Αρχική σελίδα Ηθικά προβλήματα

5 Μαΐου 2020

Εξετάζοντας τα ηθικά και βιοηθικά προβλήματα




Εξετάζοντας τα ηθικά και βιοηθικά προβλήματα

Η βιοηθική και η ηθική εξέταση ενός ζητήματος είναι εκείνη η δραστηριότητα με την οποία αποφασίζει κάποιος αιτιολογημένα για το τι πρέπει να κάνει. Τα άτομα μέσα σε μια δημοκρατική κοινωνία πρέπει να προσφέρουν ο ένας στον άλλον τους λόγους, οι οποίοι να καταδεικνύουν γιατί ο ένας τρόπος επίλυσης του προβλήματος είναι καλύτερος από ένα άλλο. 

Όταν οι ηθικοί επιστήμονες εξετάζουν ένα συγκεκριμένο ηθικό πρόβλημα, επιδιώκουν να καθορίσουν τι πρέπει να κάνει το άτομο και ποια είναι η βέλτιστη δυνατή πορεία δράσης, παρέχοντας συνάμα, τα κατάλληλα επιχειρήματα και τους προσήκοντες λόγους γιατί πρέπει να δράσουμε με τον συγκεκριμένο τρόπο.

Η εξέταση των ηθικών και βιοηθικών προβλημάτων είναι μια ιδιαίτερα επίπονη και δύσκολη διαδικασία, η οποία απαιτεί από τη φύση της μια διεπιστημονική και διαθεματική προσέγγιση. Στο παρόν διαδικτυακό μάθημα μέσα από την αρχική μας παρουσίαση (PowerPoint) προσπαθούμε να παρουσιάσουμε συνοπτικά ορισμένες βασικές αρχές για την εξέταση των βιοηθικών και ηθικών ζητημάτων. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζουμε ορισμένες θεμελιώδης βασικές ηθικές αρχές και κάποιες χρήσιμες ερωτήσεις οι οποίες νομίζουμε ότι θα μας βοηθήσουν στην εξέταση των παραπάνω ζητημάτων.

Εξετάζοντας τα ηθικά και βιοηθικά προβλήματα
Τα ηθικά - δεοντολογικά ερωτήματα είναι διαφορετικής φύσεως από τα νομικά και επιστημονικά ερωτήματα. Επίσης τα ηθικά ερωτήματα διαφέρουν ριζικά από τις ερωτήσεις των προσωπικών μας προτιμήσεων, των συνηθειών που έχουμε ή των εθίμων. Στο πλαίσιο αυτό,  διερευνούμε το ζήτημα της ιδιαιτερότητας των ηθικών προβλημάτων, με σκοπό να καταστούμε ικανοί να διακρίνουμε ποια ζητήματα είναι ηθικά και ποια ζητήματα είναι αμιγώς νομικά, επιστημονικά, θέματα προσωπικών πεποιθήσεων, συνηθειών ή εθίμων. Το παραπάνω θα μας βοηθήσει να επικεντρωνόμαστε κάθε φορά στην επίλυση αποκλειστικά και μόνο των ηθικών ζητημάτων και να μην εμπλεκόμαστε σε ζητήματα που δεν άπτονται της ηθικής.  

Τέλος, εν συντομία παρουσιάζουμε και τις σημαντικότερες ηθικές θεωρίες, τις όποιες είναι απαραίτητο να λαμβάνουμε υπόψη μας κατά τη διερεύνηση των ηθικών διλημμάτων, έτσι ώστε σε κάθε περίπτωση να λαμβάνουμε τη βέλτιστη δυνατή απόφαση. 

Επιπρόσθετα, για περισσότερη εμβάθυνση και μελέτη προτείνουμε κάποιες διαδικτυακές πηγές και ορισμένες online ασκήσεις. Επίσης, εφόσον το επιθυμείτε, πατώντας πάνω στον παρακάτω σύνδεσμο: «Εξετάζοντας τα ηθικά και βιοηθικά προβλήματα» μπορείτε να ανοίξετε την παρουσίαση σε μορφή pdf. Έπειτα αφού ανοίξει, πατώντας πάνω δεξιά το αντίστοιχο εικονίδιο για τη λήψη μπορείτε να την κατεβάσετε σε μορφή PowerPoint και να την αποθηκεύσετε στον υπολογιστή σας. 

Σχετικοί Σύνδεσμοι: 
Τι είναι Φιλοσοφία;
Θεωρίες για την ηθική αποτίμηση των πράξεων.
Ηθική του Καντ
Μια πρόταση Ερευνητικής εργασίας με θέμα τη Βιοηθική
Μαθήματα Βιοηθικής: Εισαγωγή στη Βιοηθική
Οι τρεις σημαντικότερες ηθικές θεωρίες – Διδακτικό σενάριο
Πώς να είμαι ηθικά σωστός: Κάνε σωστές επιλογές (Ηθική Φιλοσοφία)
Τι είναι η φιλοσοφική ηθική;

Η έννοια της Αυτονομίας κατά τον Ιμμάνουελ Καντ

Η θεωρία του Ωφελιμισμού.
Ο Ωφελιμισμός του Jeremy Bentham
Εκπαιδεύοντας τους μαθητές στη βιοηθική

H βιοηθική πάει σχολείο  
Ηθική και βιοηθική 

Online ασκήσεις εμπέδωσης – ανατροφοδότησης με θέμα την Εξέταση των Ηθικών και Βιοηθικών προβληματών

Στους παρακάτω συνδέσμους υπάρχουν πέντε online ασκήσεις οι οποίες σχετίζονται με το θέμα της εξέτασης των ηθικών και βιοηθικών προβλημάτων. Οι ασκήσεις αυτές έχουν ως στόχο την περαιτέρω εμπέδωση και ανατροφοδότηση του παρόντος μαθήματος. (θα αναρτηθούν προοδευτικά τις επόμενες ημέρες)





Επιμέλεια ανάρτησης
Καραμαλάκης Εμμανουήλ – Εκπαιδευτικός
MSc στην Παιδαγωγική – MSc στη Βιοηθική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...