Αρχική σελίδα Ηθικά προβλήματα

9 Μαΐου 2019

Ethics Dumping: μια επιστημονική αποικιοκρατία


Ethics Dumping: μια επιστημονική αποικιοκρατία - Βιοηθική και επιστημονική έρευνα
Ethics Dumping: μια επιστημονική αποικιοκρατία
Ethics dumping είναι ένας καινούργιος όρος ο οποίος χρησιμοποιείται όταν ερευνητές σε μια χώρα (συνήθως πιο εύπορη και με ποιο σκληρή νομοθεσία) πραγματοποιούν τις έρευνες τους σε μια δεύτερη χώρα (συνήθως λιγότερο εύπορη με πιο χαλαρή νομοθεσία), έρευνες για τις οποίες δεν θα κατάφερναν να πάρουν έγκριση στην χώρα όπου δραστηριοποιούνται, ή στην καλύτερη των περιπτώσεων θα δεχόντουσαν κριτική από την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Αυτός ο όρος δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την περιγραφή αυτού του φαινομένου. Από την στιγμή που το συγκεκριμένο φαινόμενο προσδιορίστηκε, ξεκίνησε ένα νέο έργο που ονομάστηκε TRUST. Στις αρμοδιότητες του καινούργιου αυτού έργου είναι η έρευνα και η αντιμετώπιση υποθέσεων ethics dumping και η προώθηση των ηθικών αξιών ανά τον κόσμο.

Ένα καλό επίκαιρο παράδειγμα ethics dumping είναι η περίπτωση του Κινέζου επιστήμονα He Jiankui ο οποίος τροποποίησε το γονιδίωμα σε δυο βρέφη πριν από την γέννησή τους. Στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται ότι κάποιοι Αμερικανοί επιστήμονες είχαν γνώση αυτής τις έρευνας και δεν το ανακοίνωσαν στις αρχές. Επίσης στην συγγραφή τις ερευνητικής του εργασίας φαίνεται να έχει βοηθήσει ο Michael Deem, καθηγητής του Rice University. Επίσης, φαίνεται να γνώριζαν για την συγκεκριμένη έρευνα και 3 ερευνητές του πανεπιστημίου του Stanford, με ποιο τρανταχτό παράδειγμά τov Craig Mello ερευνητή στο πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, ο οποίος έχει τιμηθεί και με βραβείο Nobel.

Αυτό το παράδειγμα όμως υστερεί σε σχέση με τις 400 έρευνες για μεταμοσχεύσεις οργάνων που
πραγματοποιήθηκαν στην Κίνα , στις οποίες οι ερευνητές φαίνεται ότι δεν απέκτησαν ποτέ την συναίνεση από τους δότες των οργάνων. Τέτοιες έρευνες δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται από την επιστημονική κοινότητας καθώς η μέθοδος τους αποτυγχάνει να εναρμονιστεί με τους κανόνες δεοντολογίας.



Ρωμανός Δούκας -  Stagiaire EEB

Πηγή: BioEdge

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...