Αρχική σελίδα Ηθικά προβλήματα

29 Δεκεμβρίου 2020

Η Κίνα συλλέγει DNA από εκατομμύρια άνδρες και αγόρια

 

Η Κίνα συλλέγει DNA από εκατομμύρια άνδρες και αγόρια
Οι κινεζικές αρχές συλλέγουν δείγματα αίματος από ολόκληρη τη χώρα για να δημιουργήσουν έναν γενετικό χάρτη των περίπου 700 εκατομμυρίων ανδρών.

Μια νέα έκθεση του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Στρατηγικής Πολιτικής (ASPI) περιγράφει πώς η κινεζική επιβολή του νόμου να συλλέγει δείγματα για τη δημιουργία βάσης δεδομένων DNA για την παρακολούθηση ανδρών συγγενών ενός άνδρα χρησιμοποιώντας μόνο το αίμα, το σάλιο ή άλλο γενετικό υλικό.

Η έκθεση αναφέρει: «Μια βάση δεδομένων Y-STR που ασκείται από την αστυνομία και περιέχει βιομετρικά δείγματα και λεπτομερείς γενεαλογικές γενεαλογίες από όλες τις πατριωτικές οικογένειες της Κίνας είναι πιθανό να αυξήσει την κρατική καταστολή εναντίον των μελών της οικογένειας των αντιφρονούντων και να υπονομεύσει περαιτέρω τα αστικά και ανθρώπινα δικαιώματα των αντιφρονούντων και των μειονοτήτων κοινότητες". Το κινεζικό Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας επέτρεψε την επέκταση της γενετικής συλλογής το 2017 από όλα τα αρσενικά του πληθυσμού, ανεξάρτητα από ποινικά αρχεία, σε τουλάχιστον 22 από τις 31 διοικητικές περιοχές της Κίνας.

Η αστυνομία υποστηρίζει ότι η βάση δεδομένων είναι το κλειδί για τον έλεγχο της εγκληματικής δραστηριότητας και ότι όλοι οι γενετικοί δότες συναινούν πλήρως στη συλλογή δεδομένων. Ωστόσο, οι Κινέζοι υπήκοοι έχουν προτείνει ότι η συλλογή γίνεται ακούσια, καθώς δεν έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν σε ένα αυταρχικό κράτος. Σύμφωνα με τους New York Times, ο Jiang Haolin, μηχανικός υπολογιστών από μια αγροτική κομητεία της βόρειας Κίνας, έδωσε ένα δείγμα αίματος αφού τους είπαν από τις αρχές ότι εάν δεν συμμορφώθηκε, το νοικοκυριό του θα ήταν μαύρη λίστα και θα μπορούσε να χάσει το δικαίωμα ταξιδιού και πρόσβασης σε νοσοκομειακές θεραπείες.

Το έργο είναι συνέχεια των προσπαθειών της Κίνας να χρησιμοποιήσει τη γενετική για τον έλεγχο των

ανθρώπων της, η οποία είχε επικεντρωθεί στην παρακολούθηση εθνικών μειονοτήτων και άλλων, πιο στοχευμένων ομάδων. Προσθέτει στις μεθόδους παρακολούθησης που η αστυνομία αναπτύσσει σε ολόκληρη τη χώρα, όπως προηγμένες κάμερες, συστήματα αναγνώρισης προσώπου και τεχνητή νοημοσύνη. Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδίκασαν ενεργά αυτές τις εξελίξεις. Ανησυχώντας ότι τα άτομα δεν έχουν κανέναν έλεγχο για το πώς χρησιμοποιούνται οι γενετικές τους πληροφορίες και πού αποθηκεύονται, υποστηρίζουν ότι η βάση δεδομένων παραβιάζει τους νόμους της Κίνας και τους κώδικες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Η ικανότητα των αρχών να ανακαλύπτουν ποιος είναι στενότερα συγγενής με ποιον, δεδομένου του πλαισίου της τιμωρίας ολόκληρων οικογενειών ως αποτέλεσμα του ακτιβισμού ενός ατόμου, θα έχει ψυχρό αποτέλεσμα στην κοινωνία στο σύνολό της». Εν τω μεταξύ, η εταιρεία Thermo Fisher που εδρεύει στη Μασαχουσέτη, δέχτηκε επίθεση από τους αμερικανούς νομοθέτες για την πώληση στην Κίνα των προσαρμοσμένων κιτ DNA για το σύστημα συλλογής δεδομένων, σε μια συμφωνία που εκτιμάται ότι αξίζει πάνω από 23 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: Bionews

Καλομοίρα Κ. Σακελλαράκη – Stagiaire ΕΕΒ

Αναδημοσιευση από: http://www.bioethics.gr/index.php/el/anakoinosis/2841-30-10-2020-dna


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...