Αρχική σελίδα Ηθικά προβλήματα

14 Οκτωβρίου 2018

Παροχή ασφαλιστικής κάλυψης στις Ηνωμένες Πολιτείες για την κατάψυξη γαμετών για ασθενείς με καρκίνο


Παροχή ασφαλιστικής κάλυψης  στις Ηνωμένες Πολιτείες για την κατάψυξη γαμετών για ασθενείς με καρκίνο – Βιοηθική προσέγγιση της Υποβοηθουμένης αναπαραγωγής - Provision of insurance coverage in the United States for freezing gametes for cancer patients - Bioethical approach to assisted reproduction -
Κατάψυξη γαμετών για ασθενείς με καρκίνο
To Ιλλινόις, αποτελεί την πιο πρόσφατη Αμερικανική Πολιτεία, στην οποία οι ιατρικές ασφαλιστικές εταιρίες χρηματοδοτούν θεραπείες συντήρησης της γονιμότητας, για ασθενείς με καρκίνο.

Στις 27 Αυγούστου του 2018, ο κυβερνήτης Bruce Rauner, έκανε το Ιλλινόις την πέμπτη Πολιτεία που πέρασε η συγκεκριμένη νομοθεσία, με την καθηγήτρια Teresa Woodruff, διευθύντρια της Κοινοπραξίας στο Northwestern University του Ιλλινόις, να δηλώνει πως είναι μια στιγμή που η έρευνα, η ιατρική και οι νομοθετικές αποφάσεις, ανταποκρίνονται στις ανάγκες των οικογενειών των πολιτών του Ιλλινόις.

Με την νέα νομοθεσία, οι πάροχοι ασφάλισης υγείας στο Ιλλινόις πρέπει τώρα να χρηματοδοτήσουν μέτρα όπως η κατάψυξη των ωαρίων και των σπερματοζωαρίων για να δώσουν στους ασθενείς την δυνατότητα να μπορούν να συλλάβουν παιδί, ακόμη και μετά από επίπονες θεραπείες καρκίνου (π.χ. χημειοθεραπεία, ακτινοβολία και ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις), που ίσως τους καταστίσουν μη ικανούς για γονιμοποίηση.

Στο STL News η Laura Jane Hyde, διευθύνων σύμβουλος του Gilda's Club Chicago, χαιρέτησε την πρωτοβουλία, αναφέροντας ότι όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι επιβιώνουν από τη νόσο του
καρκίνου, δίχως όμως μετέπειτα να είναι ικανοί για αναπαραγωγή και τονίζει ότι η νέα αυτή επιλογή που θα έχουν για κατάψυξη ωαρίων και σπερματοζωαρίων, δίνει πραγματικά ελπίδα τόσο για μια μελλοντική ευκαιρία στη μητρότητα, όσο και στη μάχη τους με την επάρατο νόσο.

Αξίζει, επιπλέον, να σημειωθεί ότι προηγουμένως, παρόλο που υπήρχαν εγκαταστάσεις κατάψυξης γαμετών, συχνά το κόστος θα έπρεπε να καλυφθεί από τους ίδιους τους ασθενείς. Η πρώην ασθενής Megan Connolly δηλώνει ενθουσιασμένη επί του θέματος τονίζοντας τη σημασία που έχει το γεγονός ότι οι ασθενείς πλέον θα μπορούν να επικεντρώνονται στη βελτίωση της κατάστασής της υγείας τους, δίχως να πρέπει να ανησυχούν περαιτέρω και για το οικονομικό βάρος της διατήρησης της γονιμότητάς τους.

Πηγή: BioNews

Κωνσταντίνος Παπαδάκης – Stagiaire EEB

Αναδημοσίευση από: http://www.bioethics.gr/index.php/el/anakoinosis/2103-19-09-2018


Σχετικές αναρτήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...