Αρχική σελίδα Ηθικά προβλήματα

16 Μαΐου 2020

Στέλιος Κερομύτης: Πώς από ένα «Κύριε ελέησον» δημιούργησε ένα ζεϊμπέκικο....




Στέλιος Κερομύτης: Πώς από ένα «Κύριε ελέησον» δημιούργησε ένα ζεϊμπέκικο…
Στέλιος Κερομύτης
Πώς από ένα «Κύριε ελέησον» 
δημιούργησε ένα ζεϊμπέκικο… 

Τα ρεμπέτικα τραγούδια είναι εκκλησιαστικά – βυζαντινά 

Σήμερα παρουσιάζουμε ένα απόσπασμα - ντοκουμέντο από τη συνέντευξη του γνωστού ρεμπέτη Στέλιου Κερομύτη που έδωσε στη Σοφία Μιχαλίτση το 1975(;). Εκτός των άλλων, ο Στέλιος Κερομύτης, τονίζει ότι τα ρεμπέτικα τραγούδια είναι εκκλησιαστικά τραγούδια. Στη συνέντευξη περιγράφει με ιδιαίτερα παραστατικό τρόπο, με πιο τρόπο εμπνεύστηκε από τις ιερατικές εκφωνήσεις για να δημιουργήσει ρεμπέτικες μελωδίες. Επιπρόσθετα ο Κερομύτης υποστηρίζει ότι όσοι κατηγορούν τα ρεμπέτικα τραγούδια το κάνουν από άγνοια, αφού παραβλέπουν ότι αυτά πηγάζουν από την Εκκλησία. 

Στη συνέχεια παραθέτουμε δύο απομαγνητοφωνημένα αποσπάσματα από τη συνομιλία του Στέλιου Κερομύτη με τη δημοσιογράφο Σοφία Μιχαλίτση, στα οποία περιγράφονται οι θέσεις του Στέλιου Κερομύτη για τη σχέση της βυζαντινής – εκκλησιαστικής μουσικής με τα ρεμπέτικα τραγούδια: 

Στέλιος Κερομύτης: Ενώ οι δικές μας οι μελωδίες και ιδίως τα τραγούδια επηρεάζονται δηλαδή από εκκλησιαστικά τραγούδια, από ψαλμωδίες. 
Δημοσιογράφος: Θυμάμαι κάποτε μου είχατε πει ότι ακούγατε κάποιον παπά; 
Στέλιος Κερομύτης: Ναι και από έναν παπά που έψελνε, από την ψαλμωδία που έκανε ξεσήκωσα και έφτιαξα ένα τραγούδι. 
Δημοσιογράφος: Ναι; 
Στέλιος Κερομύτης: Ναι όπως έλεγε ο παπάς Κύριε ελέησον, Κύριε ελέησον, του Αγίου Ευαγγελίου το ανάγνωσμα…… εγώ έκανα ένα ζεϊμπέκικο. Εν περίληψη τα λέμε τώρα αυτά. Από αυτή τη μελωδία του
παπά εγώ έκανα μια αντιγραφή και έκανα ένα ζεϊμπέκικο. Γιατί να σας πω να καταλάβετε ότι τα τραγούδια τα δικά μας είναι εκκλησιαστικά τραγούδια.
Δημοσιογράφος: Μου το είχε πει και ο Στελάκης ο Περπινιάδης 
Στέλιος Κερομύτης: Το ίδιο είναι, από εκεί εμείς έχουμε πάρει, και ορισμένοι άνθρωποι που τα κατηγορούνε για μένα είναι τελείως ανίδεοι. Δεν το καταλαβαίνουν , δεν ξέρουνε οι άνθρωποι. Αλλά εκείνοι οι οποίοι έχουν γνώθους μουσικής το αντιλαμβάνονται ότι αυτό το πράγμα πηγάζει από την Εκκλησία.
Σε άλλο μέρος της συνέντευξης ο Στέλιος Κερομύτης αναφέρει επιπρόσθετα: «Τα ντουζένια αυτά έχουν άλλο χειρισμό γιατί κουρδίζεται διαφορετικά το όργανο, αλλάζουν οι θέσεις και όλος ο ήχος είναι διαφορετικός έρχεται πιο εκκλησιαστικός ό ήχος, πιο βυζαντινός».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...