Αρχική σελίδα Ηθικά προβλήματα

3 Φεβρουαρίου 2020

Το ντόπινγκ του μέλλοντος


Το ντόπινγκ του μέλλοντος - Βιοηθική και αθλητισμός και Γονιδιακό ντόπινγκ,
Το ντόπινγκ του μέλλοντος
Του Θανάση Τσιγγάνα

. Το ντόπινγκ στον αθλητισμό με την μορφή που το ξέρουμε ώς σήμερα και το «γνωρίσαμε» στους αγώνες και στην Ολυμπιάδα σε λίγα χρόνια ίσως να είναι παρελθόν. Κι αυτό γιατί θα αντικατασταθεί από το γονιδιακό ντόπινγκ που θα δημιουργεί σούπερ-αθλητές. Ηδη στα εργαστήρια οι επιστήμονες έχουν δημιουργήσει σούπερ-ποντίκια οι επιδόσεις των οποίων… τρομάζουν.

Ακόμη και οι βιοηθικοί πιστεύουν ότι σε 20 χρόνια το γενετικό ντόπινγκ θα έχει ευρεία χρήση και ίσως θα είναι ευρύτατα αποδεκτό και από την κοινωνία που διψά για πανηγυρισμούς..

Σε μια τέτοια περίπτωση οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξάγονται «εις τριπλούν»: Κλασικοί Ολυμπιακοί, Παραολυμπιακοί και Ολυμπιακοί με τους «γενετικά τροποποιημένους» αθλητές.

DΝΑ και επιδόσεις

Ο καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου στο ΑΠΘ κ. Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης -στον οποίο ανήκει η παραπάνω διατύπωση- μιλώντας χθες βράδυ σε επιστημονικό συμπόσιο στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Ιατρικές επιπτώσεις του Doping» στον αθλητισμό ανέφερε ότι «σήμερα η γενετική με τις σύγχρονες μεθοδολογίες ανάλυσης του DNA, «εισβάλλει» πολλαπλά στον αθλητισμό παρέχοντας τη δυνατότητα να διερευνηθεί αν οι επιδόσεις των πρωταθλητών είναι «γραμμένες» στο DNA τους». (Αυστραλοί και Ρώσοι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι ορισμένες παραλλαγές του DNA υπάρχουν σε διακεκριμένους αθλητές, αλλά όχι στους αθλητές μέτριου επιπέδου απόδοσης ή στο γενικό πληθυσμό). Μπορεί να διερευνήσει επίσης την παραγωγή και χορήγηση φυσιολογικών ανθρώπινων ουσιών (δηλαδή τα συνθετικά βιοτεχνολογικά προϊόντα που έχουν ίδια η παρόμοια δομή με φυσικές ανθρώπινες ορμόνες ή άλλες ουσίες όπως η τεστοστερόνη, η αυξητική ορμόνη, η ερυθροποιητίνη κ. ά.) και λαμβάνονται από αθλητές για να συμβάλλουν στην απόδοσή τους, δεν ανιχνεύονται εύκολα αλλά εγκυμονούν πολλές ανεπιθύμητες και σοβαρές επιπλοκές.

Εναλλακτικά, η δυνατότητα ρύθμισης της λειτουργίας των γονιδίων παρέχει απεριόριστες δυνατότητες
βελτίωσης των αθλητικών επιδόσεων. O κ. Τριανταφυλλίδης ανέφερε ότι «αυτό ίσως θα μπορούσε να γίνει με χορήγηση στους αθλητές κατάλληλων ουσιών μικρού μοριακού βάρους οι οποίες διεγείρουν την έκφραση των γονιδίων ώστε ο οργανισμός τους να υπερπαράγει συγκεκριμένες ουσίες, «ωφέλιμες» για τις επιδόσεις τους.

Ποντίκι... μαραθωνοδρόμος

Ο καθηγητής Γενετικής περιέγραψε τις στρατηγικές που εφαρμόζονται στο πλαίσιο της γονιδιακής θεραπείας και στάθηκε ιδιαίτερα στην «θεραπεία γονιδίου σωματικής σειράς», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι δημιουργήθηκαν γενετικά τροποποιημένα ποντίκια που εξέφραζαν την ενεργή μορφή κάποιου υποδοχέα στους σκελετικούς μυς. Αυτά τα ποντίκια ήταν λεπτά και είχαν την ικανότητα να διανύουν διπλάσια απόσταση από τα κανονικά και μάλιστα χωρίς… προπόνηση. Με το πείραμα αυτό δημιουργήθηκε ένας νικητής-μαραθωνοδρόμος. Σε άλλο πείραμα ο επιστήμονας Lee Sweeney έδειξε ότι η εισαγωγή ενός γονιδίου απευθείας στη μυϊκή ρίζα του ποδιού ποντικών και στη μυϊκή μάζα νεαρών ποντικών είχε αποτέλεσμα την αύξηση των επιδόσεών τους κατά 27%.

«Ενδέχεται στο μέλλον τόνισε ο καθηγητής οι αθλητές να μην προετοιμάζονται μόνο στο στίβο και στα προπονητήρια αλλά και σε εργαστήρια γενετικής ανθρώπου, στα οποία θα χρησιμοποιούνται υπολογιστές που θα επιλέγουν και θα κλωνοποιούν «θαυματουργά» γονίδια τα οποία με διάφορες μεθοδολογίες θεραπείας γονιδίου θα μεταφέρονται σε αθλητές. Μιλάμε, υπογράμμισε, για τη νέα εποχή του γενετικού ντόπινγκ».

Ελεγχος προτύπου

Απαντώντας στο ερώτημα αν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματικός τρόπος ελέγχου των αθλητών για το γενετικό ντόπινγκ ανέφερε ως πιο πιθανό αυτόν της καταγραφής του βιοϊατρικού προτύπου του κάθε αθλητή με αιματολογικές κι άλλες εξετάσεις ένα είδος βιοαθλητικής ταυτότητας που θα μπορεί να καταγράφει τις αλλαγές στο μεταβολισμό όμως αυτό όπως σημείωσε «θα αποτελούσε ευθεία παρεμβολή στην ιδιωτική ζωή των αθλητών ενώ είναι αντίθετο με τη νομοθεσία αρκετών κρατών συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...