Αρχική σελίδα Ηθικά προβλήματα

9 Ιουλίου 2020

Η τέχνη είναι λύτρωση για τον άνθρωπο


Η τέχνη είναι λύτρωση για τον άνθρωπο
Η τέχνη είναι λύτρωση για τον άνθρωπο
Επιμέλεια
ΜΑΡΙΑ ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗ δημοσιογράφος

Η Τέχνη ως μία ανάγκη του ανθρώπου

 

Ο φιλόσοφος Άρθουρ Σοπενχάουερ θεωρούσε πως η τέχνη σε κάθε της έκφανση, είναι μία λύτρωση της ψυχής για τον πόνο και το άγχος της Ύπαρξης.
Η Τέχνη ως μία ανάγκη του ανθρώπου να δίνει μορφή σε κάτι άμορφο,  ως μία απαίτηση να δίνει υπόσταση στην ανάγκη του εαυτού του να εκφραστεί, αποτελεί βασική ανάγκη του ανθρώπου και όχι πολυτέλεια. Το κάθε παιδί, όπως έλεγε ο Pablo Picasso, κρύβει έναν καλλιτέχνη μέσα του.

Η Τέχνη αναδεικνύει την δημιουργικότητα του ανθρώπου

 

Η Τέχνη σε κάθε της έκφανση (μουσική, ζωγραφική, χορός, γλυπτική), αναδεικνύει την ικανότητα του ανθρώπου να δημιουργεί και να βοηθάει στην αισθητική βελτίωση του κόσμου γύρω του. Σπουδαίες δημιουργίες, από πίνακες μέχρι μουσικές συνθέσεις, εξυμνούνται διαχρονικά ως δημιουργήματα που αναβάθμισαν την πνευματική και αισθητική υπόσταση του ανθρώπου. Ο άνθρωπος ανυψώνεται ηθικά και ευεργετείται αισθητικά από τη θέαση ή το άκουσμα ανθρώπινων δημιουργημάτων που αναδεικνύουν τη δύναμη της ανθρώπινης ψυχής να παράγει και να δώσει σχήμα σε άυλες σκέψεις και συναισθήματα. Η ύμνηση της ομορφιάς, η ανάδειξη ανθρώπινων στιγμών και καταστάσεων, είναι ένα φάρμακο για την ψυχή του ανθρώπου. Πίνακες κατήγγειλαν ιστορικά γεγονότα, τραγούδια φώναξαν δυνατά για την ισότητα των ανθρώπων, ποιήματα ύμνησαν τα πανανθρώπινα αισθήματα του έρωτα, της φιλίας, της αγάπης. Η Τέχνη βοηθάει την ίδια την ανθρωπότητα να ξεπεράσει τις άσχημες στιγμές της, είναι ένα όπλο που μάχεται για τη βελτίωση της ανθρώπινης ζωής.

Η τέχνη είναι λύτρωση για τον άνθρωπο
Η τέχνη είναι λύτρωση για τον άνθρωπο

Η Τέχνη είναι έκφραση του ψυχικού μας κόσμου

 

Η Τέχνη είναι έκφραση του ψυχικού μας κόσμου, χωρίς αυτή ο άνθρωπος θα υπέφερε, θα μαράζωνε, θα διαλυόταν ψυχικά. Διότι η Τέχνη δεν υπόκειται μόνο σε λογικούς κανόνες; ωθεί τον άνθρωπο να σπάσει τα δεσμά της λογικής, του δίνει βήμα να εκφράσει αυτό που αισθάνεται με τον τρόπο που εκείνος θέλει, τον απελευθερώνει από τους περιορισμούς. Ο Σαλβαδόρ Νταλί ζωγράφιζε μυρμήγκια να τρέχουν επάνω σε ένα ρολόι, προσπαθώντας με αυτό να παραλληλίσει το χρόνο ο οποίος κυλάει και κατατρώει τα πάντα. Η Τέχνη αυτό είναι; απελευθέρωση, έκφραση, αγάπη, ζωή. Δε σε περιορίζει, σου δίνει το χώρο να εξελίξεις την προσωπικότητά σου δίχως ‘’μη’’ και ‘’πρέπει’’ που κόβουν τα φτερά σου τις περισσότερες φορές.

Η Τέχνη μας βοηθάει να απελευθερώνουμε το άγχος μας 
 
Η Τέχνη βοηθάει τον άνθρωπο με πολλούς τρόπους, τον απελευθερώνει από το άγχος και ωθεί τη δημιουργικότητά του να αναδυθεί στην επιφάνεια. Δεν είναι τυχαίο που μεγάλο μέρος από τη θεραπεία των ψυχικά ασθενών ανθρώπων είναι αφιερωμένο σε χειρωνακτικές δραστηριότητες, όπως τη γλυπτική, τη ζωγραφική, την κατασκευή πήλινων πραγμάτων. Η ανθρώπινη δραστηριότητα απελευθερώνει, η στροφή στη δημιουργία βοηθάει τον εσωτερικό πόνο να εκφραστεί πιο ήπια, πιο δημιουργικά και γαλήνια. Είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της καλής ψυχικής υγείας, αποτοξινώνει τον άνθρωπο από αρνητικά συναισθήματα, τον ανακουφίζει από το ψυχικό βάρος που κουβαλάει. Η Τέχνη δεν είναι πολυτέλεια που τη ζητάμε ως χάρη; είναι η καταξίωση της ανθρώπινης φύσης μας, η κατάθεση της δικής μας προσωπικής αλήθειας σε ένα δημιούργημα.

4. Η τέχνη μας βοηθά να συνδεθούμε με τον αληθινό μας εαυτό

 

Τα παιδιά στο σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα, δε μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τη φαντασία τους, δεν έχουν περιθώριο να ασχοληθούν ουσιαστικά με την έκφραση των αναγκών τους. Στριμώχνονται και καταπιέζονται να πετύχουν μέσα από ανούσιες αποστηθίσεις και μανιώδεις βαθμοθηρίες. Ο Einstein κάποτε είχε πει πως ‘’η φαντασία είναι σημαντικότερη από τη γνώση’’. Και είχε δίκιο, διότι αν δίναμε στα παιδιά χρόνο και χώρο για να εκφραστούν ελεύθερα θα δημιουργούσαμε ελεύθερους ανθρώπους με σκέψη και συναίσθηση.
 

ΈΝΤΕΧΝΗ ΔΡΆΣΗ

 

Δε χρειάζεται να είναι κάποιος μεγάλος ζωγράφος για να ζωγραφίσει, δε χρειάζεται να είναι κάποιος μεγάλος συγγραφέας για να γράψει. Αξίζει απλώς να δώσει στον εαυτό του μία ευκαιρία στην αυτοέκφραση για εκείνον, δε χρειάζεται οι άλλοι να βλέπουν πάντοτε αυτό που δημιουργούμε.  Αρκεί να το κάνουμε για εμάς, επειδή θέλουμε να αισθανθούμε καλύτερα και να ξεσπάσουμε.
Η Τέχνη είναι η ανύψωση του ανθρώπου σε κάτι ανώτερο, η ύμνηση της δημιουργικότητάς του και ο σεβασμός στη φαντασία και την επιθυμία της ελεύθερης έκφρασης. Αξίζει όλοι να γίνουμε στη ζωή μας –έστω για μία φορά- μικροί καλλιτέχνες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...