3 Νοεμβρίου 2019

Προστασία της ιδιωτικότητας ή διαμοιρασμός πληροφοριών υγείας μέσω σύγχρονων εφαρμογών;


Προστασία της ιδιωτικότητας ή διαμοιρασμός πληροφοριών υγείας  μέσω σύγχρονων εφαρμογών;
Προστασία της ιδιωτικότητας ή διαμοιρασμός πληροφοριών υγείας

μέσω σύγχρονων εφαρμογών;
Οι Αμερικανοί πολίτες σύντομα θα βρεθούν να έχουν, κυριολεκτικά στα χέρια τους μια νέα δυνατότητα, αυτή της μεταφοράς αρχείων και πληροφοριών σχετικά με το ιστορικό υγείας τους σε εφαρμογές δημιουργημένες από κολοσσούς της βιομηχανίας τεχνολογίας, όπως η Apple, Google και Microsoft.

Η αλλαγή στο τρόπο διαμοιρασμού τέτοιου είδους πληροφοριών έρχεται κατόπιν του νέου σχεδίου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να προχωρήσει στην θέσπιση νέων κανόνων στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών υγείας και της τεχνολογίας στην υγεία εν γένει. Δεδομένου του γεγονότος αυτού, έχουν προκληθεί έντονος διάλογος και διαφωνίες. Ανάμεσα στους σκεπτικιστές τις νέας αυτής τάσης εκσυγχρονισμού του συστήματος υγείας, βρίσκονται αρκετοί  επιστήμονες και ειδικοί στον τομέα της υγείας, οι οποίοι εκφράζουν τις βαθύτατες ανησυχίες τους, καθώς από την στιγμή που τα δεδομένα αυτά θα παραχωρηθούν σε τρίτα μέρη, τεχνολογικές εταιρίες ως πάροχοι των εφαρμογών, οποιοιδήποτε ομοσπονδιακοί περιορισμοί υφίσταντο,για την προστασία των πληροφοριών και της ιδιωτικότητας των κατόχων τους, παύουν να ισχύουν.

Από την άλλη πλευρά, ο κυβερνητικός αντίλογος, έχει κύριο υποστηρικτή και υπεύθυνο για την πραγματοποίηση του σχεδίου των νέων κανόνων, τον Δρ.Don Rucker, τονεθνικό συντονιστή του τμήματος του ομοσπονδιακού υπουργείου υγείας για την τεχνολογία πληροφοριών υγείας, ο οποίος διατείνεται υπέρ της προσπάθειας αυτής του κράτους, η οποία κατ’ εκείνον αποδίδει στον ίδιο τον πολίτη τον έλεγχο της υγείας του.

Πιο συγκεκριμένα, τονίζει πως μέσω του πρώτου νέου κανόνα που έχει προταθεί, τα τεχνολογικά κέντρα παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών διαμοιρασμού πληροφοριών υγείας θα πρέπει να εγκαταστήσουν το
ανάλογο πληροφοριακό λογισμικό (application programming interfaces or A.P.I.s ), καθιστώντας την διαχείριση του ιατρικού ιστορικού, των συνταγογραφούμενων φαρμάκων καθώς και οποιασδήποτε άλλης πληροφορίας αρκετά πιο εύκολη για τους πολίτες, οι οποίοι συχνά βρίσκονταν αντιμέτωποι με την γραφειοκρατία και την δυσκαμψία του συστήματος υγείας, στην παροχή ιατρικών πληροφοριών.

 Αντίθετα, κατόπιν της αλλαγής που προτείνεται οι τεχνολογικές εταιρίες, τόσο οι κολοσσοί αλλά και οι μικρότεροι προγραμματιστές εφαρμογών, θα μπορούν να παρέχουν ένα περιβάλλον υγιούς ανταγωνισμού στο οποίο θα δημιουργούν τις καλύτερες προσφορές, τα καλύτερα πακέτα παροχών υπηρεσιών υγείας, δίνοντας την δυνατότητα στους πολίτες να διαλέξουν το ιδανικό για αυτούς.

Στα πλαίσια αυτής της εμπορευματοποίησης στον τομέα των τεχνολογιών πληροφορίας αναπτύσσεται και η ανησυχία ότι μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες, ήδη στο στόχαστρο για κακή διαχείριση προσωπικών δεδομένων, θα διαθέτουν και δεδομένα υγείας. Ο βασικός φόβος σε αυτή την περίπτωση είναι η έλλειψη ιδιωτικότητας, η χρήση των δεδομένων αυτών από ασφαλιστικές εταιρίες σε βάρος των υποκειμένων τους καθώς και διακρίσεις που μπορεί να ανακύψουν  στον εργασιακό χώρο.
Πηγή: ΝΥ Times
Βικτώρια Δίπλα – Stagiaire EEB



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...