Αρχική σελίδα Ηθικά προβλήματα

28 Μαΐου 2019

Η ευθανασία αποτελεί το 25% των θανάτων στην Ολλανδία


Η ευθανασία αποτελεί το 25% των θανάτων στην Ολλανδία - Βιοηθική προσσέγγιση της Ευθανασίας
Η ευθανασία αποτελεί το 25% των θανάτων στην Ολλανδία
Στην Ολλανδία, 15 χρόνια μετά την νομιμοποίηση της ευθανασίας και της ιατρικά υποβοηθούμενης αυτοκτονίας, πάνω από 25% των θανάτων συμβαίνουν με αυτόν τον τρόπο. Αυτός είναι ο αριθμός που προκύπτει από τις στατιστικές του 2017.

Πάνω από 6.500 περιπτώσεις ευθανασίας έχουν καταγραφεί με 1.900 περιπτώσεις αυτοκτονίας και 32.000 ασθενείς να έχουν πεθάνει με την χρήση της «ιατρικά υποβοηθούμενης νάρκωσης».

Ένας από τους λόγους που έχει γίνει πιο διαδεδομένη η ευθανασία από το 2007 είναι ότι δίνεται η δυνατότητα κάποιος να υποβληθεί στην συγκεκριμένη διαδικασία ποιο εύκολα. Αυτό έρχεται μετά από την χαλάρωση του νομικού προσδιορισμού που βρίσκεται στην καρδιά αυτού του νόμου, ο οποίος αναφέρει ως βασική προϋπόθεση ότι ένας ασθενής θα πρέπει να υποφέρει σε αφόρητο βαθμό. Η ευθανασία στην Ολλανδία θεωρείται ως «μια βασική ιατρική υπηρεσία, η οποία καλύπτεται από τα χρήματα που πληρώνει κάθε μήνα ένας πολίτης για την ασφάλεια του».

Ο Wesley J. Smith, πρόεδρος του Centre on Human Exceptionalism στο Ινστιτούτο Discovery, αναφέρει «από την στιγμή της αποποινικοποίηση της ευθανασίας στην Ολλανδία οι ιατροί της χώρας έχουν προχωρήσει σε έναν μακάβριο μονοπάτι στο οποίο η συγκεκριμένη διαδικασία δεν αφορά πια μόνο τους
ανθρώπους οι οποίοι πάσχουν από αρρώστιες που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν, αλλά πλέον η ευθανασία δίνεται και ως επιλογή σε άτομα με σοβαρή απώλεια μνήμης λόγω ηλικίας ή σε ανθρώπους με σοβαρές ψυχιατρικές παθήσεις, με 83 τέτοιες περιπτώσεις το 2017. Επίσης, ευθανασία πραγματοποιείται σε βρέφη με θανατηφόρες παθήσεις ή σοβαρές ασθένειες, που όμως δεν έχουν την ικανότητα να δώσουν συγκατάθεση λόγω της ηλικίας τους». Συνεχίζει λέγοντας ότι «επειδή οι πολίτες δέχτηκαν σαν λογική επιλογή την ευθανασία σε περιπτώσεις που οι ασθενείς υποφέρουν, τότε είναι λογικό και οι περιπτώσεις ευθανασίας να έχουν αυξηθεί».

Ρωμανός Δούκας - Stagiaire EEB 

Πηγή: Genethique

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...