Αρχική σελίδα Ηθικά προβλήματα

13 Μαΐου 2022

Tι είναι η τεχνοηθική

Tι είναι η τεχνοηθική
Tι είναι η τεχνοηθική
Η Τεχνοηθική αποτελεί κλάδο της Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας και πεδίο διεπιστημονικής μελέτης και έρευνας, με κύριο αντικείμενο τη σχέση μεταξύ της τεχνολογικής εξέλιξης και των αξιών της κοινωνίας.

Αντλεί από πολλαπλούς τομείς γνώσης, από την Επιστήμη της Πληροφορίας και τις Σπουδές Επιστήμης & Τεχνολογίας μέχρι την Εφαρμοσμένη Ηθική και Φιλοσοφία, προκειμένου να επεξεργαστεί αναδυόμενα ζητήματα σχετικά με τις ηθικές και δεοντολογικές διαστάσεις των τεχνολογικών συστημάτων και πρακτικών μέσα στη σύγχρονη κοινωνία.

Ως μέσα, η Τεχνοηθική χρησιμοποιεί τον φιλοσοφικό και διεπιστημονικό στοχασμό, τον δημόσιο διάλογο και τη ρύθμιση του τεχνολογικού πεδίου από το Δίκαιο, ενώ κύριος στόχος της είναι η προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και η συνδιαμόρφωση κοινών αρχών για την καθοδήγηση νέων εξελίξεων προς όφελος της κοινωνίας και του φυσικού περιβάλλοντος.

Δεν μένει στις αφηρημένες καθολικές αρχές αλλά περνάει σε πρακτικές εφαρμογές ανίχνευσης και ανάλυσης τάσεων καθώς και σε σενάρια μελλοντικής διαχείρισης προβλημάτων.

Πηγή: https://bioethics.gr/news-142/ti-einai-h-texnoh8ikh-3043

 

Σχετικός σύνδεσμος:  Tι είναι η βιοηθική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...