29 Φεβρουαρίου 2020

Κ. Δεμέτζος: Τα «Νανο-ρομπότ» εισχωρούν στο σώμα για να πολεμήσουν την ασθένεια


Τα  «Νανο-ρομπότ» εισχωρούν

στο σώμα για να πολεμήσουν την ασθένεια
Η επιστημονική φαντασία αποτελεί διαχρονικά ένα αγαπημένο παιχνίδι για τους ανθρώπους. Ένα κουίζ που ταυτίζεται με την φύση μας. Ξεκινά από την παιδική ηλικία, όταν δημιουργούμε ένα κόσμο χωρίς προβλήματα και εμπόδια από τους φυσικούς νόμους και συνεχίζεται κατά την ενηλικίωση όταν ορισμένοι άνθρωποι καταφέρνουν να πραγματώσουν την παιδική φαντασίωση: Την διερεύνηση και τον «μαγικό» έλεγχο όσων μας περιβάλλουν. Πώς γίνεται να ταξιδεύεις στα αστέρια, να κινείσαι με φυσική άνεση στο σύμπαν και να θεραπεύεις ασθένειες;

Για τα δύο πρώτα αδυνατώ να σας μεταφέρω απαντήσεις, τώρα. Για το τρίτο, όμως, είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον επιστήμονα που κατάφερε να ζωντανέψει τις εικόνες των παιδικών μου φαντασιώσεων για την θεραπεία των ασθενειών. Η συνομιλία μαζί του με παρέπεμψε στην γαλλική παιδική σειρά του ’80 «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η Ζωή», η οποία αναφερόταν στο ανθρώπινο σώμα και τις λειτουργίες του και παρουσίαζε μέσα από κινούμενα σχέδια την επιστημονική γνώση.

Ο Καθηγητής Κώστας Δεμέτζος κατάγεται από το «χωριό των Πανεπιστημιακών», την Φουρνή. Ανήκει στην κατηγορία εκείνων των επιστημόνων που φέρνουν πιο κοντά στο «σήμερα» το ευοίωνο «αύριο» του ανθρώπινου πολιτισμού. Έχει όμως παράλληλα την ικανότητα να μετατρέπει την εξειδικευμένη επιστημονική γνώση σε προσιτές εικόνες, στοιχείο που απαιτεί βαθιά και ολοκληρωμένη παιδεία.

Ο κ. Δεμέτζος είναι καθηγητής Φαρμακευτικής Τεχνολογίας & Νανοτεχνολογίας στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Ελληνικής Φαρμακευτικής Εταιρείας (ΕΦΕ), μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Επιστημών (2014-2016) και σημερινός εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία.

Εκτιμώ ωστόσο πως η «μαγική» του ιδιότητα αφορά τη Διεύθυνση του Εργαστηρίου Φαρμακευτικής Τεχνολογίας «Demetzos Lab» όπου δεκάδες επιστήμονες όλων των επιπέδων σπουδών ασχολούνται με την εφαρμοσμένη νανοτεχνολογία στα φάρμακα.

Το έργο και η 30χρονη επιστημονική του καριέρα τυγχάνει ευρείας αναγνώρισης και δεν είναι τυχαίο πως τιμήθηκε με το βραβείο Επιστημών της Ακαδημίας Αθηνών για την επιστημονική του συνεισφορά στη Φαρμακευτική Νανοτεχνολογία. Η τελετή πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της επίσημης συνεδρίασης στις 21 Δεκεμβρίου του 2018 στην αίθουσα των Μεγάλων Τελετών της Ακαδημίας Αθηνών μετά την ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας της Ακαδημίας Αθηνών. Το Βραβείο απονεμήθηκε στον κ. Δεμέτζο, για το επιστημονικό του έργο «Φαρμακευτική Νανοτεχνολογία, Θεμελιώδεις και Πρακτικές Εφαρμογές», με την επισήμανση πως πρόκειται για πρωτότυπο έργο που προβλέπει πολυτομεακές προσεγγίσεις όσον αφορά το σχεδιασμό και την ανάπτυξη καινοτόμων νανοσυστημάτων για την παροχή φαρμάκων και θεραπευτικών βιομορίων για τη θεραπεία ασθενειών.

Πριν λίγες ημέρες βρέθηκε στην Κρήτη και συμμετείχε σε διοργάνωση του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και της Ελληνικής Εταιρείας Νανοτεχνολογίας σε επιστήμες Υγείας (ΕΛΕΝΕΠΥ) όπου και θα αναφερθεί σε ογκολογικά φάρμακα υψηλής τεχνολογίας. Το σεμινάριο που έκανε αφορά προϊόντα νανοτεχνολογίας που υπάρχουν στις ογκολογικές κλινικές και εξήγησε πως λειτουργούν και πως μπορούν να γίνουν περισσότερο ασφαλή και αποτελεσματικά.



Η Τροία και ο πόλεμος του καρκίνου 


Δεν θα μπορούσα λοιπόν, στη συνομιλία μαζί του, παρά να επιστρέψω στην επιθυμία μου να λάβω απαντήσεις στα αθώα παιδικά ερωτήματα: «Θα μπορούσε κάποτε να δημιουργηθούν αόρατα ρομποτικά συστήματα που να μεταφέρουν μέσα στο ανθρώπινο σώμα ισχυρά φάρμακα για την θεραπεία των πιο σκληρών ασθενειών;», είναι το πρώτο.

Η απάντηση είναι αφοπλιστική. Υπάρχουν ήδη σήμερα. Μάλιστα, θα μπορούσαν να προσομοιάζουν

28 Φεβρουαρίου 2020

Νομοσχέδιο για την ευθανασία συζητείται στο ισπανικό κοινοβούλιο


Νομοσχέδιο για την ευθανασία συζητείται στο ισπανικό κοινοβούλιο  της Ισπανίας
Νομοσχέδιο για την ευθανασία συζητείται στο ισπανικό κοινοβούλιο

Ένα νομοσχέδιο που επιτρέπει την ευθανασία και την υποβοηθούμενη αυτοκτονία σε ορισμένες περιπτώσεις πέρασε τα πρώτα στάδια και εισήχθη στο ισπανικό κοινοβούλιο πριν μερικές ημέρες αποτελώντας νίκη της αριστερής πτέρυγας της κυβέρνησης και αναμένεται να πυροδοτήσει μεγάλες συζητήσεις.

Σε ψηφοφορία για την είσοδο του νομοσχεδίου προς συζήτηση στη Βουλή των 350 εδρών, 230 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, 140 εναντίον και δύο απείχαν. Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί περαιτέρω πριν από την τελική ψήφιση του.

Μετά από δύο προηγούμενες προσπάθειες αλλαγής του νόμου που απέτυχαν εξαιτίας έλλειψης επαρκούς στήριξης και το άωρο τέλος των προηγούμενων νομοθετικών σωμάτων την προηγούμενη χρονιά, η παρούσα κυβέρνηση πέτυχε πλειοψηφία για την εισαγωγή του νομοσχεδίου."Αναφερόμαστε σε βαριές νόσους χωρίς θεραπεία και χωρίς άλλη ιατρική λύση που θα μπορούσε να απαλλάξει από το σημαντικό φορτίο της νόσου" αναφέρει η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Maria Jesus Montero, προσθέτοντας ότι οι γιατροί που αντιτίθενται στην πρακτική αυτή θα μπορούν να εξαιρούνται.

Σύμφωνα με τον παρόντα νόμο, η υποβοήθηση του τέλους της ζωής επισύρει φυλάκιση έως 10 χρόνια, όμως το 84% των Ισπανών είναι υπέρ της αποποινικοποίησής της σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη το 2018.Στην διαδικασία της ευθανασίας εμπλέκεται ένας γιατρός που έχει ενεργό ρόλο στην επέλευση του θανάτου του ασθενούς, ενώ στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία ο γιατρός παρέχει την θανατηφόρο ουσία στον ασθενή, οποίος τη χορηγεί μόνος στον εαυτό του.

Η καθολική εκκλησία, ένας καθοριστικός θεσμός στην κοινή γνώμη της Ισπανίας, θεωρεί την

27 Φεβρουαρίου 2020

Επανασύνδεση μητέρας με την εκλιπούσα κόρη της, μέσω της εικονικής πραγματικότητας στη Νότια Κορέα


Επανασύνδεση μητέρας με την εκλιπούσα κόρη της,
μέσω της εικονικής πραγματικότητας

Μέσω της χρήσης της τεχνολογίας της εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality), η τηλεοπτική εκπομπή “Meeting You” της Κορέας, αποπειράθηκε να επανασυνδέσει μια μητέρα με τη θανούσα κόρη της, η οποία είχε ασθενήσει από μία ανώνυμη ασθένεια  και έπειτα απεβιώσει στην ηλικία των επτά ετών (2016).

 Η μητέρα ονόματι Jang Ji – Sung, ήταν σε θέση να αγγίξει, να παίξει, ακόμα και να συνομιλήσει με το παιδί της. Άξιο αναφοράς είναι η διαβεβαίωση της μικρής κόρης, ονόματι Nayeon προς τη μητέρα της, πως δεν βρίσκεται πλέον σε πόνο. Επίσης, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους, η μικρή Nayeon ρώτησε τη μητέρα της, που ήταν τόσο καιρό, αν την σκεφτόταν και η μητέρα της εν συνεχεία αποκρίθηκε πως, αυτό έκανε ανέκαθεν. Στο τέλος του ντοκιμαντέρ, η Nayeon ισχυρίστηκε πως νύσταζε και πως ήταν κουρασμένη και πήγε για ύπνο και η μητέρα της την αποχαιρέτησε.

Η ομάδα που επιμελήθηκε την επεξεργασία και δημιουργία του ντοκιμαντέρ, χρειάστηκε οκτώ μήνες, για να εξασφαλίσει πως η Nayeon, θα φερόταν σαν φυσιολογικό παιδί. Δημιούργησαν εξίσου, ένα εικονικό πάρκο, το οποίο βασίζεται σε μια πραγματική τοποθεσία, όπου μητέρα και κόρη είχαν επισκεφτεί λίγο πριν το πέρας του βίου της Nayeon.
Παρ’ όλα αυτά, η συγκεκριμένη εφαρμογή της τεχνολογίας Virtual Reality, αναπόφευκτα εγείρει πολλά ηθικά ζητήματα. Πρωτίστως, πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας με ποιο τρόπο και σε τι βαθμό, μια

26 Φεβρουαρίου 2020

Νόσος και θεραπεία στην Ορθόδοξη Θεολογία


Νόσος και θεραπεία στην Ορθόδοξη Θεολογία
Νόσος και θεραπεία στην Ορθόδοξη Θεολογία
Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης Ζηζιούλας


Πώς εννοεί η Ορθόδοξη Θεολογία, και πώς πρέπει να αντιλαμβάνεται η Εκκλησία, τη νόσο και τη θεραπεία, αν και όχι με σχήματα και έννοιες ιδεοκρατικές, φυσιοκρατικές ή ψυχολογικό – χρηστικές; Στην προσπάθεια να δώσουμε κάποια απάντηση στο ερώτημα αυτό, ας δανεισθούμε από την πατερική θεολογία τις ακόλουθες θεμελιώδεις αρχές:


1. Η νόσος, η κάθε μορφής νόσος, αποτελεί συνέπεια της πτώσεως του ανθρώπου. Αυτό σημαίνει ότι η αρρώστια συνδέεται με την αμαρτία, και όχι με την ανθρώπινη φύση. Δεν είναι «φυσικό», συνεπώς, να αρρωσταίνει ο άνθρωπος, αλλά αφύσικο, «παρά φύσιν». Αυτό, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται να μας οδηγεί στη θέση που ονομάσαμε φυσιοκρατική ή ιδεοκρατική: θεραπεία και ίαση στην περίπτωση αυτή φαίνεται να σημαίνουν συμμόρφωση προς τη φύση. Εν τούτοις, ορισμένες διευκρινίσεις μάς φέρουν μακριά από κάθε φυσιοκρατική αντίληψη. Η φύση του ανθρώπου καθαυτή, επειδή προέρχεται από το μηδέν, είναι τρεπτή, δηλαδή ρέπει προς τη φθορά και το θάνατο, και συνεπώς προς την αρρώστια. Αλλά η ίδια φύση μπορεί επίσης να υπερβεί τη ροπή αυτή, όχι με δυνάμεις εγγενείς σ’ αυτήν, αλλά αν ενωθεί με τον άφθαρτο και αιώνιο Θεό. Η υπέρβαση αυτή της εγγενούς στην ανθρώπινη φύση τρεπτότητας και φθοράς έχει δοθεί στον άνθρωπο ως «λόγος», ως τελικός προορισμός, του οποίου η πραγμάτωση ανατέθηκε στην ελευθερία του ανθρώπου ως προσώπου: ο πρώτος άνθρωπος ως ελεύθερο πρόσωπο κλήθηκε να κατευθύνει τη φύση είτε προς τον ίδιο τον εαυτό της, είτε προς το πέραν του εαυτού της, το Θεό. Η ελεύθερη επιλογή του πρώτου ανθρώπου, του Αδάμ, υπήρξε η πρώτη από αυτές τις δύο (τροπή της φύσεως προς τον εαυτό της), και έτσι η νόσος από δυνατότητα φυσική, έγινε πραγματικότητα φυσική. Δεν είναι πλέον δυνατόν να μη νοσεί η ανθρώπινη φύση· η νόσος έγινε φαινόμενο «φυσικό», όχι όμως γιατί αυτό ήταν αναπόφευκτο, αλλά γιατί εκεί οδήγησε τα πράγματα η ανθρώπινη ελευθερία. Οι συνέπειες αυτής της θέσεως για τη θεραπεία θα φανούν ελπίζουμε πιο κάτω.

2. Όπως η αμαρτία έτσι και η νόσος έχουν πια καταστεί γενική και παγκόσμια πραγματικότητα, την οποία

25 Φεβρουαρίου 2020

Τεχνητή νοημοσύνη: Το τέλος της τέχνης;


Τεχνητή νοημοσύνη: Το τέλος της τέχνης; - βιοηθική
Τεχνητή νοημοσύνη: Το τέλος της τέχνης; 
Σέργιος Θεοδωρίδης


To 2018 μία είδηση που έκανε το γύρο του κόσμου ήταν μία ιστορικής σημασίας δημοπρασία του γνωστού οίκου Christie΄s. Ο πρώτος πίνακας, γνωστός και ως «Πορτρέτο του Έντμοντ Μπέλαμι», ενός φανταστικού προσώπου, που σχεδιάστηκε από πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ), πουλήθηκε αντί 432.500 δολαρίων. Ενδεικτικό του συλλεκτικού ενδιαφέροντος είναι ότι η τιμή αυτή είναι περίπου 45 φορές υψηλότερη από την τιμή των 7.000 έως 10.000 δολάρια, που είχε θέση ως αρχική εκτίμηση ο οίκος.

Το γεγονός αυτό έδωσε το έναυσμα για συζητήσεις σχετικά με το εάν ο πίνακας αυτός σηματοδοτεί και  το τέλος της Τέχνης, τουλάχιστον όπως το ξέρουμε μέχρι τώρα. Μήπως οι υπολογιστές από εργαλεία, που χρησιμοποιούνται μέχρι τώρα από τους εικαστικούς, θα «μεταλλαχθούν» σε δημιουργούς Τέχνης. Μίας Τέχνης που θα εκτοπίσει ή και ακόμη θα είναι «ανώτερη» από αυτή που δημιουργεί ο Άνθρωπος.

Παρόμοια σενάρια  διαβάζουμε σε βιβλία επιστημονικής φαντασίας, αλλά και σε δηλώσεις, συζητήσεις και «προφητείες»  από διάφορους ειδικούς και «γκουρού» της νέας εποχής που ανατέλλει. Η κάθε νέα εποχή συνυφαίνει το δικό της «αφήγημα», το δικό της σύστημα αξιών, τις δικές της ιδεολογίες και πολιτικές θεωρίες, το δικό της «μύθο». Και οι εκάστοτε «μύθοι» ενέχουν και σπέρματα«φονταμενταλισμό»,που συχνά πυκνά καθορίζει και τις εξελίξεις και δρα ανασταλτικά και σαν τροχοπέδη στις κοινωνικές παρεμβάσεις που απαιτούνται για να επιτευχθούν οι νέες ισορροπίες και θεσμικές θωρακίσεις.

Ο παρών «μύθος», ή αν θέλετε μία πτυχή του νέου «μύθου»,  καλλιεργεί την άποψη ότι οι «μηχανές»μηχανικής μάθησης έχουν «νοημοσύνη».  Ο παρών μύθος «διαδίδει» ότι οι μηχανές αυτές θα εκτοπίσουν τον Άνθρωπο, γιατί ΘΑ γίνουν ανώτερες. Οι μηχανές θα παράγουν Τέχνη: Μουσική, Ζωγραφική και Γλυπτική με τη βοήθεια των τριδιάστατων εκτυπωτών. 

Στόχος μου στο άρθρο αυτό είναι η απομυθοποίηση του παραπάνω «μύθου»,  η «απομυθοποίηση»των τεχνολογιών αυτών. Μια τέτοια απομυθοποίηση είναι προϋπόθεση για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που τίθενται στη νέα αναδυόμενη εποχή.

Ισχυρίζομαι ότι ο όρος τεχνητή νοημοσύνη είναι μάλλον παραπλανητικός. Η νοημοσύνη που

24 Φεβρουαρίου 2020

Η κατάθλιψη δεν είναι όμοια με τη θλίψη

Η κατάθλιψη δεν είναι όμοια με τη θλίψη  Ψυχολογια και Καταθλίψη
Κατάθλιψη και θλίψη
Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται τον όρο κατάθλιψη, τείνουν να τη συνδέουν με τη θλίψη. Για την ιστορία, ας ξεκαθαρίσουμε μια και καλή κάτι. Η θλίψη είναι ένα συναίσθημα. Η κατάθλιψη είναι μια κλινικά διαγνωσμένη ψυχική ασθένεια.
Καθώς η κοινωνία μας ωριμάζει κι αρχίζουμε σιγά σιγά να αποτινάζουμε το στίγμα από την ψυχική ασθένεια, μια από τις πιο κοινές και πολυσυζητημένες ασθένειες είναι η κατάθλιψη. Και ενώ είναι σπουδαίο πως δειλά δειλά ξεκινήσαμε να το συζητάμε, φοβάμαι πως υπάρχει μια παρανόηση σχετικά με το τι είναι πραγματικά η κατάθλιψη.
Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται τον όρο κατάθλιψη, τείνουν να τη συνδέουν με τη θλίψη. Για την ιστορία, ας ξεκαθαρίσουμε μια και καλή κάτι. Η θλίψη είναι ένα συναίσθημα. Η κατάθλιψη είναι μια κλινικά διαγνωσμένη ψυχική ασθένεια.
Όλοι μας δοκιμάσαμε θλίψη σε κάποια φάση της ζωής μας. Είτε πρόκειται για το απογοητευτικό αποτέλεσμα ενός διαγωνίσματος, για την προδοσία ενός φίλου ή για ένα χωρισμό που μας ράγισε την καρδιά, στεναχωριόμαστε. Μετά όμως από ένα χρονικό διάστημα, αισθανόμαστε καλύτερα. Και τότε προχωράμε στη ζωή μας και πάμε μπροστά. Θα αισθανθούμε θλίψη σε τέτοιες καταστάσεις, αλλά όχι κατάθλιψη.

Η κατάθλιψη είναι ψυχική ασθένεια

 

Έχει αποδειχθεί επιστημονικά πως η κατάθλιψη έχει μια αναμφισβήτητη φυσική επίδραση στον εγκέφαλο.
Κατάθλιψη δε σημαίνει απλώς το να αισθανόμαστε θλίψη.
Στην πραγματικότητα, σημαίνει να μην αισθανόμαστε...τίποτα. Απολύτως τίποτα.
Είναι το συναίσθημα του μουδιάσματος, η αίσθηση του κενού.
Είναι να αισθάνεσαι ένα αδιάκοπο “γιατί”....για τα πάντα.
Υπαρξιακή κρίση η μια μετά την άλλη.
Το να είσαι θλιμμένος και το να είσαι σε κατάθλιψη δεν είναι το ίδιο πράγμα. Την επόμενη φορά που θα

23 Φεβρουαρίου 2020

Παρένθετη μητρότητα: Εμπορική συναλλαγή ή... Βίντεο



Παρένθετη μητρότητα: Εμπορική συναλλαγή ή...
Παρένθετη μητρότητα: Εμπορική συναλλαγή ή... 

Κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι επισκέπτονται χώρες, όπου επιτρέπεται η παρένθετη μητρότητα, προκειμένου να αποκτήσουν παιδιά. Η ηθική και η νομική υπόσταση αυτής της πρακτικής ωστόσο, σύμφωνα με την οποία τρίτες γυναίκες κυοφορούν έμβρυα για λογαριασμό άτεκνων ζευγαριών, αμφισβητείται. Πρόκειται για μια βιομηχανία εμπορευματοποίησης του ανθρώπινου σώματος ή για ένα δώρο ζωής στα άτεκνα ζευγάρια;
Η εκπομπή Reporter ταξιδεύει στην Ουκρανία, που αποτελεί τον κυριότερο προορισμό για όσους προσπαθούν να πραγματοποιήσουν το όνειρο της απόκτησης ενός παιδιού. Η «οδύσσεια» των ζευγαριών που επιλέγουν τη λύση της παρένθετης μητρότητας ξεκινάει μετά την γέννηση του παιδιού. Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες δεν δέχονται να παραχωρήσουν υπηκοότητα στα νεογέννητα, με το σκεπτικό ότι αποτελούν αποτέλεσμα μιας πρακτικής, που χρησιμοποιεί το γυναικείο σώμα για εμπορικούς σκοπούς.
 Τα τελευταία χρόνια, πολλά ζευγάρια από τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ιταλία και τη Σουηδία έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα, στην προσπάθειά τους να φέρουν τα νεογέννητα πίσω στην πατρίδα. Εξ αρχής

22 Φεβρουαρίου 2020

Αλγόριθμος σχεδιάζει ρομπότ χρησιμοποιώντας κύτταρα βατράχου


Αλγόριθμος σχεδιάζει ρομπότ χρησιμοποιώντας κύτταρα βατράχου

Ομάδα ερευνητών αναφέρει στις 13 Ιανουαρίου στο επιστημονικό περιοδικό PNAS ότι κύτταρα που έχουν εξαχθεί από έμβρυο βατράχου μπορούν να πλαστούν για να δημιουργήσουν νέα σχήματα και να επιτελέσουν μοναδικές λειτουργίες σε μια δομή που δεν είναι ούτε αρκετά βιολογικός οργανισμός αλλά ούτε και αρκετά μηχανή.

Οι ερευνητές σχεδίασαν και κατασκεύασαν τα λεγόμενα ξενορομπότ, τα οποία μπορούσαν να κινηθούν κατά μήκος του πάτου ενός τρυβλίου Petri. Σχεδίασαν, επίσης, δομές που θα μπορούσαν να χειριστούν και να μεταφέρουν άλλα αντικείμενα. Όταν αρκετά από αυτά τα σχέδια βρέθηκαν στον ίδιο χώρο, άρχισαν να εκδηλώνουν «συλλογικές συμπεριφορές», όπως περιμετρικές κινήσεις του ενός γύρω από το άλλο ή προσωρινή σύνδεση μεταξύ τους.

Η εξελικτική ρομποτική είναι μια νέα στρατηγική την οποία χρησιμοποιούν μερικοί επιστήμονες για να διερευνήσουν ερωτήματα σχετικά με τη λειτουργία των βιολογικών συστημάτων, ενώ άλλοι για να σχεδιάσουν και να δοκιμάσουν τις δυνατότητες πιθανών ρομποτικών δομών. Ο Josh Bongard, συν-συγγραφέας της μελέτης και επιστήμονας ηλεκτρονικών υπολογιστών που μελετά την εξελικτική ρομποτική στο Πανεπιστήμιο του Vermont και η ομάδα του, ξεκίνησαν αρχικά να συνεργάζονται με τον Levin μέσω μιας κοινής επιχορήγησης από την Υπηρεσία Έρευνας Προηγµένων Προγραµµάτων (DARPA) του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ. Καθώς εξοικειώθηκαν ο ένας με το έργο του άλλου, ο Bongard μοιράστηκε με τον Levin και την ομάδα του μερικά από τα σχέδια των απλών ρομπότ βασισμένων σε κύτταρα που είχε δημιουργήσει ο αλγόριθμός του.

Τα σχέδια του Bongard ήταν μόνο θεωρητικά, αλλά, προς έκπληξή του, ένας ειδικός μικροχειρουργικής

21 Φεβρουαρίου 2020

Ιατρικός τουρισμός και «δανεικές μητέρες» - Γιατί η Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως το νέο «Ελντοράντο για παρένθετες μητέρες»; Ντοκιμαντέρ




Ιατρικός τουρισμός και «δανεικές μητέρες» - Γιατί  η Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως το  νέο «Ελντοράντο για παρένθετες μητέρες»; Ντοκιμαντέρ
Η Ελλάδα ο δημοφιλέστερος προορισμός

για την παρένθετη μητρότητα.  
H υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ή τεχνητή γονιμοποίηση, έγιναν στην Ελλάδα η «αιχμή του δόρατος» για την ανάπτυξη ενός δυναμικού ιατρικού τουρισμού. Ζευγάρια από όλο τον κόσμο καταφθάνουν στη χώρα μας για να προσπαθήσουν να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί. Παράλληλα, η ελαστική νομοθεσία για την παρένθετη μητρότητα που την επιτρέπει υπό όρους, κάτι που δεν συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες - όπως στην Γαλλία όπου απαγορεύεται αυστηρά - έχει δημιουργήσει μια ιδιόμορφη «αγορά για δανεικές μητέρες», σε βαθμό που να χαρακτηρίζεται η Ελλάδα από μεγάλες εφημερίδες, όπως η γαλλική Figaro, ως το νέο «Ελντοράντο για παρένθετες μητέρες».

Ποια τα όρια της νομοθεσίας; Ποια τα όρια της νομιμότητας αδιάφανων «υπηρεσιών»; Πόσο αμείβονται; Υπάρχει τράφικινγκ; Πως αντιμετωπίζει το θέμα η Επιτροπή Βιοηθικής, η εθνική Αρχή υποβοηθούμενης αναπαραγωγής; Υπάρχει εμπορευματοποίηση του γυναικείου σώματος; Τι λένε οι γιατροί, ο ιατρικός σύλλογος, αλλά και γυναίκες που δάνεισαν ή επιθυμούν να δανείσουν την κοιλιά τους για να βοηθήσουν άτεκνα ζευγάρια;

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε με όλους τους πρωταγωνιστές της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, και παρουσιάζει μια μεγάλη τηλεοπτική έρευνα, επιχειρώντας να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα που

20 Φεβρουαρίου 2020

Οι θέσεις της Εκκλησίας για την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή – Βίντεο




Οι θέσεις της Εκκλησίας για την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή – Βίντεο  Στο βίντεο της παρούσας ανάρτησης, ο επίκουρος καθηγητής της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης Νίκος Κόϊος, αναφέρεται στις θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος στα ηθικά ζητήματα της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Επίσης,  επίκουρη καθηγήτρια Γενετικής και Εμβρυλογίας της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Κατερίνα Χατζημελετίου αναφέρεται στη συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων στην έρευνα, καθώς και σε ζητήματα δεοντολογίας και ηθικής όσον αφορά τα έμβρυα. Το βίντεο είναι από το πέμπτο μέρος της εκπομπής Γενετική και Ηθική της Πεμπτουσίας. 

19 Φεβρουαρίου 2020

Ταϊλάνδη: Εγκαταλείφθηκε βρέφος που γεννήθηκε από παρένθετη μητέρα από τους Αυστραλούς γονείς του




Ταϊλάνδη: Εγκαταλείφθηκε βρέφος που γεννήθηκε από παρένθετη μητέρα από τους Αυστραλούς γονείς του
Εγκαταλείφθηκε βρέφος που γεννήθηκε από παρένθετη μητέρα

από τους γονείς του

Ένα βρέφος έξι μηνών, που γεννήθηκε από παρένθετη μητέρα στην Ταϊλάνδη και έχει σύνδρομο Down, εγκαταλείφθηκε από τους Αυστραλούς γονείς του. Η 21χρονη Τζανμπούρι έφερε στον κόσμο δίδυμα, για το ζεύγος από την Αυστραλία, έναντι περίπου 15.000 δολαρίων. Το ζευγάρι πήρε το κοριτσάκι που γεννήθηκε υγιές και εγκατέλειψε το αγοράκι στην τύχη του. «Αυτό είναι λάθος των ενηλίκων. Γιατί πρέπει ένα μικρό παιδί να περάσει κάτι τέτοιο; Δε φταίει σε τίποτα. Γιατί έπρεπε να το εγκαταλείψουν, ενώ φροντίζουν το άλλο παιδί; Αυτό δε φταίει σε τίποτα δήλωσε» η παρένθετη μητέρα.


Η υπόθεση έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και στην Αυστραλία. «Νομίζω ότι η υπόθεση αυτή αναδεικνύει κάποια ελαττώματα αυτής της διαδικασίας, είναι μια πολύ λυπητερή ιστορία και δε μου αρέσει να σκέπτομαι ότι ένα παιδί εγκαταλείφτηκε έτσι…» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας.  



Αξίζει να σημειώσουμε ότι  τελικά η εν λόγω Ταϊλανδέζα παρένθετη μητέρα ορκίστηκε πως θα φροντίσει

18 Φεβρουαρίου 2020

«Πατέρας μετά θάνατον….»


«Πατέρας μετά θάνατον….»  - Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και Βιοηθική
«Πατέρας μετά θάνατον….»
Απόφαση - σταθμός του Εφετείου Αθηνών ανοίγει τον δρόμο σε γυναίκα να γίνει μητέρα χωρίς την ύπαρξη συμβολαιογραφικού εγγράφου 


Μία πρωτοποριακή απόφαση, που κινήθηκε πέρα από τη στενή ερμηνεία του γράμματος του νόμου, και κατάφερε να αξιοποιήσει τα «εργαλεία» της Δικαιοσύνης και την εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης, εκδόθηκε από το Εφετείο της Αθήνας ανοίγοντας τον δρόμο για τη μεταθανάτια γονιμοποίηση.

«Πατέρας μετά θάνατον», «μεταθανάτια γονιμοποίηση»; Μπορεί οι όροι να ακούγονται οξύμωροι, αλλά τόσο η ανάπτυξη της βιοτεχνολογίας, όσο και η ελληνική νομοθεσία, που έστω και με καθυστέρηση ακολούθησε τα διεθνή πρότυπα, αποτελούν στηρίγματα για την ανεύρεση ουσιώδους λύσης, σε ένα πεδίο της κοινωνικής ζωής που μέχρι πριν από λίγα χρόνια παρέμενε αρρύθμιστο. Πριν από λίγο καιρό Εφετείο της Αθήνας, με πρόεδρο την Ιωάννα Μαργέλου - Μπουλταδάκη και μέλη τις Γεωργία Θεοδωράκη και Αριστέα Ρουσέα, ανατρέποντας την πρωτόδικη απόφαση επέτρεψε σε μία γυναίκα να γίνει μητέρα, με γενετικό υλικό του συζύγου της, ο οποίος στο μεταξύ είχε αποβιώσει, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε η τυπική προϋπόθεση που ορίζει ο νόμος, περί συμβολαιογραφικού εγγράφου.

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας είχε απορρίψει την αίτηση της γυναίκας, με την οποία ζητούσε να

17 Φεβρουαρίου 2020

Online ερωτήσεις του τύπου «πολλαπλής επιλογής» με θέμα την Κλωνοποίηση

Online ερωτήσεις του τύπου «πολλαπλής επιλογής»
με θέμα την  Κλωνοποίηση
Η παρούσα άσκηση αποτελεί οργανικό τμήμα του διαδικτυακού μας μαθήματος: «Κλωνοποίηση: Βιοηθική και Θεολογική προσέγγιση» και έχει ως στόχο την περαιτέρω εμπέδωση και ανατροφοδότηση του εν λόγω μαθήματος. Επίσης, επισημαίνουμε ότι αυτή δημιουργήθηκε με βάση το υλικό του προαναφερθέντος μαθήματος και κυρίως την αρχική μας παρουσίαση. Ως εκ τούτου, προτείνουμε πριν απαντήσετε στην παρούσα άσκηση να μελετήσετε προσεκτικά το υλικό του μαθήματος. 
 
Κλωνοποίηση: Βιοηθική και Θεολογική προσέγγιση – διαδικτυακή (online) άσκηση του τύπου «πολλαπλής επιλογής» 

Επιλέξτε τη σωστή απάντηση τσεκάροντας μια από τρεις επιλογές. Εφόσον επιλέξετε λανθασμένη απάντηση θα σας δοθεί επιπλέον ανατροφοδότηση. Τέλος κάντε κλικ στο "Έλεγχος" - “check” για να ελέγξετε τις απαντήσεις σας.

Κλωνοποίηση: ερωτήσεις του τύπου «πολλαπλής επιλογής»

16 Φεβρουαρίου 2020

Online ερωτήσεις αντιστοίχησης ή σύζευξης με θέμα την Κλωνοποίηση

Online ερωτήσεις αντιστοίχησης ή σύζευξης -  Κλωνοποίηση: Βιοηθική και Θεολογική προσέγγιση
Online ερωτήσεις αντιστοίχησης ή σύζευξης
με θέμα την  Κλωνοποίηση
Η παρούσα άσκηση αποτελεί οργανικό τμήμα του διαδικτυακού μας μαθήματος: «Κλωνοποίηση: Βιοηθική και Θεολογική προσέγγιση» και έχει ως στόχο την περαιτέρω εμπέδωση και ανατροφοδότηση του εν λόγω μαθήματος. Επίσης, επισημαίνουμε ότι αυτή δημιουργήθηκε με βάση το υλικό του προαναφερθέντος μαθήματος και κυρίως την αρχική παρουσίαση. Ως εκ τούτου, προτείνουμε πριν απαντήσετε στην παρούσα άσκηση να μελετήσετε προσεκτικά το υλικό του μαθήματος.

Online ερωτήσεις αντιστοίχησης ή σύζευξης -  Κλωνοποίηση: Βιοηθική και Θεολογική προσέγγιση

Ταίριαξε τα στοιχεία της δεξιάς στήλης με τα στοιχεία της αριστερής στήλης. Τέλος κάντε κλικ στο "Έλεγχος" - “check” για να ελέγξετε τις απαντήσεις σας.

Κλωνοποίηση: Online ερωτήσεις αντιστοίχησης ή σύζευξης

15 Φεβρουαρίου 2020

Online ερωτήσεις του τύπου «σωστού – λάθους» με θέμα τη Βιοηθική προσέγγιση της Κλωνοποίησης

Online Ερωτήσεις του τύπου «σωστού – λάθους» - Κλωνοποίηση: Βιοηθική και Θεολογική προσέγγιση
Κλωνοποίηση: Βιοηθική και Θεολογική προσέγγιση
διαδικτυακή άσκηση του τύπου «σωστού – λάθους»
Η παρούσα άσκηση αποτελεί οργανικό τμήμα του διαδικτυακού μας μαθήματος: «Κλωνοποίηση: Βιοηθική και Θεολογική προσέγγιση» και έχει ως στόχο την περαιτέρω εμπέδωση και ανατροφοδότηση του εν λόγω μαθήματος. Επίσης, επισημαίνουμε ότι αυτή δημιουργήθηκε με βάση το υλικό του προαναφερθέντος μαθήματος και κυρίως την αρχική παρουσίαση. Ως εκ τούτου, προτείνουμε πριν απαντήσετε στην παρούσα άσκηση να μελετήσετε προσεκτικά το υλικό του μαθήματος. 

Online Ερωτήσεις του τύπου «σωστού – λάθους» - Κλωνοποίηση: Βιοηθική και Θεολογική προσέγγιση 

Χαρακτήρισε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές ή λανθασμένες τσεκάροντας στο αντίστοιχο κουτάκι. Αφού επιλέξετε απάντηση την απάντηση θα σας δοθεί επιπλέον ανατροφοδότηση. Τέλος κάντε κλικ στο "Έλεγχος" - “check” για να ελέγξετε τις απαντήσεις σας.
  
Κλωνοποίηση: διαδικτυακή άσκηση του τύπου «σωστού – λάθους»

14 Φεβρουαρίου 2020

Online Σταυρόλεξο για την Κλωνοποίηση

Κλωνοποίηση: Βιοηθική και Θεολογική προσέγγιση – Σταυρόλεξο
 Σταυρόλεξο για την Κλωνοποίηση
Η παρούσα άσκηση αποτελεί οργανικό τμήμα του διαδικτυακού μας μαθήματος: «Κλωνοποίηση: Βιοηθική και Θεολογική προσέγγιση» και έχει ως στόχο την περαιτέρω εμπέδωση και ανατροφοδότηση του εν λόγω μαθήματος. Επίσης, επισημαίνουμε ότι το σταυρόλεξο δημιουργήθηκε με βάση το υλικό του προαναφερθέντος μαθήματος και κυρίως την αρχική παρουσίαση. Ως εκ τούτου, προτείνουμε πριν απαντήσετε στην παρούσα άσκηση να μελετήσετε προσεκτικά το υλικό του μαθήματος.


Online Σταυρόλεξο – Κλωνοποίηση: Βιοηθική και Θεολογική προσέγγιση 

Συμπληρώστε το σταυρόλεξο και κάντε κλικ στο "Έλεγχος" - “check” για να ελέγξετε την απάντησή σας. Κάντε κλικ σε έναν αριθμό στο πλέγμα ώστε να δείτε την ένδειξη ή τις ενδείξεις για αυτόν τον αριθμό. Αφού γράψετε τη λέξη στο πλαίσιο που εμφανίζεται πατήστε Enter ώστε αυτή να εισαχθεί μέσα στο σταυρόλεξο. Αν δυσκολεύεστε, μπορείτε να κάνετε κλικ στο "Hint" για να σας αποκαλυφθεί μια λέξη ή ένα γράμμα.

Σημειώστε όμως ότι όσο περισσότερο χρησιμοποιείται το "Hint" τόσο θα μειώνεται και η βαθμολογία σας !

Σταυρόλεξο – Κλωνοποίηση

13 Φεβρουαρίου 2020

Κλωνοποίηση: Βιοηθική και Θεολογική προσέγγιση – διαδικτυακή (online) άσκηση του τύπου «συμπλήρωσης κενών»

Κλωνοποίηση
Διαδικτυακή άσκηση του τύπου «συμπλήρωσης κενών»
Η παρούσα άσκηση αποτελεί οργανικό τμήμα του διαδικτυακού μας μαθήματος: «Κλωνοποίηση: Βιοηθική και Θεολογική προσέγγιση» και έχει ως στόχο την περαιτέρω εμπέδωση και ανατροφοδότηση του εν λόγω μαθήματος. Επίσης, επισημαίνουμε ότι αυτή δημιουργήθηκε με βάση το υλικό του προαναφερθέντος μαθήματος και κυρίως την αρχική μας παρουσίαση. Ως εκ τούτου, προτείνουμε πριν απαντήσετε στην παρούσα άσκηση να μελετήσετε προσεκτικά το υλικό του μαθήματος.


Online άσκηση «συμπλήρωσης κενών» - Κλωνοποίηση: Βιοηθική και Θεολογική προσέγγιση

Συμπληρώστε όλα τα κενά και έπειτα και κάντε κλικ στο "Έλεγχος" - “check” για να ελέγξετε την ορθότητα των απαντήσεών σας. Αν δυσκολεύεστε, μπορείτε να κάνετε κλικ στο "Hint" για να σας αποκαλυφθεί ένα γράμμα. Μπορείτε επίσης να κάνετε κλικ στο κουμπί "[?]" για να λάβετε μια επιπλέον ένδειξη - βοήθεια. 

Σημειώστε όμως ότι θα χάσετε πόντους αν ζητήσετε συμβουλές ή ενδείξεις!

Ένας ευκολότερος τρόπος…. 

Αν δυσκολεύεστε να βρείτε κάποιες από τις λέξεις, σας δίνουμε τη δυνατότητα να δείτε τις λέξεις και έπειτα απλά να τις τοποθετήσετε στη σωστή θέση. Για να δείτε τις λέξεις απλά μετακινήστε τον δείκτη του ποντικιού, πάνω στην περιοχή του μαυρισμένου κειμένου. Θα προτείναμε όμως πρώτα να προσπαθήσετε με τον κανονικό τρόπο και μόνο εφόσον έχετε χρησιμοποιήσει τις βοήθειες που σας δίνονται (Hint και [?]) και εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε πραγματική δυσκολία να χρησιμοποιήσετε την παρούσα επιλογή. 


έναν, αναπαραγωγική, πανομοιότυπου, αναπαραγωγής, ένωση, αντίγραφο ελευθερία, θεραπευτική, αναπαραγωγή, αυτοδιάθεση, αυτοσκοπός, αξιοπρέπεια 

Κλωνοποίηση: Διαδικτυακή άσκηση του τύπου «συμπλήρωσης κενών»

12 Φεβρουαρίου 2020

Μαθήματα Βιοηθικής - Κλωνοποίηση: Βιοηθική και Θεολογική προσέγγιση



Μαθήματα Βιοηθικής  Κλωνοποίηση: Βιοηθική και Θεολογική προσέγγιση – Βιοηθική και εκπαίδευση
Μαθήματα Βιοηθικής
Κλωνοποίηση: Βιοηθική και Θεολογική προσέγγιση
Η κλωνοποίηση είναι ένα από τα πλέον πολυσυζητημένα βιοηθικά θέματα. Oι περισσότεροι άνθρωποι όταν σκέπτονται την κλωνοποίηση τη συσχετίζουν με τη δημιουργία ενός νέου παιδιού ή ζώου, το οποίο θα είναι πιστό αντίγραφο του πρωτοτύπου του. Αυτή όμως δεν αφορά μόνο τους ζωικούς αλλά και τους φυτικούς οργανισμούς. Η κλωνοποίηση θα μπορούσε να οριστεί ως: «η λήψη γενετικού υλικού από έναν και μόνο οργανισμό και η χρήση του για τη δημιουργία ενός γενετικά πανομοιότυπου οργανισμού χωρίς τη μεσολάβηση της διαδικασίας αναπαραγωγής». Η μέθοδος αυτή που μας θυμίζει την παραγωγή φωτοαντιγράφων στα φωτοτυπικά μηχανήματα εφαρμόζεται σε φυτικούς και ζωικούς οργανισμούς με σκοπό τη γενετική τους βελτίωση (ευγονική). Από ένα μόνο βελτιωμένο άτομο υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργηθεί μια σειρά οργανισμών με τα ίδια επιθυμητά χαρακτηριστικά.

Τα είδη κλωνοποίησης είναι κυρίως:

Α. Η αναπαραγωγική κλωνοποίηση, που είναι η προσπάθεια να δημιουργήσουμε ένα νέο άτομο γενετικά πανομοιότυπο – αντίγραφο δηλαδή του ατόμου που δίνει το DNA. 
Β. Η λεγόμενη «θεραπευτική κλωνοποίηση», με την οποία δημιουργούμε πρώιμα «έμβρυα - κλώνους» ώστε να παράγουμε όργανα και ιστούς για θεραπευτικούς σκοπούς.

Μαθήματα Βιοηθικής  Κλωνοποίηση: Βιοηθική και Θεολογική προσέγγιση – Βιοηθική και εκπαίδευση
Κλωνοποίηση: Βιοηθική και Θεολογική προσέγγιση
Αρκετοί επιστήμονες, μέσα από τις μεθόδους της κλωνοποίησης στοχεύουν μεταξύ των άλλων, να θεραπεύσουν ανίατες ασθένειες, να επαναφέρουν στη ζωή ζώα που έχουν εξαφανιστεί πριν από χιλιάδες χρόνια, να δημιουργήσουν πιστά αντίγραφα ανθρώπων ή να δημιουργήσουν ανθρώπους με επιλεγμένα χαρακτηριστικά και έπειτα να τους κλωνοποιήσουν σε πολλά αντίγραφα… Πολλές από τις δυνητικές εφαρμογές της κλωνοποίησης προσκρούουν στις πλέον θεμελιώδεις ηθικές αξίες της κοινωνίας μας και εγείρουν πλείστα ηθικά, νομικά και θεολογικά προβλήματα.

Ορισμένοι αντιμετωπίζουν όλα τα παραπάνω ως μία μεγάλη τεχνολογική και ιατρική πρόοδο για τη θεραπεία των ανίατων ασθενειών, ενώ άλλοι ανησυχούν και θεωρούν αυτές τις εφαρμογές ως μία ανεύθυνη χρήση όχι μόνο της επιστήμης, αλλά και της ίδιας της ανθρώπινης ζωής και επισημαίνουν τους κίνδυνους που ελλοχεύουν από την αλόγιστη χρήση της. Εξάλλου δεν πρέπει να λησμονούμε πως ό,τι είναι επιστημονικά εντυπωσιακό δε σημαίνει κατ΄ ανάγκη ότι είναι και ηθικά αποδεκτό.

Στο παρόν διαδικτυακό μάθημα έχετε τη δυνατότητα μέσα από την αρχική μας παρουσίαση (PowerPoint) να εισαχθείτε στο βιοηθικό και θεολογικό προβληματισμό για το ζήτημα της κλωνοποίησης. Έπειτα για περισσότερη εμβάθυνση και μελέτη προτείνουμε διαφορά σχετικά άρθρα, βίντεο και ταινίες. Τέλος, υπάρχουν και ορισμένες online ασκήσεις για περισσότερη εμπέδωση και ανατροφοδότηση. Οι παραπάνω ασκήσεις δημιουργήθηκαν με βάση το υλικό του παρόντος μαθήματος και κυρίως της αρχικής μας παρουσίασης:

Επίσης, εφόσον το επιθυμείτε, πατώντας πάνω στον παρακάτω σύνδεσμο: Κλωνοποίηση: Βιοηθικήκαι Θεολογική προσέγγιση μπορείτε να ανοίξετε την παρουσίαση σε μορφή pdf.  Έπειτα αφού ανοίξει, πατώντας πάνω δεξιά το αντίστοιχο εικονίδιο για τη λήψη μπορείτε να την κατεβάσετε σε μορφή PowerPoint και να την αποθηκεύσετε στον υπολογιστή σας


Προτεινόμενα βίντεο
Μαθήματα Βιοηθικής  Κλωνοποίηση: Βιοηθική και Θεολογική προσέγγιση – Βιοηθική και εκπαίδευση
Μαθήματα Βιοηθικής
 Κλωνοποίηση: Βιοηθική και Θεολογική προσέγγιση
 




Κλώνος - Clone (Ντοκιμαντέρ)  -μεταγλωττισμένο ντοκιμαντέρ για την κλωνοποίηση (Αξίζει ιδιαίτερα να το δείτε) 

Κλωνοποίηση – εκπαιδευτικό βίντεο 

Τι θα συνέβαινε αν κλωνοποιούσατε τον εαυτό σας; - animation (στα αγγλικά χωρίς ελληνικούς υπότιτλους) 

Μαμούθ για κλωνοποίηση 

Η χρήση της κλωνοποίησης και των βλαστοκυττάρων για την αναζωογόνηση της ζωής 

K

Προτεινόμενα άρθρα 

 

Τι είναι η κλωνοποίηση; 

Θεραπευτική κλωνοποίηση: μια εκπληκτική πρόκληση 

Απαράδεκτη η αναπαραγωγική κλωνοποίηση 

Οι γενετικές τεχνικές και η αυτοσυνείδηση του ανθρώπου - Jürgen Habermas 

Ντόλι, το πρώτο κλωνοποιηµένο πρόβατο 

Όσα φέρνει η κλωνοποίηση... 

Η κλωνοποίηση του ανθρώπου παραβιάζει τη φύση; 

Ηθική και Κλωνοποίηση: Αντιρρήσεις ηθικής τάξης στα κινεζικά πειράματα 

Μετά την κλωνοποίηση των πρώτων μαϊμούδων είμαστε πιο κοντά στην ανθρώπινη κλωνοποίηση; 

Κλωνοποίηση αστυνομικού σκύλου για να μειωθεί ο χρόνος εκπαίδευσης στην Κίνα

 

Online Ασκήσεις εμπέδωσης - ανατροφοδότησης 


Στους παρακάτω συνδέσμους υπάρχουν πέντε online ασκήσεις οι οποίες σχετίζονται με το θέμα της
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...