Αρχική σελίδα Ηθικά προβλήματα

28 Φεβρουαρίου 2020

Νομοσχέδιο για την ευθανασία συζητείται στο ισπανικό κοινοβούλιο


Νομοσχέδιο για την ευθανασία συζητείται στο ισπανικό κοινοβούλιο  της Ισπανίας
Νομοσχέδιο για την ευθανασία συζητείται στο ισπανικό κοινοβούλιο

Ένα νομοσχέδιο που επιτρέπει την ευθανασία και την υποβοηθούμενη αυτοκτονία σε ορισμένες περιπτώσεις πέρασε τα πρώτα στάδια και εισήχθη στο ισπανικό κοινοβούλιο πριν μερικές ημέρες αποτελώντας νίκη της αριστερής πτέρυγας της κυβέρνησης και αναμένεται να πυροδοτήσει μεγάλες συζητήσεις.

Σε ψηφοφορία για την είσοδο του νομοσχεδίου προς συζήτηση στη Βουλή των 350 εδρών, 230 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, 140 εναντίον και δύο απείχαν. Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί περαιτέρω πριν από την τελική ψήφιση του.

Μετά από δύο προηγούμενες προσπάθειες αλλαγής του νόμου που απέτυχαν εξαιτίας έλλειψης επαρκούς στήριξης και το άωρο τέλος των προηγούμενων νομοθετικών σωμάτων την προηγούμενη χρονιά, η παρούσα κυβέρνηση πέτυχε πλειοψηφία για την εισαγωγή του νομοσχεδίου."Αναφερόμαστε σε βαριές νόσους χωρίς θεραπεία και χωρίς άλλη ιατρική λύση που θα μπορούσε να απαλλάξει από το σημαντικό φορτίο της νόσου" αναφέρει η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Maria Jesus Montero, προσθέτοντας ότι οι γιατροί που αντιτίθενται στην πρακτική αυτή θα μπορούν να εξαιρούνται.

Σύμφωνα με τον παρόντα νόμο, η υποβοήθηση του τέλους της ζωής επισύρει φυλάκιση έως 10 χρόνια, όμως το 84% των Ισπανών είναι υπέρ της αποποινικοποίησής της σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη το 2018.Στην διαδικασία της ευθανασίας εμπλέκεται ένας γιατρός που έχει ενεργό ρόλο στην επέλευση του θανάτου του ασθενούς, ενώ στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία ο γιατρός παρέχει την θανατηφόρο ουσία στον ασθενή, οποίος τη χορηγεί μόνος στον εαυτό του.

Η καθολική εκκλησία, ένας καθοριστικός θεσμός στην κοινή γνώμη της Ισπανίας, θεωρεί την
ευθανασία ως ηθικά λανθασμένη και το κυρίαρχο συντηρητικό κόμμα της αντιπολίτευσης PP και το ακροδεξιό Vox επίσης ζητούν να παραμείνει ποινικό αδίκημα.Ωστόσο η επιρροή της εκκλησίας έχει μειωθεί σημαντικά μετά το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο το 1975. Η εκπρόσωπος του Vox, Rocio Monasterio, ανέφερε πως το κόμμα της θα έφερνε μεγάλη αντίσταση στο νομοσχέδιο το οποίο θα επέτρεπε να αφαιρείται η ζωή όσων πλέον "δεν θεωρούνται χρήσιμοι".

Η ευθανασία έχει προσελκύσει πολλή προσοχή στην Ισπανία, η οποία έχει ένα από τα μεγαλύτερα προσδόκιμα ζωής, ειδικά από το 2004 και την ταινία "Mar Adentro" που έφερε το θέμα στο προσκήνιο. Η ταινία πραγματεύεται την ιστορία του πώς ο Ramon Sampedro, παράλυτος για δεκαετίες, αγωνίστηκε για τη νομιμότητα του δικαιώματός του να πεθάνει, καταφεύγοντας σε υποβοηθούμενη αυτοκτονία αφού τα δικαστήρια του αρνήθηκαν το δικαίωμα.

Στην Πορτογαλία επίσης ζητείται η νομιμοποίηση της ευθανασίας, ενώ η ευθανασία και η υποβοηθούμενη αυτοκτονία επιτρέπονται στην Ελβετία, την Ολλανδία και το Βέλγιο υπό ορισμένες περιπτώσεις και υπό αυστηρές κατά τόπους ρυθμίσεις.

Πηγή: Reuters

Δημήτριος Λυγνός - Stagiaire ΕΕΒ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...