Αρχική σελίδα Ηθικά προβλήματα

5 Ιουλίου 2018

Δημιουργικός εθελοντισμός: τρόπος ζωής και έκφρασης - Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου (Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα)

 

Δημιουργικός εθελοντισμός: τρόπος ζωής και έκφρασης Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου- ethelonismos- mathima thriskeutikon
Αφίσα

Δημιουργικός εθελοντισμός: τρόπος ζωής και έκφρασης
Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου
Έχουμε κοινή πεποίθηση  ότι ο εθελοντισμός είναι μια   κορυφαία πανανθρώπινη αξία αλλά και μια μέγιστη ατομική αρετή.  Ο εθελοντισμός αποτελεί ένα άνοιγμα προς τον συνάνθρωπο, ένα αντίδοτο στην εσωστρέφεια, στην αποξένωση και στον εγωκεντρισμό. Είναι μια δραστηριότητα που γίνεται αυθόρμητα,  αβίαστα, ελεύθερα και δημιουργικά, χωρίς να στοχεύει στην άμεση υλική ανταμοιβή. Επιπλέον ο εθελοντισμός ως μια ελεύθερη προσωπική επιλογή, είναι ένας εναλλακτικός τρόπος συμμετοχής του πολίτη στα κοινά, ο οποίος μέσω αυτής της προσφοράς ολοκληρώνεται και ως προσωπικότητα.
Στο πλαίσιο αυτό από το διδακτικό έτος 2013 – 2014,  στο Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου και στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, δημιουργήσαμε την εθελοντική ομάδα του σχολείου μας: «Δημιουργικός εθελοντισμός: τρόπος ζωής και έκφρασης» με κύριο σκοπό να μετατρέψουμε το συλλογικό και ατομικό εγώ σε εμείς. Η ομάδα αυτή λειτούργησε ανελλιπώς επί τρία σχολικά έτη και σε αυτή συμμετείχαν ανά έτος περίπου 50 μαθητές.

















Τα παιδιά συμμετείχαν με μεγάλη προθυμία, ενθουσιασμό, αυταπάρνηση και μεράκι σε όλες τις δράσεις μας και τα ευχαριστούμε από καρδιάς για αυτό. Στο πλαίσιο του προγράμματος εκπαιδευτήκαμε από εθελοντικές οργανώσεις σε θέματα που σχετίζονται με τις πρώτες βοήθειες, την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και σε θέματα προστασίας από τους σεισμούς. Επίσης πραγματοποιήσαμε δράσεις εντός του χώρου του σχολείου μας με σκοπό τον εξωραϊσμό του και  δημιουργήσαμε και λειτουργήσαμε την αλληλοδανειστική βιβλιοθήκη του σχολείου μας. Επιπρόσθετα επισκεφτήκαμε άτομα με ειδικές ανάγκες, γηροκομεία και ορφανοτροφεία και συνεργαστήκαμε με κοινωνικούς φορείς όπως το ΚΕΘΕΑ και τον σύλλογο «Επιστροφή». 

Creative volunteering: way of life and expression Music School of Heraklion- ethelonismos- mathima thriskeutikon
Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου
Μια από τις σημαντικότερες δράσεις μας ήταν και η δημιουργία της ομάδας «Φίλοι Ρεμπέτικου Τραγουδιού του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου» με σκοπό την ανάδειξη και διάδοση του ρεμπέτικου τραγουδιού στο Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου.
Εσκεμμένα θελήσαμε να συνδέσουμε τη μουσική με τον εθελοντισμό και  την κοινωνική προσφορά. Γιατί έχουμε ακράδαντη την πίστη ότι δεν  αρκεί κάποιος να κάνει  κάτι καλά, αν αυτό που κάνει δε γίνεται προς όφελος του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου. Ένας μουσικός δεν μπορεί να είναι απλά ένας στυγνός επαγγελματίας. Ένας μουσικός ως καλλιτέχνης πρέπει να έχει σε αυξημένο ποσοστό την κοινωνική ευαισθησία και να χρησιμοποιεί ενίοτε το
λειτούργημα του για να καταπραΰνει τον ανθρώπινο πόνο. Η τέχνη, η μουσική, η επιστήμη, η παιδεία πραγματοποιούνται πρωτίστως για να υπηρετήσουν τον άνθρωπο και δεν έχουν σε καμία περίπτωση αποκλειστικά ιδιοτελείς επιδιώξεις. 

Οι ρεμπέτες της ομάδας συμμετείχαν ανελλιπώς σε όλες της
εκδηλώσεις μας επενδύοντάς τες μουσικά (μαζί με το κρητικό και έντεχνο σύνολο και τη θεατρική μας ομάδα). Επιπρόσθετα το ρεμπέτικο σύνολο της ομάδας μας πραγματοποίησε σε συνεργασία με το θεολόγο του σχολείου, σειρά διδακτικών παρεμβάσεων σε τάξεις του Γυμνασίου με θέμα: «Το ρεμπέτικο τραγούδι και το μάθημα των θρησκευτικών».


Η κοινή μας αγάπη προς το ρεμπέτικο τραγούδι μας ώθησε να δημιουργήσουμε και να λειτουργήσουμε επί σειρά ετών το ιστολόγιο: «Φίλοι Ρεμπέτικου Τραγουδιού του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου», καθώς και το ομώνυμο κανάλι στο youΤube: https://www.youtube.com/channel/,  με σκοπό αφενός μεν να αναπτύξουμε  τη δημιουργικότητά μας και αφετέρου να  αναδείξουμε και να διαδώσουμε τη ρεμπέτικη μουσική. 
Οι καθηγητές που συμμετείχαν σε αυτό το πρόγραμμα ήταν: Ακρασάκη Μαρία ΠΕ16.01, Αθανασοπούλου Λίντα ΠΕ16.01,  Βαβουρανάκη Βίλμα ΠΕ06, Καραμαλάκης Εμμανουήλ ΠΕ01  (Συντονιστής του προγράμματος), και Κουρτικάκης Ζαχαρίας ΠΕ03.  
Κ.Ε.  


Σχετικοί σύνδεσμοι:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...