Αρχική σελίδα Ηθικά προβλήματα

17 Ιουνίου 2018

Η συμμετοχή των γυναικών στις Εκκλησιάστηκες δραστηριότητες του Νομού Ρεθύμνης. (εκπαιδευτικό πρόγραμμα)



Αφίσα  -  Ισοτιμία δύο φύλων -Gender parity- xristianiki ithiki- mathima thriskeutikon
Αφίσα  -
Ισοτιμία δύο φύλων
Στα χρόνια, που ο Χριστός ήρθε πάνω στη γη, η θέση της γυναίκας ήταν πολύ υποτιμημένη. Οι γυναίκες ζούσαν ως επί το πλείστον απομονωμένες μέσα στο σπίτι.  Μάλιστα, επειδή οι γυναίκες θεωρούνταν ανεύθυνες, σύμφωνα  με την τότε ισχύουσα νομοθεσία   η μαρτυρία τους  δεν υπολογίζονταν  στα δικαστήρια και κατά κανόνα δεν είχαν επίσης ούτε και κληρονομικά δικαιώματα. Το να απευθύνει τον λόγο ένας άντρας σε μια γυναίκα στον δρόμο, θεωρούνταν μεγάλη απρέπεια. Επίσης στον ναό υπήρχε ειδική αυλή για τις γυναίκες και στη συναγωγή αυτές στέκονταν στην πίσω  πλευρά και μόνο άκουγαν, χωρίς να μπορούν να διαβάσουν τη Γραφή ή να διδάξουν. Σε μια καθημερινή προσευχή κάποιοι άντρες έλεγαν: «Σ΄ ευχαριστώ Θεέ μου, που δε με έκανες γυναίκα»!

Ο Χριστός,  υπό αυτές τις συνθήκες, κήρυξε ευθύς εξαρχής την πλήρη ισοτιμία  όλων των ανθρώπων. Στο πρόσωπο του κάθε ανθρώπου, ανεξάρτητα από τη φυλή, το φύλο, την κοινωνική, θρησκευτική και πολιτιστική προέλευσή του,  πρέπει να βλέπουμε το πρόσωπο του Χριστού. Ο Ιησούς μας καλεί  φερθούμε  σε όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους όπως θα συμπεριφερόμαστε στο ίδιο το Θεό.  

Ο Απόστολος Παύλος επισημαίνει ότι ο Χριστός με το έργο Του καταργεί την ανισότητα του άντρα και της γυναίκας «οὐκ ἔνι ᾿Ιουδαῖος οὐδὲ ῞Ελλην, οὐκ ἔνι δοῦλος οὐδὲ ἐλεύθερος, οὐκ ἔνι ἄρσεν καὶ θῆλυ· πάντες γὰρ ὑμεῖς εἷς ἐστε ἐν Χριστῷ ᾿Ιησοῦ» (Γαλ. 3,28 ). Ο άγιος Γρηγόριος ο θεολόγος (4ος αιώνας) καυτηριάζοντας αντιλήψεις που παραχωρούσαν στον άντρα το δικαίωμα να μοιχεύει, ενώ τιμωρούσαν
αυστηρά τη γυναίκα για την ίδια πράξη, κάνει μια εντυπωσιακή κριτική στο κοινωνικό και νομικό κατεστημένο: «Δε δέχομαι αυτή τη νομοθεσία, και ούτε επαινώ αυτή τη συνήθεια. Άντρες έφτιαξαν τους νόμους, και γι’ αυτό στρέφεται εναντίον των γυναικών η νομοθεσία».(P.G. 36, 289)

   Δυστυχώς, όμως, αρκετές φορές,  οι εγωιστικές ανδροκρατικές αντιλήψεις που επικρατούσαν στην κοινωνία, η άγνοια και η θεολογική ακαταρτισία μαζί με κάποιες κατάφορες παρεξηγήσεις  αγιογραφικών χωρίων και θέσεων, έστειλαν τη γυναίκα  όχι μόνο στο «περιθώριο» της κοινωνικής ζωής αλλά και  στο «περιθώριο» της  Εκκλησίας.

Στο πλαίσιο αυτό, συμμετείχαμε, κατά το σχολικό έτος 2006-2007,  με το Γυμνάσιο Σπηλίου και άλλα τέσσερα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Ρεθύμνης σε ένα ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Συμμετοχή των γυναικών του Νομού Ρεθύμνης στα κοινά». Το σχολείο μας διερεύνησε τη συμμετοχή των γυναικών στις εκκλησιαστικές δραστηριότητες του νομού Ρεθύμνης. Την κεντρική ευθύνη διεξαγωγής αυτού του προγράμματος είχε το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας του Υπουργείου Παιδείας στο  πλαίσιο του έργου: «Ευαισθητοποίηση Εκπαιδευτικών και Παρεμβατικά Προγράμματα για την προώθηση της ισότητας των φύλων». Καρπός δε, όλης αυτής προσπάθειας του σχολείου μας είναι και το έντυπο που παρουσιάζουμε σήμερα σε ηλεκτρονική μορφή.  
Κ.Ε.
 
Σχετικοί σύνδεσμοι:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...