Αρχική σελίδα Ηθικά προβλήματα

11 Μαρτίου 2019

Η γονιδιακή θεραπεία διευκολύνει την νόσο Parkinson με την «επανασύνδεση» του εγκεφάλου

Η γονιδιακή θεραπεία διευκολύνει την νόσο Parkinson με την «επανασύνδεση» του εγκεφάλου - Βιοηθική
Η γονιδιακή θεραπεία διευκολύνει την νόσο Parkinson
Η γονιδιακή θεραπεία ανακουφίζει από τα συμπτώματα της νόσου Parkinson μέσω της επανασύνδεσης των «κυκλωμάτων» του εγκεφάλου, που έχουν σχέση με την κίνηση.

Το 2011, για πρώτη φορά δόθηκαν σε ασθενείς με Parkinson ενέσεις ενός γονιδίου που κωδικοποιεί το ένζυμο αποκαρβοξυλάση γλουταμικού οξέος (GAD) στους υποθαλμικούς πυρήνες (STN) των εγκεφάλων τους.

α αποτελέσματα ήταν θετικά καθώς οι ασθενείς που έλαβαν τη θεραπεία, είδαν βελτίωση στη κίνησή τους, η οποία διατηρήθηκε και ένα χρόνο μετά τη θεραπεία. Παρ’ όλα αυτά επιστήμονες του Ινστιτούτου Ιατρικών ερευνών στο Manhasset στη Νέα Υόρκη, θεωρούν πώς η βελτίωση στη κίνηση των ασθενών οφείλεται στο σχηματισμό νέων εγκεφαλικών κυκλωμάτων.

Σύμφωνα με τις σαρώσεις PET που ελήφθησαν από 15 ασθενείς οι οποίοι έλαβαν τη γονιδιακή θεραπεία και 20 ψευδοφάρμακα αποδείχθηκε πώς το νέο κύκλωμα του εγκεφάλου που δημιουργήθηκε, δε βρέθηκε σε υγιή άτομα.

Επιπλέον, φαίνεται πώς ενώ η θεραπεία είναι εν μέρη αποτελεσματική, ο καθηγητής Hideki Mochizuki στο Πανεπιστήμιο της Οσάκα, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα υποστήριξε πώς « το κλινικό αποτέλεσμα της θεραπείας πρέπει να συγκριθεί με τη βαθιά εγκεφαλική διέγερση στα πλαίσια της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας προ της εφαρμογής ευρείας εμβέλειας».

Τέλος, σύμφωνα με την AlzForum, μια βρετανική εταιρεία γονιδιακής θεραπείας έχει αγοράσει τώρα τα
δικαιώματα για τη θεραπεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι μια κλινική δοκιμή τρίτης φάσης της θεραπείας σχεδιάζεται να ξεκινήσει στα τέλη του 2019.

Πηγή: BioNews

Ευγενία Κρητικού - Stagiaire EEB

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...