2 Μαΐου 2020

Νέα συσκευή υποβοηθούμενης αυτοκτονίας από τον Philip Nitschke

Νέα συσκευή υποβοηθούμενης αυτοκτονίας

Τα τελευταία χρόνια τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που άπτονται βιοηθικών ζητημάτων και ειδικότερα σχετικών με την ευθανασία και την ιατρικώς υποβοηθούμενη αυτοκτονία έχουν επιδείξει έντονο ενδιαφέρον για τη συσκευή υποβοηθούμενης αυτοκτονίας «Sarco», κατασκευασμένη από  το γιατρό PhilipNitschke.
Η εν λόγω συσκευή αποτελεί ένα δοχείο το οποίο όντας αεροστεγώς κλειστό οδηγεί το άτομο που βρίσκεται στο εσωτερικό του σε θάνατο μέσω του αζώτου που απελευθερώνεται και συσσωρεύεται στον περιορισμένο χώρου του.
Ο PhilipNitschkeπαραμένοντας παραγωγικός επανήλθε προσφάτως στο προσκήνιο με μία νέα σχετική έμπνευση, γνωστή ως «Κορεάτικος δακτύλιος». Η συσκευή, όντας ιδιαιτέρως απλή, εξασφαλίζει την απελευθέρωση και έκφραση της επιλογής του ατόμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία δεν έχει τεθεί ακόμα σε χρήση. Αντιθέτως έχουν δημοσιευτεί τα σχέδια της στο εγχειρίδιο «APeacefulPillHandbook», το οποίο βέβαια παραμένει προσβάσιμο αποκλειστικά σε μέλη του οργανισμού ExitInternational.
Έμπνευση για το συγκεκριμένο δημιούργημα αποτέλεσε η δήλωση ενός πρώην νοτιοκορεάτη πράκτορα, στην ταινία του 2018 «TheSpyGoneNorth», σύμφωνα με τον οποίο οι πράκτορες της νότιας Κορέας δεν είχαν πρόσβαση σε χάπια αυτοκτονίας, αλλά αντιθέτως ήταν εκπαιδευμένοι να εφαρμόζουν πίεση σε συγκεκριμένους νευρώνες του λαιμού τους, πρακτική που τους οδηγούσε στο θάνατο. Ουσιαστικά ο δακτύλιος επιτρέπει στους ανθρώπους να κάνουν κάτι παρόμοιο, καθώς σύμφωνα με το δημιουργό του αποτελεί έναν έξυπνο τρόπο να εφαρμόσεις και να αυξήσεις την πίεση που ασκείται στους νευρώνες που ελέγχουν την πίεση του αίματος.
Στα πλαίσια του προαναφερθέντος εγχειριδίου, ο «Κορεάτικος δακτύλιος» ορίζεται ως «μία μέθοδος
τερματισμού της ζωής με αξιόπιστο και ανώδυνο τρόπο που δεν προϋποθέτει την πρόσβαση σε φάρμακα, αέρια ή κάποιο εξειδικευμένο εξοπλισμό». Χάρη στην απεξάρτησή του από τους εν λόγω παράγοντες είναι σε θέση να αποτελέσει μια χρήσιμη διέξοδο τερματισμού της ζωής για άτομα που ζουν σε αρκετά περιορισμένες συνθήκες ή βρίσκονται υπό παρακολούθηση. Αναλυτικότερα, ο δακτύλιος φαίνεται να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ηλικιωμένους ανθρώπους με περιορισμένες πηγές και κινητικότητα που βρίσκονται έγκλειστοι σε νοσοκομεία, καθώς και από εκείνους που βρίσκονται «φυλακισμένοι» σε ψυχιατρικά ή σωφρονιστικά ιδρύματα με μικρή ή ανύπαρκτη ελπίδα απελευθέρωσης.
Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το γεγονός ότι ο εν λόγω οργανισμός, που υποστηρίζει την προώθηση της αναλυόμενης ανακάλυψης, ασχολείται αποκλειστικά με τη δημοσιοποίηση και διάδοση των σχετικών αρχείων του εγχειριδίου με στόχο να προσφέρει στον καθένα από εμάς τη δυνατότητα καταφυγής στην τρισδιάστατη τύπωση των σχεδίων του και τη συνακόλουθη κατασκευή του.
Ο PhilipNitschke, έμπειρος πλέον στις αντιδράσεις που ανάλογα δημιουργήματα γεννούν στο ευρύ κοινό, δεν αισθάνεται δυσφορία απέναντι στην πιθανότητα δίωξής του, αναφέροντας επιπροσθέτως ότι οι υπάρχοντες νόμοι δεν φαίνεται να εκτιμούν ως αιτία δίωξης την παροχή πληροφοριών που συμβάλλουν στην επιτυχημένη διενέργεια αυτοκτονίας από κάποιο άλλο άτομο. Το εκδηλωμένο ενδιαφέρον της σχετικής κοινότητας παραμένει περιορισμένο, με εξαίρεση βέβαια εκείνα τα άτομα που όντας ιδρυματοποιημένα ή έχοντας στερηθεί την ιδιωτικότητά τους και την πρόσβασή τους σε φάρμακα έχουν βρει στη νέα συσκευή μία σανίδα σωτηρίας.
Το ζήτημα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αυτοκτονίας βρίσκεται συχνά στο προσκήνιο των βιοηθικών συζητήσεων εξαιτίας κυρίως της σχετικής κινητικότητας που παρατηρείται στην ιατρική κοινότητα απόρροια της οποίας αποτελεί η δημιουργία συσκευών και μεθόδων που συμβάλουν στην διενέργεια αυτοκτονίας. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η εν λόγω συσκευή φαίνεται να μην αποτελεί, σύμφωνα με το δημιουργό της, πιθανό αντικείμενο κατάχρησης, καθώς όχι μόνο η χρήση της είναι ανιχνεύσιμη, αλλά ταυτόχρονα και το άτομο είναι σε θέση να κινηθεί με τέτοιο τρόπο αποτρέποντας κάθε πιθανότητα πρόκλησης θανατηφόρας πίεσης στους συγκεκριμένους νευρώνες του λαιμού του.

Πηγή: Bioedge
Λυδία Τσιακίρη -StagiaireΕΕΒ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...