27 Φεβρουαρίου 2020

Επανασύνδεση μητέρας με την εκλιπούσα κόρη της, μέσω της εικονικής πραγματικότητας στη Νότια Κορέα


Επανασύνδεση μητέρας με την εκλιπούσα κόρη της,
μέσω της εικονικής πραγματικότητας

Μέσω της χρήσης της τεχνολογίας της εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality), η τηλεοπτική εκπομπή “Meeting You” της Κορέας, αποπειράθηκε να επανασυνδέσει μια μητέρα με τη θανούσα κόρη της, η οποία είχε ασθενήσει από μία ανώνυμη ασθένεια  και έπειτα απεβιώσει στην ηλικία των επτά ετών (2016).

 Η μητέρα ονόματι Jang Ji – Sung, ήταν σε θέση να αγγίξει, να παίξει, ακόμα και να συνομιλήσει με το παιδί της. Άξιο αναφοράς είναι η διαβεβαίωση της μικρής κόρης, ονόματι Nayeon προς τη μητέρα της, πως δεν βρίσκεται πλέον σε πόνο. Επίσης, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους, η μικρή Nayeon ρώτησε τη μητέρα της, που ήταν τόσο καιρό, αν την σκεφτόταν και η μητέρα της εν συνεχεία αποκρίθηκε πως, αυτό έκανε ανέκαθεν. Στο τέλος του ντοκιμαντέρ, η Nayeon ισχυρίστηκε πως νύσταζε και πως ήταν κουρασμένη και πήγε για ύπνο και η μητέρα της την αποχαιρέτησε.

Η ομάδα που επιμελήθηκε την επεξεργασία και δημιουργία του ντοκιμαντέρ, χρειάστηκε οκτώ μήνες, για να εξασφαλίσει πως η Nayeon, θα φερόταν σαν φυσιολογικό παιδί. Δημιούργησαν εξίσου, ένα εικονικό πάρκο, το οποίο βασίζεται σε μια πραγματική τοποθεσία, όπου μητέρα και κόρη είχαν επισκεφτεί λίγο πριν το πέρας του βίου της Nayeon.
Παρ’ όλα αυτά, η συγκεκριμένη εφαρμογή της τεχνολογίας Virtual Reality, αναπόφευκτα εγείρει πολλά ηθικά ζητήματα. Πρωτίστως, πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας με ποιο τρόπο και σε τι βαθμό, μια
τέτοια πράξη, μπορεί να επηρεάσει τον ψυχισμό ενός ανθρώπου, ο οποίος θρηνεί μια απώλεια ενός αγαπημένου του προσώπου. Επί το πλείστον, πρέπει να αναλογιστούμε, αν ένας άνθρωπος μπορεί να διαχειριστεί το συναισθηματικό αυτό φορτίο, που αποκομίζει μέσω της εικονικής επανένωσης με έναν θανόντα. Αναμφίβολα, ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα ηθικά ζητήματα της εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης και με τα όρια που πρέπει και οφείλουν να τεθούν, ως προς την χρήση της. Μια τέτοια τακτική μπορεί να θεωρηθεί ως μια αρκετά επισφαλής μέθοδος, καθώς δύναται να επιφέρει αρνητικές συνέπειες στην ψυχοσύνθεση ενός ανθρώπου και ίσως να μην βοηθήσει το άτομο να διαχειριστεί το γεγονός της απώλειας μιας ανθρώπινης ζωής και να ολοκληρώσει τη διαδικασία της επούλωσης.

Πηγή : CNN Greece και Mail Online

Ναταλία Αμασιάδη - Stagiaire ΕΕΒ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...