Αρχική σελίδα Ηθικά προβλήματα

28 Ιουλίου 2020

Ποινικοποίηση του ακρωτηριασμού γυναικείων γεννητικών οργάνων στο Σουδάν


Ποινικοποίηση του ακρωτηριασμού
 γυναικείων γεννητικών οργάνων στο Σουδάν
Το Σουδάν προχώρησε προσφάτως στην ποινικοποίηση του ακρωτηριασμού γυναικείων γεννητικών οργάνων, καθιστώντας την εν λόγω πράξη άξια ποινής τριών χρόνων φυλάκισης.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στο Σουδάν το 87% των γυναικών ηλικίας 14 έως 49 ετών έχουν υποστεί κάποια μορφή κλειτοριδεκτομής, εξαιτίας κυρίως της διαδεδομένης πολιτισμικής αντίληψης ότι είναι απαραίτητη για την φήμη των νεαρών γυναικών, αλλά και για τις βέλτιστες προοπτικές σχετικά με τον γάμο τους.

Η εν λόγω απαγόρευση έλαβε χώρα στα πλαίσια μιας ευρύτερης κίνησης κατά της κλειτοριδεκτομής. Ωστόσο, σύμφωνα με αναφορά της Unicef, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα 29 χωρών της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, η συγκεκριμένη πρακτική παραμένει αρκετά διαδεδομένη, παρά το γεγονός ότι οι 24 από εκείνες έχουν προχωρήσει ήδη στην προώθηση σχετικής νομοθεσίας που επιβάλει την απαγόρευσή της.

Ειδικότερα, όσον αφορά το Σουδάν, ο ακρωτηριασμός γυναικείων γεννητικών οργάνων φαίνεται να ήταν ήδη απαγορευμένος σε κάποιες από τις πολιτείες του. Παρόλα αυτά, εξαιτίας της αντίθεσης του ηγέτη
του κοινοβουλίου Omaral-Bashir η απαγόρευση δεν είχε νομιμοποιηθεί σε όλη τη χώρα. Η εν λόγω στάση έφερε τις γυναίκες στην πρώτη γραμμή του κινήματος ανατροπής του μακροχρόνιου ηγέτη τον Απρίλιο του 2019.

Όσοι διεκδίκησαν την εξουσία μετά την πτώση του, κατηγόρησαν την προηγούμενη κυβέρνηση για πολιτική διακρίσεων κατά των γυναικών με ποικίλους τρόπους. Τον περασμένο Νοέμβριο το Σουδάν προχώρησε στην ανάκληση περιοριστικού νόμου δημόσιας τάξης ο οποίος καθόριζε τον τρόπο που οι γυναίκες όφειλαν να ντύνονται και να πράττουν δημόσια. Η τροπολογία κατά του ακρωτηριασμού γυναικείων γεννητικών οργάνων ήρθε λίγους μήνες μετά, στις 22 Απριλίου του 2020 επιβάλλοντας σε οποιονδήποτε διεξάγει την εν λόγω πρακτική είτε στο εσωτερικό ιατρικού ιδρύματος είτε οπουδήποτε αλλού ποινή τριών χρόνων φυλάκισης συνοδευόμενη από πρόστιμο. Μέλη της γυναικείας κοινότητας του Σουδάν δηλώνουν ιδιαίτερα ανακουφισμένα. Ωστόσο, η έως τώρα πραγματικότητα γεννά φόβους και υποψίες ότι η πρακτική θα συνεχίσει να διενεργείται μυστικά!

Πηγή: BBC
Λυδία Τσιακίρη -StagiaireΕΕΒ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...