Αρχική σελίδα Ηθικά προβλήματα

11 Μαΐου 2020

Είναι ηθικό να επιδιώκεται η ανοσία αγέλης για τον νέο covid 19;

Είναι ηθικό να επιδιώκεται
η ανοσία αγέλης για τον νέο covid 19;
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Boris Johnson, αλλοίωσε την κυβερνητική στρατηγική ενάντια στον Covid-19. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο (και η Ολλανδία) υιοθέτησαν μια τακτική που φέρει το τίτλο «ανοσία αγέλης», για την καταπολέμηση της νόσου.

Ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης, Patrick Vallance, υποστήριξε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιτρέψει να μολυνθούν εκατομμύρια Βρετανοί, ενισχύοντας έτσι τη προαναφερθείσα τακτική. Η συγκεκριμένη προσέγγιση, η οποία ονομάστηκε «Keep Calm and Carry On» κατέστη κατακριτέα από τους επιδημιολόγους και χαρακτηρίστηκε ως «ανήθικη». Η ιδέα της «ανοσίας της αγέλης» βασίζεται σε μία προσέγγιση - που δεν έχει ακόμη αποδειχθεί για τον Covid-19 – πως οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον ιό είναι ανοσοποιημένοι σε μελλοντικές λοιμώξεις. Εάν αρκετά άτομα του πληθυσμού αποκτήσουν ανοσία, οι ασθένειες σταματούν να εξαπλώνονται. Για μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια όπως η ιλαρά, το 95% του πληθυσμού πρέπει να αποκτήσει ανοσία, έτσι ώστε  να επιτευχθεί «ανοσία αγέλης» για το υπόλοιπο 5%. Για τον covid 19, μόνο το 60% (θεωρητικά) πρέπει να έχει ανοσία, για να σταματήσει η εξάπλωση της νόσου. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση ακολουθεί μια χαλαρή προσέγγιση, όσον αφορά την «κοινωνική απομόνωση». Οι αρχές δημόσιας υγείας θα επικεντρωθούν στην προστασία των ευάλωτων ατόμων, ιδίως των ηλικιωμένων, ενώ ο ιός θα εξαπλώνεται αργά δια μέσου του πληθυσμού. Ο απώτερος στόχος είναι να μην υπερφορτωθεί το νοσοκομειακό σύστημα με σοβαρά ασθενείς.

Αυτή η έννοια όμως, - όπως εκφράζεται στα μέσα ενημέρωσης - είναι ηθική; Η συγκεκριμένη τακτική
εγείρει πολλά ηθικά ερωτήματα και διλήμματα. Πρωτίστως, η ανοσία στον Covid-19, δεν είναι σαν την ανοσία της ιλαράς. Ο πρώτη επιτυγχάνεται με μία τυχαία έκθεση στον ιό στο φυσικό περιβάλλον, ενώ η δεύτερη δια μέσου της σωστής χορήγησης εμβολίου. Αυτό σημαίνει ότι η ανοσία της αγέλης δεν μπορεί να ελεγχθεί στη περίπτωση του Covid-19 και οι ηλικιωμένοι παραμένουν σε κίνδυνο.

Επιπλέον, τα ποσοστά της μολυσματικότητας εξαιτίας του Covid-19 είναι βάναυσα. Μια ανάλυση εμπειρογνωμόνων διαπίστωσε ότι, η δημιουργία ανοσίας αγέλης στο Ηνωμένο Βασίλειο θα απαιτούσε να μολυνθούν περισσότερα από 47 εκατομμύρια άτομα. Με ποσοστό θνησιμότητας 2,3% και ποσοστό 19% σοβαρών υποκείμενων νοσημάτων, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε θάνατο πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπους και άλλα 8 εκατομμύρια ανθρώπους να χρήζουν σημαντικής ιατρικής φροντίδας.



Πηγή: BioEdge

Ναταλία Αμασιάδη – StagiaireEEB


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...