Αρχική σελίδα Ηθικά προβλήματα

8 Ιουλίου 2020

Η αιώνια αναγκαιότητα της φιλοσοφίας

Η αιώνια αναγκαιότητα της φιλοσοφίας
Η αιώνια αναγκαιότητα της φιλοσοφίας
Λαμπρινή Νικούδη 

Είναι άραγε αιώνια η αναγκαιότητα της φιλοσοφίας; Υπάρχει ακόμη στις ζωές μας; Θα έπρεπε ή αποτελεί μια παρωχημένη επιστήμη; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα τα οποία θα αναπτυχθούν στο παρακάτω άρθρο.

Αρκετά συχνά ακούγεται πως η φιλοσοφία είναι άχρηστη. Δεν μας βοηθά πουθενά πρακτικά,δεν δίνει λεφτά και εργασία και είναι κάτι που ανήκει στο παρελθόν. Είναι έτσι ή μήπως όχι; 

Τι είναι όμως η φιλοσοφία; 

Έχουν δοθεί αρκετοί ορισμοί για τη φιλοσοφία. Η πιο απλή και βαθιά εξήγηση είναι του Πυθαγόρα, ο οποίος υποστήριζε ότι ο ίδιος δεν ήταν ένας σοφός, αλλά μονάχα ένας εραστής της Σοφίας δηλαδή, ένας “φιλόσοφος”.

Πιο συγκεκριμένα, είναι η αγάπη για εκείνη τη Σοφία που νικάει τους ανθρώπους, που ανοίγει τα μάτια στον κόσμο, που τον βγάζει από μία εγωιστική απομόνωση, και είναι αυτή που τον κάνει να είναι με υγιή τρόπο ανήσυχος στην αναζήτηση κάποιων χρήσιμων αληθειών για την ύπαρξή του.

Πειρώ τω μεν σώματι είναι φιλόπονος, τη δε ψυχή φιλόσοφος.

Να προσπαθείς να είσαι φιλόπονος όσον αφορά το σώμα και φιλόσοφος όσον αφορά την ψυχή.

Ισοκράτης, 436-338 π.Χ., Αθηναίος ρήτορας

Μας είναι χρήσιμη;


Η φιλοσοφία μας βοηθά και πρακτικά, παρόλο που πολλοί ισχυρίζονται το αντίθετο και προσπαθούν να παρασύρουν και ολόκληρη τη μάζα στο δικό τους σκεπτικό.

Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους έχουν κατά καιρούς απασχολήσει το νου τους με διάφορα
ερωτήματα σχετικά με τη ζωή και τον κόσμο. Από την παιδική ακόμα ηλικία μας δημιουργούνται διάφορες απορίες σχετικά με τη γέννηση και το θάνατο, την ιδέα και την ύπαρξη του Θεού, τη δημιουργία του κόσμου, τις αρρώστιες και τα γηρατειά κ.τ.λ.

Όλες αυτές τις φορές θα χρειαστεί η Φιλοσοφία για να μας βοηθήσει να μην ζούμε μέσα στις αμφιβολίες, την αγωνία και την απελπισία. Η φιλοσοφία μπορεί να μας δώσει απαντήσεις και λύσεις εκεί που εμείς οι άνθρωποι αδυνατούμε.

Η Φιλοσοφία με έναν μαγικό τρόπο μας βάζει στο δρόμο της γνώσης.Μας χρησιμεύει για να ξεκαθαρίσουμε κάποιες αβεβαιότητες, για να χρησιμοποιήσουμε το δικό μας νου, για να θέσουμε στον εαυτό μας όχι μόνο ερωτήσεις, αλλά και να πάρουμε απαντήσεις.


Η Φιλοσοφία είναι τρόπος ζωής. Μας βοηθάει να ζούμε.


Με τη Φιλοσοφία μπορούμε να αιτιολογήσουμε τη Ζωή και όχι να αφηνόμαστε να παρασυρθούμε από αυτή. Μας βοηθάει να αξιολογούμε όλα τα ζωντανά όντα και όχι μόνο τα ανθρώπινα. Χρησιμεύει για να ανακαλύπτουμε τον ουρανό και τη γη, για να δούμε γύρω γύρω, για να αισθανθούμε, για να σκεφτούμε.

Για να είμαστε φιλόσοφοι συνειδητοί των ερωτήσεων που οδεύουν προς μία βαθμιαία κατανόηση της Αλήθειας. Δεν θα πληρωθούμε γι’ αυτό. Δεν θα κερδίσουμε τα προς το ζην φιλοσοφώντας, αλλά θα κερδίσουμε το να ξέρουμε να ζούμε και θα είμαστε αρκετά πλήρεις με την ίδια τη δική μας εσωτερική σιγουριά και αυτοπεποίθηση.Θα είμαστε ενεργοί άνθρωποι και πολίτες, όχι παθητικοί αποδέκτες λανθασμένων καταστάσεων και θεωριών.

Επιπλέον, η φιλοσοφική δραστηριότητα μας ωθεί να βιώσουμε τη χαρά της διανόησης και έτσι να βγούμε από την ρουτίνα της καθημερινότητας μας και να δούμε τα πράγματα με μεγαλύτερη αντικειμενικότητα. Σε αυτό το σημείο,φαίνεται ακόμη μια φορά η πρακτική χρησιμότητα της φιλοσοφίας, καθώς συμβάλει στην προσωπική ανάπτυξη του ατόμου και στην κοινωνική πρόοδο.

Επιπρόσθετα, σχετικά με την προσωπική μας ζωή έχει διαπιστωθεί, ότι είναι χρήσιμη η φιλοσοφία. Διότι, μπορεί να μας βοηθήσει να σκεφτούμε συστηματικά και ορθολογικά, κάποιο πρόβλημα, με αποτέλεσμα η ορθή αντιμετώπιση του να οδηγήσει και στην καλύτερη δυνατή λύση.

Ποιοι χρειάζονται τη φιλοσοφία;


Η Φιλοσοφία, ως τρόπος ζωής, ως αναζήτηση της γνώσης, είναι για όλους και σε όλους χρειάζεται αυτή η δυνατότητα να αναρωτηθούν ελεύθερα πάνω στις διάφορες όψεις του όντος και του κόσμου.

Έχουμε ανάγκη περισσότερη φιλοσοφία στη ζωή μας. Πρακτικά και θεωρητικά. Για έναν καλύτερο κόσμο για έναν καλύτερο εαυτό μας.
ΠΗΓΕΣ:


ΑΥΓΕΛΗ Ν., Εισαγωγή στη Φιλοσοφία, εκδ. Κώδικας, Θεσσαλονίκη 1998.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...