Αρχική σελίδα Ηθικά προβλήματα

10 Φεβρουαρίου 2019

Χάκερς γονιδιώματος δείχνουν ότι κανενός το DNA δεν είναι ανώνυμο

 Χάκερς γονιδιώματος δείχνουν ότι κανενός το DNA δεν είναι ανώνυμο - Βιοηθιή και ηθική προσσέγγγιση
Κανενός το DNA δεν είναι ανώνυμο

Το 2013 ένας νέος βιολόγος εν ονόματι Yavin Erlich (επικεφαλής επιστήμονας της MyHeritage) σόκαρε τον κόσμο της έρευνας δείχνοντας ότι ήταν δυνατό να αποκαλύψει τη ταυτότητα των ανθρώπων που απαριθμούνται στις ανώνυμες γενετικές βάσεις δεδομένων χρησιμοποιώντας μόνο το διαδίκτυο.
Για αυτόν τον λόγο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής απάντησαν με το να περιορίσουν της πρόσβαση σε ομάδες ανώνυμων βιοϊατρικών γενετικών δεδομένων, δηλώνοντας ότι οι πιθανότητες να συμβεί αυτό μπορεί να είναι μικρές, αλλά όχι μηδενικές.
Οι εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες απευθείας στους καταναλωτές, όπως η 23ANDME και Ancestry, έχουν δημιουργήσει μέχρι στιγμής γενετικά προφίλ για πάνω από 12 εκατομμύρια ανθρώπους. Οι πελάτες που κατεβάζουν τις δικές τους πληροφορίες μπορούν να προσθέσουν τις δικές τους πληροφορίες σε δημόσιους ιστότοπους γενεαλογικού περιεχομένου όπως είναι η GEDmatch. H GEDmatch απέκτησε εθνική φήμη διότι οδήγησε της αστυνομία σε έναν ύποπτο του Golden State Killer.
Σύμφωνα με την έρευνα του Erlich που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, περισσότεροι από το 60% των Αμερικανών με ευρωπαϊκή καταγωγή μπορούν να ταυτοποιηθούν μέσω του DNA τους χρησιμοποιώντας ανοιχτές γενεαλογικές βάσεις, χωρίς να έχουν αποστείλει δείγμα σάλιου.
O Erlich με τη βοήθεια των συνεργατών του στο Πανεπιστήμιο της Columbia και στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ ανέλυσαν DNA 1,28 εκατομμυρίων λευκών ανθρώπων, ανώνυμα. Στη
συνέχεια μέτρησαν τον αριθμό των συγγενών με μεγάλα τμήματα συμβατού DNA και διαπίστωσαν ότι το 60% των περιπτώσεων έδειξε ένα τρίτο ξάδελφο ή ακόμη και κοντινότερη συγγένεια. Χάρις αυτού του συστήματος οι ερευνητές εντόπισαν τον Golden State Killer και αρκετές ακόμη περιπτώσεις.
Η μελέτη κατέληξε στο αποτέλεσμα ότι μόλις μία γενετική βάση καλύπτει σχεδόν το 2% των ενηλίκων του εθνικού πληθυσμού, η αντιστοίχιση σε τρίτο ξάδελφο και κοντινότερης συγγένειας είναι αναμενόμενη. Αυτό βοηθάει πολύ την αστυνομία όσον αφορά την εύρεση εγκληματιών. Η αστυνομία συγκεντρώνει και αναλύει ποικίλες ποσότητες γονιδιώματος το οποίο δεν μπορεί να ταυτοποιηθεί από μόνο του αλλά είναι μοναδικό για κάθε άνθρωπο. Αντίθετα οι γιατροί εξετάζουν όλο το γονότυπο, δηλαδή όλες τις αλλαγές που προκύπτει σε ένα γονίδιο. Τα SNPs είναι υπεύθυνα για το ότι έχουμε πράσινα μάτια, σγουρά μαλλιά ή ακόμη προδιαθέσεις για καρδιακές παθήσεις. Είναι επίσης χρήσιμο για να βρίσκει μέλη της οικογένειας.
Γίνεται μια δεύτερη εργασία στο Cell που δείχνει για πρώτη φορά ότι είναι πιθανό να διεξαχθούν κληρονομικές έρευνες πάνω σε δεδομένα παραβατών. Η ομάδα του Rosenberg στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, είχε δείξει ότι θα μπορούσε να συνδέσει αρχεία μεταξύ δύο τύπων δεδομένων, χαρτογραφώντας SNPs σε μη κωδικοποιημένες επαναλήψεις. Σύμφωνα με ειδικούς νομικούς η δουλειά του Rosenberg αποκαλύπτει πληροφορίες για το ιατροδικαστικό DNA, χρησιμοποιώντας πληροφορίες από τα SNPs.
Αυτή η έρευνα θέλει να δείξει τις δυνατότητες της σημερινής τεχνολογίας αλλά φέρει σαν αποτέλεσμα την κατάρρευση των προσωπικών δεδομένων. Ο Erlich και οι συνεργάτες του θέλοντας να προστατέψουν το ιατρικό απόρρητο και να αποτρέψουν χρήστες στο να έχουν πρόσβαση σε αυτά, καταφεύγουν στο Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών. Προτείνουν ένα σύστημα στο οποίο θα χρησιμοποιήσουν αυτή την έρευνα μόνο για να ερευνήσουν εγκλήματα όπως ανθρωποκτονίες ή εγκλήματα σεξουαλικού περιεχομένου. Πρέπει επίσης να προστατέψουν τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα όπως η αποκάλυψη μη βιολογικού πατέρα. Αυτό βέβαια φαίνεται πολύ ειρωνικό για την Andrea Roth (διευθύντρια του Κέντρου Δικαιοσύνης και Τεχνολογία του UC Berkeley) καθώς θεωρεί ότι αν είναι συγγενής κάποιου που βρίσκεται στο CODIS (Ομοσπονδιακή Βάση Παραβατών) έχει περισσότερα δικαιώματα από αυτόν που βρίσκεται στο GEDmatch. Με αρκετό DNA δεν έχει σημασία αν θέλει κάποιος να αποκαλυφθεί ή όχι και αυτό σημαίνει πως η επιλογή δεν είναι πλέον επιλογή.

Πηγή: Wired
Χαλικιά Αικατερίνη - Stagiarie ΕΕΒ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...