Αρχική σελίδα Ηθικά προβλήματα

28 Νοεμβρίου 2018

Σιντάρτα Γκαουτάμα: Η ζωή του Βούδα (ταινία)


Βούδας – βουδισμός – θρησκεύματα - Buddha - Buddhism - religions- mathima thriskeutikon
Άγαλμα του Βούδα
Η ταινία που παρουσιάζουμε σήμερα έχει ως θέμα της τη βιογραφία του του Βούδα και είναι μοντάζ σκηνών από το "Μικρό Βούδα" του Μπερτολούτσι. Η διάρκεια της είναι μόνο 37 λεπτά της ώρας.
Ο Σιντάρτα Γκαουτάμα (560-480 π.Χ.) ήταν ένα ιστορικό πρόσωπο και υπήρξε ο ιδρυτής του Βουδισμού. Ήταν γιος του ηγεμόνα του κρατιδίου της φυλής των Σάκυα, η οποία κατοικούσε κοντά στα σημερινά σύνορα της Ινδίας με το Νεπάλ.

Νωρίς βίωσε μια κρίση σχετικά με την αξία της ζωής, η οποία με αρχή τη γέννηση καταλήγει στη φθορά, στην αρρώστια, στα γηρατειά και στον θάνατο και έπειτα με τις μετενσαρκώσεις διαιωνίζεται σε διάφορες μορφές ύπαρξης που έχουν την ίδια κατάληξη. Αυτή η κρίση τον οδήγησε να εγκαταλείψει την πριγκιπική ζωή και να αναζητήσει έναν τρόπο απελευθέρωσης από τον αιώνια ανανεούμενο κύκλο της ύπαρξης (σαμσάρα).

Μετά από ένα στάδιο αναζητήσεων, στη διάρκεια μιας ολονύκτιας περισυλλογής κάτω από ένα δέντρο στην περιοχή Μπούντα-γκάγια, είχε μια πνευματική εμπειρία που ο ίδιος θεώρησε ως φωτισμό. Έτσι
έγινε Βούδας (Βούδας = φωτισμένος). Αυτός ο φωτισμός θεωρείται ένα είδος γνώσης, για το περιεχόμενο της οποίας οι διάφορες βουδιστικές σχολές δίνουν ποικίλες απαντήσεις. Η λέξη Βούδας ή Μπούντχα (χ δασύ) στην αρχαία ινδική γλώσσα, που περιλαμβάνει τη διάλεκτο Πάλι (Pāli) και τη Σανσκριτική, σημαίνει ο «Αφυπνισμένος» ή «Φωτισμένος». Προέρχεται από τη ρίζα του ρήματος μπουντχ, που σημαίνει αφυπνίζω, φωτίζομαι και κατανοώ.
Κ.Ε.   

ΠΗΓΗ: https://www.youtube.com/watch?v=h5G9Ocis8S4&wide=

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...