16 Οκτωβρίου 2018

Ο μύθος της ψυχικής νόσου

Ο μύθος της ψυχικής νόσου- Mental illness-ethicsηθική ψυχολογια-μάθημα θρηκσυτικων
Ο μύθος της ψυχικής νόσου
π Φιλόθεος Φάρος 

Ο μύθος της ψυχικής νόσου

-Οι άνθρωποι δεν ενεργούν ανεύθυνα επειδή είναι άρρωστοι, αλλά είναι άρρωστοι επειδή λειτουργούν ανεύθυνα.
– Η ψυχοθεραπευτική σχέση είναι μια επαγγελματική σχέση που έχει προσωρινό χαρακτήρα και που έχει ως σκοπό να βοηθήσει  τον άνθρωπο να συνειδητοποιήσει  την απέραντη  μοναξιά του και όταν  το καταφέρει, να τον εγκαταλείψει σ΄αυτήν, με την πεποίθηση  ότι  έχει τελειώσει τη θεραπευτική αποστολή της.
-Όταν ένα άτομο  είναι τόσο ναρκισσιστικό  και τόσο αυτοαπασχαλούμενο  ώστε να θέλει να  είναι διαρκώς εκείνο  το κέντρο της  προσοχής των άλλων και έτσι είναι ανίκανο να συμμετάσχει σε μια ομάδα.
– Κάποιοι αρνούμενοι  την πραγματικότητα παραβαίνουν  τον νόμο και τους κανόνες  της κοινωνίας, κάποιοι καταφεύγουν  στο οινόπνευμα και σε άλλες χημικές ουσίες και κάποιο αυτοκτονούν.
-Ο άνθρωπος έχει την δυνατότητα  να αρνηθεί  την πραγματικότητα, να συμβιβαστεί με την πραγματικότητα  ή να προσπαθήσει  να την αλλάξει και αν δεν τα καταφέρει , να μην επιτρέψει να τον παραμορφώσει.
Στον πραγματικό κόσμο  όχι  μόνο δεν υπάρχει ευαισθησία, κοινωνία και ειλικρίνεια, αλλά που πανικοβάλλεται από την παρουσία τους.
-Η θεραπεία είναι επιτυχής όταν τους βοηθήσει να αναγνωρίσουν ότι όχι μόνο υπάρχει  η πραγματικότητα αλλά και ότι μέσα στα πλαίσιά της  θα πρέπει να μάθουν να ικανοποιούν τις ανάγκες τους.
ψυχοθεραπευτής  λειτουργεί  σαν τους πιο επικίνδυνους  γονείς εξευμενίζοντας  κολακεύοντας
 και νανουρίζοντας διαρκώς τον ψυχοθεραπευόμενο . Όταν συμβαίνει  κάτι τέτοιο ο μεν  ψυχοθεραπευτής εξασφαλίζει μακροχρόνιο  και σταθερό εισόδημα, ο δε ψυχοθεραπευόμενος χάνει την ζωή του.
-Ο πραγματικά ώριμος άνθρωπος  είναι εκείνος που εκτιμά σωστά τις συνέπειες των πράξεών του.
-Τα ψυχικά διαταραγμένα  άτομα μπορεί να μην είναι υπεύθυνα για ό,τι συνέβει  στο παρελθόν αλλά τώρα δεν ζουν υπεύθυνα και η θεραπευτική επέμβαση πρέπει  να επιδιώκει να τα βοηθήσει  να βελτιώσουν  την ικανότητά τους και την διάθεσή τους  να ζουν πιο υπεύθυνα, πιο σοφοί και με περισσότερη σωφροσύνη στο μέλλον.
-Είναι ανάγκη να υπάρχουν στη ζωή μας κάποιοι άνθρωποι που μας νοιάζονται και που τους νοιαζόμεθα.
-Από την γέννησή μας  ως το θάνατό μας έχουμε ανάγκη να αγαπούμε και να μας αγαπούν. Σε όλη  μας τη ζωή  η υγεία μας και η ευτυχία μας εξαρτώνται από την ικανότητά μας να ικανοποιούμε αυτή την ανάγκη.
-Βασικό στοιχείο της αγάπης είναι ότι δεν έχει όρους και ανταλλάγματα.
-Με τα όρια που βάζουν οι γονείς στα παιδιά τους τους λένε «σας αγαπούμε και νοιαζόμαστε για σας ¨και εκείνα παραβαίνοντας τα όρια λένε στους γονείς «απόδειξέ το«.
-Είτε μας αγαπούν είτε όχι, για να αισθανόμαστε ότι έχουμε αξία ,χρειάζεται να αξιολογούμε  τη συμπεριφορά μας  και να την βελτιώνουμε  αν είναι κατώτερη από αυτή που θα  μπορούσε να είναι .
Η αγάπη δεν είναι ένα ένστικτο που το έχει κανείς χωρίς να κάνει καμιά προσπάθεια.
-Βασική και καίρια ανάγκη είναι  η ολοκληρωτική ένωσή του με έναν άλλο άνθρωπο.
-Ένας υπεύθυνος άνθρωπος κάνει αυτό που του δίνει το αίσθημα ότι έχει αξία για τον εαυτό του και για τους άλλους. Είναι διατεθειμένος να δοκιμάσει κάποια στέρηση προκειμένου να αισθάνεται ότι αξίζει ως άνθρωπος.
δυστυχία είναι περισσότερο προϊόν  παρά αιτία της ανεύθυνης συμπεριφοράς.
Ζήσαμε τη ζωή κάποιου άλλου και ύστερα πεθάναμε εμείς. Τάσος Λειβαδίτης.
-Αυτό που κάνουμε είναι σημαντικό και ουσιαστικό στο ποσοστό που είναι γνήσιο.
-Λίγα πράγματα είναι τόσο τραγικά στη ζωή του ανθρώπου όσο το θάψιμο της ανδρικής ευαισθησίας και τρυφερότητας χάριν του επιβητορικού προτύπου  που επιβάλλει η κοινωνική σύμβαση.
Με τη μάσκα της πίστεως δεν εξασφαλίζεται  μόνο  μια νευρωτική ψυχολογική ισορροπία, αλλά  ακόμη επαγγελματική τακτοποίηση, οικονομική ευμάρεια , θέση περιωπής και αυθεντίας και πολλά άλλα για πολλούς και πολύ διακεκριμένους ανθρώπους.
-Εδώ σ΄αυτό το μνήμα κείται κάποιος
που ο φόβος οι άλλοι τί θα πούν και η ματαιοδοξία
ν΄αρέσει
τόσο του κλέψανε ό,τι είχε πιο δικό του
ώστε, σχεδόν δεν κείται εδώ κανείς.
«Επιτύμβιος» Τ.Λειβαδίτη
-Πρώτα η ζωή και όχι η σκέψη του δίνει το δικαίωμα στο λόγο. Γ.Ρίτσος
-Η αγάπη όχι μόνο δεν αγοράζεται, αλλά ούτε καν ζητιέται. Η αγάπη μόνο προσφέρεται.


Σχετικές αναρτήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...