31 Αυγούστου 2018

Παιδιά κατά παραγγελία


H Αρχή Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας
επέτρεψε την επιλογή εμβρύων με σκοπό
 τη δωρεά ιστού σε κάποιο άρρωστο αδελφάκι
Θα «σχεδιάζουν» μωρά για να σώσουν τα άρρωστα αδέλφια τους
Είναι ή όχι θεμιτό να φέρνουν δύο άνθρωποι στη ζωή ένα μωρό «σχεδιασμένο» έτσι ώστε να σώσει το άρρωστο αδελφάκι του; Ανατρέποντας παλαιότερο κανονισμό της, η αρμόδια βρετανική αρχή αποφάσισε πως είναι. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, επανέφερε στη σκέψη πολλών τον εφιάλτη ενός μέλλοντος γεμάτου «μωρά κατά παραγγελία»... 

 Το 2001, η Αρχή Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας είχε απαγορεύσει την επιλογή εμβρύων με μοναδικό σκοπό τη δωρεά ιστού σε κάποιο άρρωστο αδελφάκι. Βάσει του κανονισμού που είχε επιβάλει, η γενετική διάγνωση προ της εμφύτευσης (PGD) επιτρεπόταν μόνο προκειμένου να ελεγχθεί το έμβρυο για κάποια κληρονομική ασθένεια.
Το επιχείρημά της ήταν πως, στην πρώτη περίπτωση, η προαναφερθείσα τεχνική δεν προσέφερε κανένα άμεσο όφελος στο έμβρυο ενώ παρέμενε θεωρητικά επικίνδυνη γι' αυτό. H συγκεκριμένη προσέγγιση, ωστόσο, είχε καταδικαστεί επανειλημμένως ως αντιφατική. 


Τα χαμόγελα. Ο Ρατζ και η Σαχάνα Χάσμι
μετά την υπέρ τους απόφαση του δικαστηρίου
Τα δικαστήρια 


Ένα παράδειγμα: η Αρχή είχε επιτρέψει σε ένα ζευγάρι, τον Ρατζ και τη Σαχάνα Χάσμι, να χρησιμοποιήσουν την τεχνική PGD προκειμένου να βοηθήσουν τον γιο τους, Ζαΐν, ο οποίος έπασχε από β-θαλασσαναιμία (μεσογειακή αναιμία), είχε όμως απορρίψει μια παρόμοια αίτηση από τον Τζέισον και τη Μισέλ Γουίτεϊκερ. Είχε αιτιολογήσει την απόφασή της λέγοντας πως οι δύο υποθέσεις ήταν διαφορετικές: οι Χάσμι ήθελαν και να ελέγξουν αν το έμβρυο έφερε την ασθένεια και να επιλέξουν το έμβρυο που θα μπορούσε να δωρίσει ιστό στον Ζαΐν, ενώ οι Γουίτεϊκερ ήθελαν μόνο το δεύτερο - διότι δεν υπάρχει τεστ PGD για την αναιμία Diamond Blackfan, από την οποία πάσχει ο γιος τους, Τσάρλι. Τελικά, οι Γουίτεϊκερ κατέφυγαν στις ΗΠΑ και τον περασμένο Ιούνιο, η Μισέλ έφερε στον κόσμο τον Τζέιμι - ένα τέλειο γενετικό ταίρι για τον αδελφό του, τον Τσάρλι.

Στη Βρετανία, όμως, το γενικότερο πρόβλημα παρέμενε. Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης.

Επικαλούμενη νέα στοιχεία από μια αδημοσίευτη έρευνα σε περισσότερα από 300 παιδιά που γεννήθηκαν έπειτα από PGD - έρευνα η οποία δείχνει πως η εξέταση αυτή δεν προκαλεί την παραμικρή βλάβη στα έμβρυα -, η Αρχή ήρε την απαγόρευσή της στην επιλογή εμβρύων με σκοπό τη διάσωση κάποιου μικρού αδελφού ή αδελφής. Οι ειδικοί σε θέματα γονιμότητας αντέδρασαν με ικανοποίηση. Το ίδιο και δεκάδες ζευγάρια που βρίσκονται σε θέση παρόμοια με εκείνη στην οποία βρέθηκαν οι Γουίτεϊκερ ή οι Χασμί. Υπήρξαν όμως και αρκετοί που εξοργίστηκαν.

Οι αντιδράσεις 

«H αντίδρασή μου είναι: θα τα πούμε στο δικαστήριο», δήλωσε η Τζόζεφιν Κίνταβαλ, από την ομάδα
πίεσης Σχόλιο για την Αναπαραγωγική Ηθική. «Παίρνουν αποφάσεις αυθαίρετα, χωρίς να έχει προηγηθεί δημόσια συζήτηση και παρ' ότι δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί οι σχετικές μελέτες από το Κοινοβούλιο και την Επιτροπή Ανθρώπινης Γενετικής. Αυτό που έγινε, είναι ένα πολύ επικίνδυνο άλμα.

Σήμερα, η Αρχή διαβουλεύεται για αδελφάκια με συμβατό ιστό. Αύριο, θα έρθει η ώρα του γονιδίου της ευφυΐας, του γονιδίου της έφεσης στον αθλητισμό, της έφεσης στη μουσική, της ομορφιάς που κάποιοι θα θέλουν για τα παιδιά τους. Έχουμε αρχίσει να κατρακυλάμε σε μια πολύ ολισθηρή πλαγιά». Είναι το εφιαλτικό σενάριο των μωρών κατά παραγγελία, μωρών ειδικά «σχεδιασμένων» ώστε να είναι έξυπνα, όμορφα, λευκά ενδεχομένως κ.ο.κ. Είναι μια συζήτηση χωρίς εύκολες απαντήσεις.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...