13 Ιουλίου 2020

Δικαστήριο στην Ολλανδία εγκρίνει την ευθανασία σε περιπτώσεις προχωρημένης άνοιας


Δικαστήριο στην Ολλανδία εγκρίνει την ευθανασία  σε περιπτώσεις προχωρημένης άνοιας
Δικαστήριο στην Ολλανδία εγκρίνει την ευθανασία
σε περιπτώσεις προχωρημένης άνοιας
Οι γιατροί στις Κάτω Χώρες είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν ευθανασία σε ασθενείς με σοβαρή άνοια χωρίς φόβο δίωξης, ακόμη και αν ο ασθενής δεν εκφράζει πλέον ρητή επιθυμία να πεθάνει, έχει αποφανθεί το ανώτατο δικαστήριο της χώρας.

Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου ακολούθησε μια υπόθεση ορόσημο πέρυσι, στην οποία ένας γιατρός αθωώθηκε για αδίκημα για ευθανασία μιας γυναίκας το 2016 με σοβαρή ασθένεια Αλτσχάιμερ που είχε ζητήσει τη διαδικασία πριν επιδεινωθεί η κατάστασή της. Η υπόθεση προκάλεσε αντιπαράθεση στις Κάτω Χώρες, επειδή η ανώνυμη γυναίκα έπρεπε να συγκρατηθεί από την οικογένειά της καθώς τέθηκε σε ευθανασία, αφού της είχε δοθεί ηρεμιστικό στον καφέ της εκ των προτέρων. Οι εισαγγελείς κατηγόρησαν τον γιατρό ότι προχώρησε σε ευθανασία χωρίς να συμβουλευτεί σωστά τον πελάτη της, λέγοντας ότι η 74χρονη γυναίκα μπορεί να άλλαξε γνώμη για το θάνατο. Τα Ολλανδικά δικαστήρια αθώωσαν τον γιατρό για αδίκημα και οι εισαγγελείς απέσυραν τις κατηγορίες. 

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στο ανώτατο δικαστήριο για νομική διευκρίνιση «προς το συμφέρον του νόμου». Το δικαστήριο της Χάγης αποφάσισε: «Ένας γιατρός μπορεί να υποβάλει γραπτό αίτημα εκ των
προτέρων για ευθανασία σε άτομα με προχωρημένη άνοια». Αλλά θα πρέπει να υπόκειται στους αυστηρούς κανόνες για την ευθανασία, συμπεριλαμβανομένου του ότι ο ασθενής πρέπει να έχει «αφόρητο και ατελείωτο πόνο» και ότι τουλάχιστον δύο γιατροί πρέπει να έχουν συμφωνήσει να εκτελέσουν τη διαδικασία. Ο ασθενής πρέπει επίσης να έχει ζητήσει ευθανασία προτού «δεν μπορεί πλέον να εκφράσει τη θέλησή του ως αποτέλεσμα της προχωρημένης άνοιας». Η απόφαση αυτή υπογράμμισε παρόμοιες αποφάσεις στα κατώτερα δικαστήρια, τα οποία συμφώνησαν επίσης ότι ο 64χρονος γιατρός ακολούθησε τις σωστές διαδικασίες που είχε ορίσει η κυβέρνηση. Η υπόθεση θεωρήθηκε ως σημαντική δοκιμασία του νόμου στις Κάτω Χώρες, οι οποίες νομιμοποίησαν την ευθανασία το 2002, ενώ ακολούθησε λίγο μετά το γειτονικό Βέλγιο.

Πηγή: The Guardian
Καλομοίρα Κ. Σακελλαράκη - Stagiaire ΕΕΒ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...