3 Μαρτίου 2021

Ο Αμερικανικός Ιατρικός Σύλλογος (ΑΜΑ), η μεγαλύτερη ομάδα ιατρών των ΗΠΑ, θεωρεί το ρατσισμό ως «απειλή για τη δημόσια υγεία»

Ο Αμερικανικός Ιατρικός Σύλλογος (ΑΜΑ), η μεγαλύτερη ομάδα ιατρών των ΗΠΑ, θεωρεί το ρατσισμό ως «απειλή για τη δημόσια υγεία»

Ο Αμερικανικός Ιατρικός Σύλλογος  θεωρεί το

ρατσισμό ως «απειλή για τη δημόσια υγεία»

Καθώς η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να απειλεί τις μειονοτικές ομάδες που έχουν πληγεί σοβαρά, ο Αμερικανικός Ιατρικός Σύλλογος έχει υιοθετήσει μία πολιτική που αναγνωρίζει το ρατσισμό ως «απειλή για τη δημόσια υγεία».

Η νέα πολιτική αναγνωρίζει το ρατσισμό ως κοινωνικό καθοριστικό παράγοντα της υγείας επισημαίνει τις ανισότητες στην υγεία και την έλλειψη πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη που εμπόδισαν σημαντικά την καλή υγεία των Μαύρων και άλλων ιστορικά περιθωριοποιημένων κοινοτήτων στις ΗΠΑ.

Οι εκπρόσωποι του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου δημοσίευσαν μία δήλωση διευκρινίζοντας τα τρία επίπεδα ρατσισμού που περιγράφονται λεπτομερώς και στην πολιτική του Συλλόγου: συστημικό, πολιτιστικό και διαπροσωπικό επίπεδο. Το κάθε επίπεδο θέτει συγκεκριμένα εμπόδια στην ιατρική περίθαλψη και στην καλή υγεία, εμποδίζοντας την πρόοδο της ιατρικής, αναφέρουν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου. Ο Σύλλογος (ΑΜΑ) ζητά από τους ιατρούς να εντοπίσουν στρατηγικές για τον μετριασμό των επιπτώσεων του ρατσισμού στην υγεία, να διδάξουν στους μελλοντικούς ιατρούς για τον ρατσισμό στα προγράμματα σπουδών των ιατρικών σχολών και να υποστηρίξουν την ανάπτυξη πολιτικής για την έρευνα του ζητήματος. Ο ρατσισμός ανακηρύχθηκε ως θέμα δημόσιας υγείας σε 145 πόλεις και κομητείες σε 27 κοινοπολιτείες. 

Οι κοινότητες του χρώματος πεθαίνουν σε υψηλότερα ποσοστά από τον κορονοϊό από τους λευκούς Αμερικανούς. Η Δρ. Edwards, παθολόγος, αναφέρει ότι «οι ανισότητες ήταν τόσο εμφανείς, καθώς

βλέπουμε περισσότερες κοινότητες Μαύρων, Καφέ και Ιθαγενών της Αμερικής που πλήττονται από COVID-19, έτσι είπαμε αυτό πρέπει να σταματήσει, πρέπει να είμαστε σε θέση να κάνουμε κάτι παραπάνω από το να ομιλούμε για στατιστικά». «Διαπιστώσαμε ότι υπήρξε πραγματική απόδειξη της ανισότητας σε σχέση με τον τρόπου που αντιμετωπίζονται οι έγχρωμοι στον ιατρικό κόσμο». Ο Αμερικανικός Ιατρικός Σύλλογος, επιπλέον, επίσημα αναγνώρισε τη φυλή ως κοινωνική κατασκευή και όχι ως μία βιολογική, αναφερόμενος σε ένα τεράστιο δίκτυο κοινωνικοοικονομικών παραγόντων που συνοδεύουν και επηρεάζουν την υγεία και την ευημερία.

Ο Δρ OtisBrawley, ένα διάσημος ογκολόγος και καθηγητής ογκολογίας και επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του JohnsHopkins, που μελετά τις ανισότητες στην υγεία και τις θεραπείες σε έγχρωμους ανθρώπους και μειονοτικές ομάδες για 3 δεκαετίες αναφέρει ότι «Η αντίληψη της φυλής ως απλού βιολογικού παράγοντα μειώνει τις εκτεταμένες επιπτώσεις της, αφαιρεί την έμφαση από το γεγονός ότι ένας σημαντικός αριθμός από αυτούς τους ανθρώπους έχει κακή έκβαση επειδή είτε δεν παίρνουν κάποια θεραπεία είτε έχουν κακής ποιότητας θεραπεία». Επισημαίνει ότι πρέπει να ληφθεί καλή φροντίδα για τους έγχρωμους, έτσι ώστε να μην υπάρχουν ανισότητες μεταξύ λευκών και έγχρωμων πληθυσμών, όπως για παράδειγμα σε θεραπείες καρκίνου.

Πηγή: USA TODAY NEWS

Γεώργιος Κ. Βασιλειάδης - Stagiaire  EEB

Αναδημοσίευση από: http://www.bioethics.gr/index.php/el/anakoinosis/2893-04-01-2021

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...