Αρχική σελίδα Ηθικά προβλήματα

11 Ιουνίου 2018

Σωκράτης (ντοκιμαντέρ)


 
Σωκράτης - Ηθική  Φιλοσοφία -moral Philosophy- ethics
Σωκράτης
Το πορτρέτο του Αθηναίου φιλόσοφου Σωκράτη, ενός από τους θεμελιωτές όχι μόνο του Ελληνικού, αλλά και του παγκόσμιου πολιτισμού, πραγματοποιεί το παρόν ντοκιμαντέρ. Ο Σωκράτης, ο γνωστός Αθηναίος φιλόσοφος, (και ηθικός φιλόσοφος) υπήρξε μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του παγκόσμιου πολιτισμού και ο μέγιστος στοχαστής του αρχαίου κόσμου.
Ήταν ο άνθρωπος που προτίμησε τον θάνατο παρά να προδώσει τις ιδέες του. Δε δίδαξε συστηματικά, αλλά διαλεγόταν σε κάθε σημείο της πόλης, με ανθρώπους κάθε κοινωνικής τάξης και σε αντίθεση με τους σοφιστές δεν έπαιρνε χρήματα από τους μαθητές του. Η μέθοδός του, γνωστή ως Μαιευτική αποτελούσε το χαρακτηριστικό της διδασκαλίας του. Η προσωπικότητα του εξακολουθεί να
απασχολεί την ανθρωπότητα 2500 χρόνια μετά τον θάνατό του και η σκέψη του ξεφεύγει από το ελληνικό και μετουσιώνεται στο οικουμενικό.
Το ντοκιμαντέρ εκτυλίσσεται στην Αθήνα με παρουσιαστή τον καθηγητή Βασίλη Καρασμάνη, ο οποίος προσπαθεί να καταδείξει το επίκαιρο της Σωκρατικής σκέψης. Ο σκηνοθέτης του επεισοδίου Μάρκος Χολέβας αναφέρει: "Η χρήση γραφικών και τεχνικών σύνθεσης της εικόνας, παίζει σημαντικό ρόλο και στο επεισόδιο αυτό... Ο στόχος ήταν να αναπαρασταθούν με υψηλή αισθητική σημεία όπως ο Θάνατος του Σωκράτη, η Δίκη κ.α..." "Η ζωή του Σωκράτη καθόρισε το ύφος του σεναρίου. Η καταδίκη του σε θάνατο, με μία κατηγορία που προκαλεί ακόμα και σήμερα αγανάκτηση, σηματοδοτεί την ένταση του συναισθήματος στη γραφή του σεναρίου..." υποστηρίζει η σεναριογράφος του ντοκιμαντέρ Στέλλα Τσίκρα. 
Κ.Ε.



 ΣΚΑΊ - ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ - (2009)

Σχετικοί σύνδεσμοι:
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...