7 Σεπτεμβρίου 2018

Ποιες είναι οι ψυχολογικές επιπτώσεις της άμβλωσης και πώς αυτή επιδρά στη σεξουαλική ζωή της γυναίκας;


Ψυχολογικές επιπτώσεις αμβλώσεων - Psychological consequences of abortion- Βιοηθική- μαθημα θρησκευτικων
Ψυχολογικές επιπτώσεις αμβλώσεων
του  Θάνου Ασκητή


Η άμβλωση είναι γενικά μια διαδικασία στην οποία η γυναίκα αλλά και ο σύντροφός της επηρεάζονται αρνητικά σε ψυχολογικό επίπεδο. Οι επιπτώσεις από ένα τέτοιο γεγονός είναι ακόμα μεγαλύτερες για νέες γυναίκες κάτω των 20 ετών, για χωρισμένες ή διαζευγμένες γυναίκες και γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε περισσότερες από μία εκτρώσεις. Επειδή πολλές γυναίκες που έχουν προχωρήσει σε έκτρωση καταπνίγουν την ψυχική τους αναστάτωση, μπορεί να υπάρξει μια μεγάλη περίοδος άρνησης πριν η γυναίκα ζητήσει ψυχολογική βοήθεια. Τα καταπνιγμένα συναισθήματα μπορεί να προκαλέσουν ψυχοσωματικές ασθένειες και ψυχιατρικά προβλήματα ή προβλήματα συμπεριφοράς σε άλλους τομείς της ζωής τους.

Έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα έχουν δείξει ότι γυναίκες που έχουν κάνει έκτρωση υποφέρουν από διαγνώσιμη μετατραυματική αγχώδη διαταραχή. Οι γυναίκες μπορεί να αισθάνονται την έκτρωση ως τραυματικό γεγονός για πολλούς λόγους. Πολλές ωθούνται σε ανεπιθύμητη έκτρωση από συζύγους, φίλους, γονείς ή άλλους. Εάν η γυναίκα έχει πέσει πολλές φορές θύμα καταπιεστικής μεταχείρισης, μια τέτοια ανεπιθύμητη έκτρωση μπορεί να εκληφθεί ως ο ακρότατος βιασμός σε μια ζωή που χαρακτηρίζεται από την κακομεταχείριση. Άλλες γυναίκες, ανεξάρτητα από το πόσο πιεστικές είναι οι αιτίες για τις οποίες επιδιώκουν την έκτρωση, μπορεί πάντα να εκλάβουν την διακοπή της κυήσεώς τους ως τη βίαια θανάτωση του ίδιου τους του παιδιού.

Η επιρροή της άμβλωσης στη σεξουαλική ζωή της γυναίκας είναι επίσης σημαντική. Μια εγκυμοσύνη
προκαλεί αναστάτωση στις ορμόνες, το ίδιο συμβαίνει και όταν διακοπεί βίαια. Δημιουργείται μια αναταραχή στον οργανισμό. Η ψυχολογία της γυναίκας επηρεάζεται, έτσι είναι πολύ φυσικό να μην θέλει να κάνει σεξ με τον σύντροφο της. Το πόσο γρήγορα θα επανέλθει η επιθυμία της εξαρτάται από τις ενοχές που νοιώθει. Την χρονική στιγμή που πήρε την απόφαση για έκτρωση μπορεί να την θεωρούσε «σωστή», αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αργότερα δεν είναι πιθανό να μετανιώσει. Το σίγουρο είναι ότι η διακοπή της εγκυμοσύνης είναι μια απόφαση που καμία γυναίκα δεν θέλει να πάρει στην ζωή της. Η ύπαρξη όμως αγάπης, υποστήριξης και κατανόησης μπορεί να βοηθήσει τη γυναίκα να ξεπεράσει όλους τους φόβους της και τις ανησυχίες της, να βρει την χαμένη της σεξουαλικότητα και να επανέλθει στους κανονικούς τους ρυθμούς της ζωής της.
Θάνος Ε. Ασκητής
Νευρολόγος - Ψυχίατρος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...