούν με ειδικές μπαταρίες. Αντίστοιχη τεχνητή κατασκευή υπάρχει και για την παλάμη. Τα εγκεφαλικά ερεθίσματα καταλήγουν σε έναν μικροεπεξεργαστή της παλάμης, ο οποίος θέτει σε λειτουργία ένα μικροσκοπικό μοτέρ που ανοιγοκλείνει την παλάμη.
Στήθος

Οι μηχανικοί των ιστών εργάζονται στην ανάπτυξη νέου στήθους που δημιουργούν από τα κύτταρα της ίδιας της ενδιαφερομένης. Τα φυσικά μοσχεύματα θα αντικαταστήσουν εντελώς τη σιλικόνη και τα άλλα προσθετικά.
Μήτρα

Χάρη σε μια νέα τεχνική που ονομάζεται «υγρός εξαερισμός», τα έμβρυα μέχρι και 18 εβδομάδων θα μπορούν σε λίγο καιρό να επιζήσουν.
Φωνή

Οι επιστήμονες της Smith & Nephew κατασκεύασαν ένα τεχνητό μόσχευμα που επιτρέπει σε όσους έχασαν τη φωνή τους ­ συνήθως από εγκεφαλικό, καρκίνο ή σοκ ­ να ξαναμιλήσουν. Ο ασθενής έχει τη δυνατότητα της επιλογής του μοσχεύματος από προκατασκευασμένα δείγματα, τα οποία τοποθετεί στον χόνδρο του θυρεοειδούς του για να δοκιμάσει τη νέα του φωνή.
Δέρμα

Τεχνητό δέρμα με απαλή αφή, φυσική ανθεκτικότητα, αλλά και την ίδια ευαισθησία με το φυσικό στην έκθεσή του στον ήλιο. Ονομάζεται και «δέρμα Μασαχουσέτης», επειδή εκεί δημιουργήθηκε, στο εργαστήριο του δόκτορα Τζον Μπουρκ, το 1984. Αποτελείται από δύο στρώματα: το εσωτερικό, από επιλεγμένο δέρμα γουρουνιού και χόνδρο από αρθρώσεις καρχαρία, και το εξωτερικό, πιο ελαστικό και μαλακό, αποκλειστικά από σιλικόνη.



Αναδημοσίευση από: http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=121367


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...