Αρχική σελίδα Ηθικά προβλήματα

4 Αυγούστου 2020

Οι τροφές που απαγορεύεται να καταναλώνουν οι Εβραίοι


Οι τροφές που απαγορεύεται να καταναλώνουν οι Εβραίοι
Κάθε θρησκεία επιβάλλει τις δικές της απαγορεύσεις στο θέμα της διατροφής, ιδιαίτερα μάλιστα σε περιόδους νηστείας. Οι διαιτητικές απαγορεύσεις όμως του Ιουδαϊσμού είναι αρκετά αυστηρές και δεν περιορίζονται μόνο στην περίοδο της νηστείας, αλλά αφορούν και στην καθημερινή ζωή των πιστών.

Μέσα στην ιερή βίβλο των Ιουδαίων, την «Τορά», που γράφτηκε τον 6ο π.Χ. αιώνα, περιλαμβάνονται λεπτομερέστατα όλες οι τροφές που επιτρέπεται να καταναλώνουν οι πιστοί, ενώ ακόμη περιγράφονται και οι διαδικασίες της προετοιμασίας του φαγητού.

Η τροφή που επιτρέπεται να καταναλώνεται από έναν πιστό Ιουδαίο ονομάζεται κασσέρ. Επειδή η θρησκεία των Ιουδαίων διδάσκει πως οι άνθρωποι είναι ό,τι τρώνε και ο εβραϊκός μυστικισμός -Καμπάλα- αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι επηρεάζονται από ένα σύστημα θετικής και αρνητικής ενέργειας που υπάρχει στον κόσμο, η τήρηση του κασσέρ στη διατροφή αυξάνει τη δυνατότητα να λαμβάνουν οι πιστοί μόνο θετική ενέργεια.

Τι είναι το κασσέρ;

 
Κασσέρ -kosher- είναι η κατάλληλη τροφή για κατανάλωση. Στην «Τορά» υπάρχει κατάλογος με τα ψάρια, τα πουλερικά και τα ζώα κασσέρ και περιγράφονται οι διαδικασίες της προετοιμασίας του φαγητού κασσέρ. Επίσης, σημειώνεται πως είναι πολύ σημαντική και η χρονική περίοδος της κατανάλωσης μιας τροφής.

Επιτρεπόμενα κρέατα προς κατανάλωση


Ο Ιουδαϊσμός επιτρέπει στους πιστούς να καταναλώνουν κρέας που προέρχεται μόνο από «καθαρά» ζώα. «Καθαρά» ζώα θεωρούνται τα μηρυκαστικά ζώα με δύο οπλές, όπως τα βοοειδή, τα αιγοπρόβατα και το ζαρκάδι. Επιπλέον, για τους πιστούς είναι απαγορευμένη η κατανάλωση αίματος ακόμη και από αυτά τα καθαρά ζώα.

Επιτρεπόμενα ψάρια και θαλασσινά


Από τα θαλασσινά επιτρέπεται η βρώση μόνο εκείνων που διαθέτουν λέπια, με συνέπεια να απορρίπτονται όλα τα μαλάκια και τα αρθρόποδα, δηλαδή δεν θα βάλλουν ποτέ στο καλοκαιρινό τους τραπέζι καλαμαράκια, χταπόδι, γαρίδες ή αστακούς.

Η χρονική περίοδος κατανάλωσης της τροφής


Οι τροφές που απαγορεύεται να καταναλώνουν οι Εβραίοι
Μπορεί ασφαλώς το κρέας του προβάτου να θεωρείται κασσέρ και να επιτρέπεται η κατανάλωσή του, όμως και σ’ αυτή την τροφή υπάρχουν περιορισμοί στους συνδυασμούς των τροφών και στην ώρα λήψης της τροφής. Στον Ιουδαϊσμό απαγορεύεται να συνδυάζεται το κρέας με τα γαλακτοκομικά προϊόντα, γιατί σύμφωνα με ερμηνεία που περιέχει το «Tαλμούδ» -δύο μεγάλα συγγράμματα όπου περιέχουν όλο το υλικό των συζητήσεων, των μελετών και των ενδιαφερόντων των σοφών του εβραϊκού λαού-, η απαγόρευση αυτή προκύπτει από την οδηγία να μη μαγειρευτεί το μικρό του προβάτου στο γάλα της μητέρας του.

Ενώ επιτρέπεται στους Ιουδαίους να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, ωστόσο η κατανάλωση των γαλακτοκομικών πρέπει να γίνεται έξι ώρες μετά την κατανάλωση κρέατος. Συνεπώς, οι πιστοί Ιουδαίοι δεν μπορούν να γευτούν την απόλαυση μιας πίτσας με αλλαντικά και τυριά, μιας μακαρονάδας με κιμά ή ακόμη ενός παστίτσιου.

Το κασσέρ ως ολιστική προσέγγιση της ζωής


Η τήρηση του κασσέρ ασφαλώς απαιτεί προσπάθεια. Όμως, το κασσέρ βάσει της Ιουδαϊκής θρησκείας είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό που καταναλώνει κανείς, είναι μια ολιστική προσέγγιση της ζωής. Θεωρείται πως μόλις ξεκινήσει κανείς ένα τέτοιο διατροφικό πρόγραμμα, παύει να έχει τις ίδιες ιδέες για το φαγητό. Ακόμη, η Χασσιδική φιλοσοφία εξηγεί πως η κατανάλωση κρέατος και γάλακτος ταυτόχρονα επηρεάζει δυσμενώς την ψυχή, γιατί το γάλα δίνει και συντηρεί τη ζωή, ενώ το κρέας είναι η απουσία ζωής. Οπότε, η κατανάλωση και των δύο μαζί προκαλεί πνευματική σύγκρουση.

Σεχιτά -shechita-, ο εβραϊκός τρόπος σφαγιασμού των ζώων


Επειδή στην Ιουδαϊκή θρησκεία απαγορεύεται να καταναλώνεται το αίμα των ζώων, έχει επιβληθεί από την αρχαιότητα ακόμη ένας ιδιαίτερος τρόπος σφαγής των ζώων που ονομάζεται σεχιτά. Σ’ αυτόν τον τρόπο θανάτωσης του ζώου, η σφαγή επιτρέπεται να πραγματοποιηθεί μόνο με τη χρήση μαχαιριού, με το οποίο γίνεται μια μονοκόμματη τομή στις καρωτίδες, την τραχεία και τον οισοφάγο του ζώου. Μετά τη θανάτωση του ζώου, εφαρμόζονται τεχνικές που εξασφαλίζουν, στο μέτρο του δυνατού, τη μέγιστη αφαίμαξη του ζώου.

Αυτός βέβαια ο τρόπος σφαγής στις μέρες μας έχει προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση σε όσες ευρωπαϊκές χώρες ζουν Ιουδαίοι.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...