Αρχική σελίδα Ηθικά προβλήματα

4 Σεπτεμβρίου 2018

Ο βιονικός άνθρωπος δεν είναι πλέον επιστημονική φαντασία


του Δεβετζόγλου Γιάννη 


Ένας 3D εκτυπωτής μπορεί να παρέχει «ανταλλακτικά» για κάθε ασθενή!

Σε φόρμα μέχρι και την ηλικία των 100 ετών θα είναι οι άνθρωποι που γεννιούνται σήμερα, καθώς τα βιονικά άκρα και η εκτύπωση τρισδιάστατων ανθρώπινων οργάνων πρόκειται να αλλάξουν τη φυσιολογία του ανθρώπου, προβλέπει Βρετανός επιστήμονας. Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποιος σε ηλικία 88 ετών έχει πρόβλημα με τη λειτουργία των νεφρών του θα μπορεί πολύ απλά να τους αντικαταστήσει με νεφρούς που έχουν εκτυπωθεί από τρισδιάστατο εκτυπωτή και μάλιστα «εις τιμάς λογικάς».

Σύμφωνα με τον Μαρκ Μιοντόουνικ από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου, οι ραγδαίες εξελίξεις που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια στη βιοϊατρική μηχανική θα μεταμορφώσουν τους υπερήλικους, αφού θα τους επιτρέπουν να αλλάξουν λειτουργικά όργανα και μέρη του σώματος.

«Σήμερα μπορούμε να τυπώσουμε σε τρισδιάστατο εκτυπωτή λειτουργικά όργανα, όπως νεφρούς, ήπαρ και οστά, τα οποία είναι κατάλληλα για μεταμοσχεύσεις. Σε μερικά χρόνια και με την εξέλιξη της τεχνολογίας αυτά θα είναι οικονομικά για τον καθένα» λέει μιλώντας στους «Τάιμς» του Λονδίνου ο δρ Μιοντόουνικ.

Εκτός όμως από τα ζωτικά όργανα που θα παράγονται με μία απλή τρισδιάστατη εκτύπωση, αυτό που θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο στη δημιουργία του «βιονικού μαθουσάλα» είναι τα βιονικά προσθετικά κινητά μέλη, δηλαδή κυρίως χέρια, πόδια και μάτια. Μάλιστα, όπως οραματίζεται ο ίδιος τους βιονικούς ανθρώπους, «τα τεχνητά μέρη δε θα προεξέχουν. Θα είναι σαν να σου γεμίζει σφράγισμα ο οδοντίατρος. Δηλαδή δε θα αισθάνεται κάποιος κάτι διαφορετικό, ούτε και θα ξεχωρίζει κάτι στην εξωτερική του εμφάνιση» εξηγεί.

Σήμερα η αντικατάσταση ισχίου γίνεται με μόσχευμα από τρισδιάστατο εκτυπωτή ώστε να ταιριάζει ανατομικά απόλυτα σε αυτόν που θα δεχθεί το μόσχευμα και η επέμβαση είναι πιο απλή, αφού το όργανο έχει σχεδιαστεί από πριν και είναι ακριβώς στα μέτρα του πάσχοντος.

Οι εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα έρχονται στην επικαιρότητα καθημερινά. Μία από τις πιο γνωστές υποθέσεις ήταν η πρωτοποριακή επέμβαση για αποκατάσταση προσώπου σε μοτοσικλετιστή που είχε σοβαρό ατύχημα πριν από έναν μήνα στη Βρετανία. Οι ειδικοί εκτύπωσαν αρκετά εμφυτεύσιμα μέρη από
τιτάνιο, τα οποία τοποθετήθηκαν και αντικατέστησαν τα σπασμένα οστά του προσώπου του.

Πρόσφατα ειδικοί εκτύπωσαν σε τρισδιάστατο εκτυπωτή πάγκρεας, ουροδόχο κύστη και ήπαρ, ενώ τα βιονικά μάτια δίνουν φως στους τυφλούς και τα βιονικά εμφυτεύματα στα αφτιά δίνουν ακοή ακόμη και σε εκ γενετής κωφούς. Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ εκτύπωσαν μύτη, αφτιά και χείλη, τα οποία ήδη χρησιμοποιούνται σε άτομα που είχαν πρόβλημα λόγω τραυματισμού ή καρκίνου.

«Όλα αυτά είναι δυνατά σήμερα καθώς τα κύτταρα στο ανθρώπινο σώμα και στα συγκεκριμένα όργανα "κάθονται" πάνω σε ένα πλέγμα πρωτεϊνών και οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να αντιγράψουν τη δομή τους με τον τρισδιάστατο εκτυπωτή. Όταν το τρισδιάστατο καλούπι που δημιουργεί πρώτα ο εκτυπωτής γεμίζει με ζωντανά κύτταρα, αυτά ξεκινούν να εκτελούν τις λειτουργίες που θα έκαναν εάν βρίσκονταν στον οργανισμό ενός ανθρώπου». 

Αναδημοσίευση από: http://www.tanea.gr/news/science-technology/article/5106660/o-bionikos-anthrwpos-den-einai-pleon-episthmonikh-fantasia/


Σχετικοί σύνδεσμοι: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...