15 Μαρτίου 2020

Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος: Tο ιδρυτικό κείμενο της σύγχρονης βιοηθικής….



ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ (HUXLEY ALDUS - 1932) το ιδρυτικό κείμενο της σύγχρονης βιοηθικής….
Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος
το ιδρυτικό κείμενο της σύγχρονης βιοηθικής….
ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ (HUXLEY ALDUS - 1932) το ιδρυτικό κείμενο της σύγχρονης βιοηθικής….
Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος
Στο «Θαυμαστό Καινούργιο Κόσμο» ο Άλντους Χάξλεϋ περιγράφει μια ιεραρχική κοινωνία στην οποία κανείς μας δε θα ήθελε να ζήσει. Η φανταστική πολιτεία του Χάξλεϋ τοποθετείται στο μακρινό μέλλον, όταν η επιστήμη της βιολογία θα έχει αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό που δε θα χρειάζονται γονείς για την παραγωγή των παιδιών. Η  κοινωνία  του καινούργιου κόσμου είναι ιεραρχική  και η κάστα που θα ανήκει το κάθε άτομο θα καθορίζεται από το γενετικό υλικό και τα θρεπτικά συστατικά που θα παρέχονται στο έμβρυο κατά την εκκόλαψη...

Αυτή η κοινωνία είναι βασισμένη στη γραμμή παραγωγής του Ford. Όλα είναι τυποποιημένα και το ανθρώπινο συναίσθημα είχε εξαφανιστεί. Τα άτομα θα ήταν  σαν να έβγαιναν από ένα εργοστάσιο και χωρίζονταν όπως τα προϊόντα, σε κοινωνικές τάξεις και ομάδες. Μάλιστα σε κάθε άτομο εμφύτευαν συγκεκριμένες σκέψεις και πιστεύω ανάλογα της τάξης που ανήκε και του αφαιρούσαν το... meme της αντίδρασης. Όποιος "παρέκλινε" απλά του χορηγούσαν ναρκωτικές ουσίες για να τον κρατήσουν σε συνειδησιακή καταστολή. Ο Θαυμαστός Νέος Κόσμος, έχει μετατρέψει τους ανθρώπους σε όντα που δέχονται την καταπίεση.

Δεκαπέντε χρόνια μετά την έκδοση του βιβλίου του ο Άλντους Χάξλεϋ σημειώνει: «Όλα αυτά τα
φαντάστηκα πριν από δεκαπέντε χρόνια. Τότε η Ουτοπία φαινόταν να βρίσκεται μακριά. Την είχα τοποθετήσει 600 χρόνια από τώρα στο μέλλον. Σήμερα όμως δε φαίνεται τόσο μακρινή. Ο τρόμος μπορεί να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας μέσα σ' έναν αιώνα. Κι αυτό, αν γλιτώσουμε από το κομμάτιασμα μιας τεράστιας έκρηξης στο μεταξύ. Αν δε συγκεντρωθούμε και δε χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη σαν βοήθημα για τη δημιουργία μιας νέας, αυτόνομης ράτσας, θα 'χουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε πολλές δικτατορίες, ολοκληρωτισμούς, που θα στηρίζονται στον τρόμο και τον φόβο της ατομικής βόμβας και των συνεπειών της, ή σ' έναν υπερολοκληρωτισμό, που γεννιέται από το κοινωνικό χάος, την τεχνολογία γενικά και την ατομική επανάσταση ειδικά, και εξελίσσεται σε μια κοινωνικής πρόνοιας τυραννία. Στην τυραννία της Ουτοπίας. "Όπως στρώσεις έτσι θα κοιμηθείς". Άλντους Χάξλεϋ, 1946 (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

ΠΗΓΕΣ: Σαρειδάκης Ε., (2008) Βιοηθική, εκδ., Αθήνα: Παπαζήση. σσ 17 -12
Από βιβλιοπαρουσίαση του ιστολογίου Strange Journal, strangejournal.wordpress.com, 3/3/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...