Αρχική σελίδα Ηθικά προβλήματα

2 Αυγούστου 2018

Νανοηθική: η ηθική για τα νανορομπότ

Νανοτεχνολογία- Nanotechnology and Nanosciences- bioethics-ethic-xristianiki ithiki- moral Philosophy
Νανοτεχνολογία
Η Νανοτεχνολογία είναι ένας όρος ο οποίος χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη δημιουργία και τη χρήση λειτουργικών δομών μεγέθους μεταξύ 1 και 100 νανομέτρων, της τάξεως δηλαδή του 10−9 μέτρων. Οι εφαρμογές των Νανοεπιστημών είναι αναρίθμητες και οι επιπτώσεις  τους γίνονται ορατές  σε πολλά επιστημονικά πεδία όπως είναι η Φυσική, η Χημεία, η Επιστήμη των υλικών και οι Μηχανικές Επιστήμες. Οι εφαρμογές αυτές, ενώ από τη μία πλευρά αναμφισβήτητα βελτιώνουν το επίπεδο και την ποιότητα της ζωή μας, από την άλλη εγείρουν πλείστα ηθικά διλήμματα.

Τα νανορομποτάκια, τα οποία θα διαθέτουν τεχνητή νοημοσύνη, θα έχουν τη δυνατότητα ώστε να αναπροσαρμόζονται, να αναδημιουργούνται και να αυτοπολλαπλασιάζονται κατά την ώρα εκτέλεσης της εργασίας που τους έχει ανατεθεί. «Με τη δημιουργία των νανορομπότ η κατασκευή κτιρίων και διαφόρων έργων θα γίνεται παιχνιδάκι, αφού δισεκατομμύρια νανομηχανές θα ρίχνονται στη μάχη της ανέγερσης και θα κατασκευάζουν ολόκληρες πολιτείες μέσα σε λίγα 24ωρα! Ταυτόχρονα άλλα νανορομποτάκια θα εισχωρούν στον οργανισμό μας για να εντοπίσουν κάποιο πρόβλημα υγείας και στη συνέχεια να το επιδιορθώσουν…»[1]

Νανοτεχνολογία- Nanotechnology and Nanosciences- bioethics-ethic-xristianiki ithiki- moral Philosophy
Νανοτεχνολογία
Εντούτοις, ο  αρχικός ενθουσιασμός για τα θεαματικά πράγματι επιτεύγματα της νανοτεχνολογίας, γρήγορα αντικαταστάθηκε από έναν έντονο προβληματισμό σχετικά με τις ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις των εφαρμογών αυτών στον ανθρώπινο πολιτισμό. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε η λεγόμενη νανοηθική. Ο νέος αυτός κλάδος της ηθικής και της βιοηθικής, έχει ως στόχο να θέσει τα όρια της νανοτεχνολογίας έτσι ώστε, να περιοριστούν όσο το δυνατό περισσότερο, οι τυχόν αρνητικές συνέπειες  από την εφαρμογή της.

Η νανοηθική ασχολείται με θέματα όπως είναι το θέμα της ισότιμης πρόσβασης όλων των ανθρώπων στις εφαρμογές της νανοτεχνολογίας,  με το πρόβλημα  της διασφάλισης της ιδιωτικότητας και της
ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων και το ζήτημα των ενδεχόμενων αρνητικών επιπτώσεων που θα έχουν οι νανομηχανές στο περιβάλλον.

Στο παρακάτω σύνδεσμό μπορείτε να διαβάσετε ένα ενδιαφέρον άρθρο, του Θόδωρου Λαΐνα, με τίτλο: «Η ηθική των νανορομπότ». Το άρθρο εξετάζει τα ηθικά διλήμματα που ανακύπτουν από τη αλματώδη ανάπτυξη της νανοτεχνολογίας και παρουσιάζει τον νέο κλάδο της ηθικής και της βιοηθικής, τη νανοηθική….

«Η ηθική των νανορομπότ»: http://www.tovima.gr/science/article/?aid=149764
Κ.Ε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...