Αρχική σελίδα Ηθικά προβλήματα

13 Φεβρουαρίου 2019

Μαμούθ για κλωνοποίηση



Μαμούθ για κλωνοποίηση - βιοηθική και επιστημονική έρυνα- ηθικά προβλήματα
Μαμούθ για κλωνοποίηση

Στο βίντεο[1] μπορούμε να παρακολουθήσουμε την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είδηση του εντοπισμού ενός θηλυκού μαμούθ το  οποίο ήταν σε καλοδιατηρημένη κατάσταση.[2] Το μαμούθ είχε ηλικία μεταξύ 50 και 60 ετών και έζησε πριν από περίπου 10.000 χρόνια. Οι επιστήμονες έμειναν άναυδοι, όταν διαπίστωσαν ότι σε κάποια σημεία έρεε ακόμη αίμα,  ανοίγοντάς τους έτσι την πόρτα για μια εντυπωσιακή επιστροφή στο παρελθόν. «Τοποθετήσαμε δείγμα αίματος σε καταψύκτη του Μουσείου Μαμούθ. Ακόμη και στους -17 βαθμούς Κελσίου δεν παγώνει. Πρέπει να το μελετήσουμε ενδελεχώς πριν καταλήξουμε σε συμπεράσματα», δήλωσε ο Συμεών Γκριγκόριεφ, διευθυντής του Μουσείου Μαμούθ του Πανεπιστημίου βορειοανατολικής Ρωσίας. Το εύρημα βρισκόταν επί σειρά χιλιετηρίδων στα νησιά Λαχόφσκ, του αρχιπελάγους Νοβοσιμπίρσκ, στον Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό, ανάμεσα σε στρώματα πάγου. Το δείγμα αίματος ελήφθη από τμήμα κάτω από το στομάχι, το οποίο ήταν αναλλοίωτο διότι ακουμπούσε στο παγωμένο έδαφος. Ακόμη και οι μύες διατηρούν το ερυθρό χρώμα φρέσκου κρέατος, επεσήμαναν οι παλαιοντολόγοι.

Στην είδηση επισημαίνεται ότι μετά τη μοναδική αυτή ανακάλυψη,  οι Ρώσοι παλαιοντολόγοι έχουν μπει σε πειρασμό να κλωνοποιήσουν το αρχαιότερο θηλαστικό στον κόσμο. Η πρόθεση της κλωνοποίησης εξαφανισμένων ειδών  δημιουργεί πολλά ηθικά διλήμματα τα όποια σχετίζονται με τη βιοηθική και τα
όρια  που πρέπει να έχει η επιστήμη. Ό,τι είναι επιστημονικά εντυπωσιακό δε σημαίνει κατ΄ ανάγκη ότι είναι και ηθικά αποδεκτό. Επιπλέον, φανερώνει νομίζουμε και μεγάλη ηθική ανωριμότητα το να πράττουμε κάτι μόνο και μόνο επειδή μπορούμε  να το κάνουμε,  χωρίς πρωτύτερα να συνυπολογίσουμε ενδελεχώς τις συνέπειες των όποιων πράξεών μας.

Επίσης αρκετοί επιστήμονες, μας υπενθυμίζουν ότι ακόμα και αν  είναι εφικτή η δημιουργία ενός είδους με παρόμοια εμφάνιση, είναι σχεδόν αδύνατη η συμπεριφορική και οικολογική ταύτιση του νέου είδους με το εξαφανισμένο.[3] Με άλλα λόγια, ενώ είναι πιθανόν να δούμε μια επαναφορά στη ζωή  ενός μαμούθ είναι  εξαιρετικά αμφίβολο το κατά πόσο αυτό θα είναι σε θέση να επιβιώσει εκ νέου στο φυσικό του περιβάλλον. 
Κ.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...