Αρχική σελίδα Ηθικά προβλήματα

23 Νοεμβρίου 2018

Ποια βιοηθικά διλήμματα εγείρονται από τη μεταμόσχευση μιας μήτρας;


Βιοηθική και μεταμόσχευση μήτρας  - Ποιές είναι οι ηθικές επιπτώσεις μιας μεταμόσχευσης μήτρας; Βιοηθική και υποβοηθούμενη αναπαραγωγή
Βιοηθική και μεταμόσχευση μήτρας
Το 2014, γεννήθηκε στη Σουηδία το πρώτο παιδί που κυοφορήθηκε σε δωροδοτημένη μήτρα. Με την έρευνα για μεταμόσχευση μήτρας να βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, πολλοί θεωρούν τις δωρεές ως επιτυχία.

Ποιες είναι όμως οι ηθικές επιπλοκές;

Ως τώρα, οι παγκόσμιες δοκιμές έχουν οδηγήσει στη γέννηση δέκα παιδιών κυοφορημένα σε μεταμοσχευμένη μήτρα, εκ των οποίων τα οκτώ ήταν στη Σουηδία. Η Lisa Guntram, του Πανεπιστημίου Linkoping σημειώνει πως «αν η μεταμόσχευση μήτρας πρόκειται να κάνει το επόμενο βήμα από τις δοκιμές προς την πραγματικότητα στο σουηδικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, πρέπει να γίνει προηγουμένως μια ηθική συζήτηση που θα αφορά τη διαδικασία».

Το 2016, μια σουηδική λευκή βίβλος για την παρένθετη μητρότητα υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να επιτρέπεται η παρένθετη μητρότητα. Με αυτό ως σημείο εκκίνησης, η Guntram ανέλυσε την υπόθεση ότι η εισαγωγή της μεταμόσχευσης της μήτρας θα ήταν λιγότερο προβληματική από την παρένθετη μητρότητα. Η έρευνά της διεξήχθη μαζί με τη Nicola Jane Williams, από το Πανεπιστήμιο του Lancaster στο Ηνωμένο Βασίλειο, και τα αποτελέσματα της μελέτης έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό Bioethics.

Ορισμένα από τα θέματα περιλαμβάνουν:

1.Το μόσχευμα μπορεί να απειλήσει την αυτονομία της δότριας και να ασκήσει πίεση. Στις σουηδικές δοκιμές, οι δωροδοτημένες μήτρες προέρχονται από συγγενή, στις περισσότερες περιπτώσεις τη μητέρα
της γυναίκας που είναι ακουσίως άτεκνη. Κατά συνέπεια, ορισμένοι στενοί συγγενείς τέτοιων ατόμων, μπορεί να νιώσουν αναγκασμένοι να δωρίσουν ή να υποστούν εξωτερική πίεση.
2.Η επέμβαση μπορεί να οδηγήσει στην εκμετάλλευση των γυναικείων σωμάτων. Υπάρχει κίνδυνος οι μήτρες να γίνουν ακόμα ένα όργανο, όπως οι νεφροί, προς πώληση στη μαύρη αγορά.

3.Η έρευνα σχετικά με τους φυσικούς και ψυχολογικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει το παιδί είναι ανεπαρκής. Όπως και στα πλαίσια της παρένθετης μητρότητας, λίγα έχουν γίνει γνωστά για τις συνέπειες της μεταμόσχευσης της μήτρας για το παιδί, επειδή είναι λίγα τα παιδιά που γεννήθηκαν μέσω μεταμόσχευσης.

Πηγή: BioEdge

Λυδία Μπάρμπα – Stagiaire EEB
http://www.bioethics.gr/index.php/el/anakoinosis/2143-22-10-2018

Σχετικές αναρτήσεις
Ηθική και Κλωνοποίηση: Αντιρρήσεις ηθικής τάξης στα κινεζικά πειράματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...