Αρχική σελίδα Ηθικά προβλήματα

23 Ιουλίου 2020

Ραγδαία αύξηση των θανάτων με βασική αιτία την αυτοκτονία στις ΗΠΑ


Ραγδαία αύξηση των θανάτων με βασική αιτία  την αυτοκτονία στις ΗΠΑ
Ραγδαία αύξηση των θανάτων με βασική αιτία
την αυτοκτονία στις ΗΠΑ
Ένα μεγάλο ποσοστό των Αμερικανών πολιτών, τη τελευταία δεκαετία, έχει αποπειραθεί να δώσει ένα τέλος στη ζωή του, δια μέσου της αυτοκτονίας.

Ο αριθμός των θανάτων που σημειώνονται είναι ολοένα και αυξητικός, σύμφωνα με μία νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε από τη JAMA Psychiatry. Ερευνητές από το  U.S. CentersforDiseaseControlandPrevention, αναφέρουν πως από το 2006 έως το 2015, πάνω από 1,2 εκατομμύρια απόπειρες αυτοκτονίας έχουν καταγραφεί σε όλη τη χώρα και ότι υπήρξε αύξηση 10% στις απόπειρες, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας. Επιπροσθέτως, το ποσοστό θνησιμότητας από τα προαναφερθέντα περιστατικά, αυξήθηκε κατά 13% κατά την τελευταία δεκαετία, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι μπορεί να επιλέγουν περισσότερο "θανατηφόρα" μέσα στην προσπάθειά τους να περατώσουν το βίο τους.    

«Το μοτίβο αλλαγών στα θνησιμότητας δια μέσου της αυτοκτονίας, ποικίλλει μεταξύ δημογραφικών ομάδων», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Dr Jing Wang, επιδημιολόγος στο Τμήμα Πρόληψης Βίας του CDC, στο UPI. «Περισσότεροι άνθρωποι έκαναν απόπειρες αυτοκτονίας και αξίζει να σημειωθεί πως οι πράξεις τους έγιναν πιο θανατηφόρες, στον πιο ηλικιωμένο πληθυσμό. Η κατανόηση αυτών των επιδημιολογικών προτύπων σε επίπεδο πληθυσμού, μπορεί να βοηθήσει στην προσπάθεια πρόληψης των αυτοκτονιών». Τα ευρήματα αντιστοιχούν σε αυτά μιας έκθεσης του CDC -που εκδόθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα-, η οποία έδειξε ότι το ποσοστό αυτοκτονιών στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε κατά 35% μεταξύ του διαστήματος 1998 έως 2018. Υπολογίζεται ότι περίπου 40.000 με 50.000 Αμερικανοί αφαιρούν τη ζωή τους κάθε χρόνο.

Για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές του CDC ανέλυσαν στατιστικά στοιχεία και βάσεις δεδομένων από το
Nationwide Inpatient Sample και το Nationwide Emergency Department Sample και εντόπισαν όλους τους θανάτους που σχετίζονται με αυτοκτονία από τα αρχεία θνησιμότητας του Εθνικού Συστήματος Στατιστικής Ζωτικής Σημασίας.      Αναφορικά με τους έφηβους, οι απόπειρες αυτοκτονίας παρέμειναν «σταθερές» για το πρώτο μισό της περιόδου μελέτης, αλλά αυξήθηκαν ραγδαία, με ετήσιο μέσο όρο σχεδόν 8%, κατά το δεύτερο εξάμηνο. Η ανάλυσή τους δείχνει επίσης, ότι οι ενήλικες μεταξύ 20 και 64 ετών, επέλεξαν περισσότερο θανατηφόρα μέσα, για να δώσουν ένα τέλος τη ζωή τους, με τα ποσοστά θνησιμότητας να αυξάνονται κατά περίπου 3% ετησίως και για τις δύο ομάδες, κατά τη διάρκεια των 10 ετών που αξιολογήθηκαν.

«Βασικό μέλημα, είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που σκέφτονται να αυτοκτονήσουν, να παραμείνουν ασφαλείς. Μπορούμε όλοι μας να μάθουμε να ερμηνεύουμε τα «ύποπτα σημάδια» ή τα σημάδια που μαρτυρούν κίνδυνο. Εξίσου, μπορούμε να μάθουμε πως πρέπει να ανταποκρινόμαστε, όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα τέτοιο γεγονός, μέσω της διαδικασίας που ονομάζεται “gatekeeper training”. Μερικά από τα σημάδια, που αν διακρίνει κανείς, θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση είναι τα ακόλουθα: το να αναζητεί ένα άτομο λόγους, αλλά και τρόπους για να αυτοκτονήσει, το να εκφράζει φανερά τις σκέψεις του, για να προβεί σε μια πράξη αυτοκτονίας, οι διαταραχές και οι απότομες αλλαγές στη συμπεριφορά, καθώς και η αυξημένη χρήση ουσιών”, δήλωσε ο DrWang.

Τον Ιανουάριο του 2020, το Αμερικανικό Ίδρυμα για την Πρόληψη Αυτοκτονιών, ανακοίνωσε ότι είχε μεταβεί στο λεγόμενο «Phase II of Project 2025», το οποίο στοχεύει στη μείωση του ποσοστού αυτοκτονιών κατά 20% σε διάστημα 10 ετών. Το σχέδιο εστιάζει σε τέσσερις τομείς: firearmsuicides, συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, τμήματα έκτακτης ανάγκης και διορθωτικά συστήματα. Εάν επιτύχει το Project, το ποσοστό των αυτοκτονιών θα μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει σημειωθεί ποτέ τα τελευταία 30 έτη.

Πηγή: UPI, USA TODAY
Ναταλία Αμασιάδη – Stagiaire ΕΕΒ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...