Αρχική σελίδα Ηθικά προβλήματα

30 Απριλίου 2022

Εξωσωματική γονιμοποίηση: Οι αλλαγές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας στα όρια ηλικίας, την κρυοσυντήρηση και τη συναίνεση του συζύγου.

Εξωσωματική γονιμοποίηση: Οι αλλαγές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας στα όρια ηλικίας, την κρυοσυντήρηση και τη συναίνεση του συζύγου.

Εξωσωματική γονιμοποίηση: νέο νομοθετικό πλαίσιο


 Σημαντικές αλλαγές στην εξωσωματική γονιμοποίηση φέρνει το υπουργείο Υγείας με νομοσχέδιο που συζητήθηκε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο. Το σχέδιο νόμου δίνει τη δυνατότητα και σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας να τεκνοποιήσουν με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή ενώ επιτρέπει την κρυοσυντήρηση ωαρίων και για κοινωνικούς λόγους.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται:

• Αύξηση του ορίου ηλικίας στα 54 έτη

• Επιτρέπεται η κρυοσυντήρηση ωαρίων όχι μόνο για ιατρικούς αλλά και για κοινωνικούς λόγους, δίνοντας τη δυνατότητα στις γυναίκες να διατηρήσουν τα ωάρια τους και να κάνουν χρήση αυτών όποτε το επιθυμήσουν

• Καταργείται η απαιτούμενη συναίνεση του συζύγου για την κρυοσυντηρηση ωαρίων από τη γυναίκα που το επιθυμεί

• Επιτρέπεται στη διαζευγμένη γυναίκα να κάνει χρήση των κρυοσυντηρημένων ωαρίων της χωρίς τη συναίνεση του συζύγου/ συντρόφου

  • διασφαλίζεται  η δυνατότητα ατόμων που πάσχουν από HIV να υποβληθούν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Στο ζήτημα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής αναφέρθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην

εισαγωγική του τοποθέτηση στην συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου.

«Είναι ένα θέμα εξαιρετικά ευαίσθητο και με το νέο και εξαιρετικά καινοτόμο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, εκσυγχρονίζεται και στη χώρα μας, με βάση τις σύγχρονες εξελίξεις, το πλαίσιο το οποίο διέπει την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Σε σχετική ανάρτηση στο Facebook o κ. Μητσοτάκης αημειώνει ακόμα:

«Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, η απάντηση της Ιατρικής σε ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα της εποχής, έρχεται να βοηθήσει χιλιάδες συμπολίτες μας που την έχουν ανάγκη. Το καινοτόμο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας εκσυγχρονίζει το πλαίσιο που την διέπει. ‘Ετσι, όλα τα ζευγάρια, άνδρες και γυναίκες, που θέλουν να κάνουν οικογένεια με αυτήν την επιλογή μπορούν να πραγματοποιήσουν τα σχέδια και τα όνειρά τους.

Οι νέες ρυθμίσεις αξιοποιούν όλα τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τις δυνατότητες τεκνοποίησης, ιδίως των γυναικών. Ενώ, παράλληλα, καταργούν όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια που ταλαιπωρούσαν τα ζευγάρια στα διάφορα στάδια της διαδικασίας. Ένα ευαίσθητο θέμα των καιρών μας, με μεγάλο ψυχολογικό βάρος και τεράστια κοινωνική σημασία, βρίσκει το δρόμο για τη λύση του».

Πηγή: https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/exosomatiki-gonimopoiisi-oles-oi-allages-poy-fernei-to-n-s-toy-yp-ygeias/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...