Αρχική σελίδα Ηθικά προβλήματα

2 Ιουλίου 2018

Ρομποτική και τεχνητή νοημοσύνη: ηθικά και νομικά διλλήματα


artificial intelligence and robotics- texniti noimosini kai rompotiki- bioethics- risks of artificial intelligence
Αυτοκινούμενα οχήματα
Τα αυτοκινούμενα οχήματα, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα ρομπότ που χρησιμοποιούνται στην ιατρική, τη γεωργία ή στις κατασκευές, αποτελούν τη νέα πραγματικότητα και τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αυξηθεί και ο αριθμός τους αλλά και οι ικανότητές τους. Οι ηθικές και οι νομικές προκλήσεις αυτής της κοινωνικής μετατόπισης θα είναι τεράστιες και οι νομοθέτες πρέπει να είναι έτοιμοι. Το ζήτημα συζητήθηκε σε ακρόαση του ΕΚ με ευρωβουλευτές και ειδικούς, στις 21 Απριλίου.
Τα αυτόματα όπλα, τα αυτοκινούμενα οχήματα και πολλές ακόμα έξυπνες συσκευές δεν αποτελούν πλέον επιστημονική φαντασία, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς.Την ίδια στιγμή, το 72% των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι τα ρομπότ αποτελούν θετική εξέλιξη για την κοινωνία, καθώς μπορούν να βοηθήσουν τον άνθρωπο, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, που δημοσιεύτηκε το 2015.
'Έτσι, με αφορμή τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην ολομέλεια του Απριλίου για τα αυτοκινούμενα οχήματα, η επιτροπή Νομικών Θεμάτων του ΕΚ, πραγματοποίησε ακρόαση και συζήτησε με ειδικούς και επιστήμονες για την ασφάλεια και τη διαχείριση των νέων αυτών τεχνολογιών, στις 21 Απριλίου."Η πρόοδος που θα φέρει η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά, ενώ για ορισμένα έθνη δεν θα είναι εύκολο να προσαρμοστούν", είπε ο Niel Bowerman από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης.
Ο πρόεδρος της επιτροπής Νομικών Θεμάτων Πάβελ Σβόμποτα (ΕΛΚ, Τσεχία), τόνισε ότι το κεντρικό μήνυμα στην επιστήμη της πληροφορικής στο μέλλον θα πρέπει να περιστρέφεται γύρω από τις αξίες, οι οποίες θα πρέπει να μεταδοθούν και μέσα από τις νέες τεχνολογίες."Τα ρομπότ δεν αναγνωρίζονται στο αστικό δίκαιο. Μπορεί ένα ρομπότ να εκφράσει την πρόθεσή του; Νομίζω ότι η απάντησή είναι πολύ
απλή, όταν πρόκειται για απλούς αλγόριθμους, όταν όμως γίνονται πιο περίπλοκοι, πιστεύω ότι έχουμε πρόβλημα", είπε ο Pawel Kwiatkowski, από τη νομική εταιρεία Gessel, την Βαρσοβίας.

Ο Dr. Andrea Bertolini από το Πανεπιστήμιο της Πίζας είπε με τη σειρά του ότι "πρέπει να δημιουργηθεί ένας Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ρομποτικής, για την ανάπτυξη τεχνολογικών προτύπων που θα ρυθμίζουν το πώς θα πρέπει να κατασκευάζονται τα προϊόντα , προκειμένου να στραφούμε από την έρευνα της ρομποτικής στην κατασκευή τους στην Ευρώπη".

"Υπάρχουν μερικές επείγουσες ερωτήσεις στις οποίες πρέπει να απαντήσουμε, όπως για παράδειγμα, για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που ήδη χρησιμοποιούνται και για τα αυτοκινούμενα οχήματα, που πολύ σύντομα θα βρίσκονται στους δρόμους μας", είπε η εισηγήτρια της ομάδας εργασίας του ΕΚ για τη Ρομποτική και την Τεχνητή Νοημοσύνη, Μάντι Ντελβό (Σοσιαλιστές, Λουξεμβούργο).

Η έκθεση της ομάδας εργασίας του ΕΚ για τη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία στοχεύει στη σύνταξη κανόνων αστικού δικαίου για την ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη, αναμένεται να ψηφιστεί στο τέλος Μαΐου, από την επιτροπή Νομικών του ΕΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...