Αρχική σελίδα Ηθικά προβλήματα

13 Αυγούστου 2019

Η Ιαπωνία έδωσε χρηματικές αποζημιώσεις σε άτομα που υπέστησαν υποχρεωτική στείρωση


Η Ιαπωνία έδωσε χρηματικές αποζημιώσεις σε άτομα που υπέστησαν υποχρεωτική στείρωση - Βιοηθική και ευγονική - Japan compulsory sterilization
Η Ιαπωνία έδωσε χρηματικές αποζημιώσεις σε άτομα

που υπέστησαν υποχρεωτική στείρωση

Από το 1948 έως το 1996 τέθηκε σε ισχύ στην Ιαπωνία ένας νόμος περί ευγονικής (Eugenic Protection Law) που οδήγησε στη στείρωση 25.000 κατοίκων της χώρας, 16.500 από τους οποίους στειρώθηκαν χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Ο νόμος αυτός επέβαλε, σε πολλές περιπτώσεις, την υποχρεωτική στείρωση ατόμων με διανοητικές αναπηρίες, ψυχικές ασθένειες ή γενετικές διαταραχές. Κατά το χρόνο ισχύος του νόμου, οι γιατροί μπορούσαν να πραγματοποιούν στειρώσεις, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των ασθενών, όταν το έκριναν αναγκαίο "για το δημόσιο συμφέρον, έτσι ώστε να αποφευχθεί η κληρονομική μετάδοση διαφόρων ασθενειών".

Η σχιζοφρένεια, η επιληψία, η μυϊκή δυστροφία, ο αλβινισμός, ακόμη και οι μη συνηθισμένες σεξουαλικές επιλογές των ατόμων αυτών ήταν κάποιοι από τους λόγους για τους οποίους επιβλήθηκαν οι ασθενείς σε αναγκαστικές στειρώσεις. Πολλές από αυτές τις επεμβάσεις διεξήχθησαν μέσα στα ψυχιατρικά νοσοκομεία ή στα ιδρύματα όπου διέμεναν άτομα με διανοητικές αναπηρίες, με τους ασθενείς να μην έχουν ξεκάθαρη γνώση και αντίληψη του τι ακριβώς υφίστανται.

Η Ιαπωνική κυβέρνηση, μετά την κατάργηση του νόμου, απολογήθηκε και πρόσφερε αποζημιώσεις στα θύματα. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Shinzo Abe, ζήτησε δημόσια συγγνώμη για την πρόκληση στειρότητας σε τόσο μεγάλο αριθμό κατοίκων της χώρας του. Σύμφωνα με νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο της Ιαπωνίας τον περασμένο Απρίλιο, η κυβέρνηση θα προσφέρει 3,2 εκατομμύρια γιεν, ή περίπου 28.600 δολάρια, σε κάθε έναν από τους επιζώντες που υπέστησαν τις συνέπειες του νόμου αυτού ως αποζημίωση.

Ο καινούριος νόμος σε μεγάλο βαθμό ψηφίστηκε διότι ασκήθηκε πίεση από τα ίδια τα θύματα του
προηγούμενου νόμου μετά από σειρά αγωγών για την άδικη αντιμετώπιση που δέχτηκαν τόσο από το νομοθετικό σύστημα όσο και από την κυβέρνηση της χώρας τους. Ωστόσο, πολλοί από τους επιζώντες, καθώς και οι υποστηρικτές τους, δηλώνουν ότι η δράση της κυβέρνησης είναι ανεπαρκής στη συγκεκριμένη περίπτωση και ζητούν, με αγωγές, επιπρόσθετες αποζημιώσεις, δεδομένου ότι σε θύματα τροχαίων ατυχημάτων που χάνουν την αναπαραγωγική τους ικανότητα καταβάλλονται αποζημιώσεις ύψους έως και 10 εκατομμυρίων γιεν. 

Πηγή: Bioedge

Μαρίνα Σκαρβέλη – Stagiare EEB


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...