Αρχική σελίδα Ηθικά προβλήματα

2 Ιουλίου 2021

Το Κοινοβούλιο της Αυστραλίας βρίσκεται κοντά στη μεταρρύθμιση «τριών γονέων»


Το Κοινοβούλιο της Αυστραλίας βρίσκεται κοντά στη μεταρρύθμιση «τριών γονέων»
Η Αυστραλία βρίσκεται κοντά στη μεταρρύθμιση «τριών γονέων»
Για πρώτη φορά, μετά τη συζήτηση για την έγκριση των ομοφυλοφιλικών γάμων, οι Αυστραλοί πολιτικοί θα ψηφίσουν κατά συνείδηση - αυτή τη φορά για το αμφιλεγόμενο ζήτημα «3 - parentbabies», όπως αποκαλείται.

Τουλάχιστον 60 μωρά γεννιούνται κάθε χρόνο στην Αυστραλία με μιτοχονδριακή νόσο. Οι επιστήμονες λένε πως αυτό θα μπορούσε να προληφθεί και κατά ακολουθία να εξαλειφθεί, αντικαθιστώντας το ελαττωματικό μιτοχονδριακό DNA της μητέρας, με υγιές μιτοχονδριακό DNA από ένα ωάριο δότη. Η προαναφερθείσα πρακτική εγκρίθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2015, για συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπου η κληρονομικότητα της νόσου είναι πιθανό να προκαλέσει το θάνατο ή σοβαρή ασθένεια στο παιδί, ύστερα από μια θυελλώδη δημόσια συζήτηση.

Αναλυτικότερα, η μέθοδος αυτή ονομάστηκε ως «3 - parentbabies», γιατί στη διαδικασία έχουμε το ζευγάρι, οι οποίοι επιθυμούν να γίνουν γονείς και τη δότρια του ωαρίου, το οποίο φέρει τα υγιή μιτοχόνδρια. Η διαδικασία είναι η εξής: οι ειδικοί βγάζουν τους πυρήνες και από τα δύο ωάρια. Έχοντας πλέον δύο ωάρια δίχως πυρήνες, παίρνουν το πυρήνα της μητέρας και τον εισάγουν στο ωάριο της δότριας. Επομένως, προκύπτει το ωάριο της δότριας με το πυρηνικό DNA της μητέρας, στο οποίο έχουν διατηρηθεί τα μιτοχόνδρια της δότριας. Τέλος, ακολουθείται η διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το μωρό που θα προκύψει να προέρχεται γενετικά από τρεις γονείς: τον πατέρα που έδωσε το σπέρμα του, τη μητέρα που έδωσε το πυρήνα του ωαρίου της και την άγνωστη δότρια που έδωσε τα υγιή μιτοχόνδρια.

Όμως, πλείστα ηθικά διλήμματα παρουσιάζονται για τη παρούσα διαδικασία, με το κυριότερο να αναφέρεται στο γεγονός πως αυτή η μέθοδος δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί επαρκώς σε ανθρώπους. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε,

επομένως, αν μακροπρόθεσμα θα προκύψουν προβλήματα υγείας στον άνθρωπο, που θα έχει δημιουργηθεί χάρη σε αυτή τη τεχνική. Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μάλιστα, έκανε λόγο για αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη. Εξίσου, τίθεται το ζήτημα της γενετικής πληροφορίας και αρκετοί υποστηρίζουν πως η βιολογική μητέρα είναι εκείνη που θα γεννήσει το παιδί, ενώ η δότρια θα αποτελεί τη γενετική μητέρα του παιδιού. Ακόμα, οι επικριτές του «3 – parentbabies» ισχυρίζονται πως η παρούσα πρακτική θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για την επεξεργασία γονιδιώματος, η οποία επί του παρόντος απαγορεύεται σχεδόν παντού στον κόσμο. Εν κατακλείδι, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, ScottMorrison, δήλωσε ότι θα υποστηρίξει τις μεταρρυθμίσεις, λέγοντας τα ακόλουθα: «Ελπίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε σε αυτή τη πρακτική, αφού η επιστήμη μας επιτρέπει να το κάνουμε αυτό. Και όπως γνωρίζετε, είμαι ένα άτομο που έχει επίσης ισχυρές θρησκευτικές πεποιθήσεις, αλλά δεν φαίνεται να παρουσιάζει καμία δυσκολία για μένα σε αυτό το ζήτημα. Και νομίζω ότι αυτό που οφείλουμε ηθικά να πράξουμε είναι να βρούμε έναν τρόπο με τον οποίο θα αποφεύγουμε στο μέλλον να έρχονται παιδιά στο κόσμο, τα οποία δεν θα χαίρουν άκρας υγείας».

 

Πηγή: BioEdge, NewScientist, University of Oxford

Ναταλία Αμασιάδη – Stagiaire EEB

Αναδημοσίευση από: http://www.bioethics.gr/index.php/el/anakoinosis/2931-26-02-2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...