Αρχική σελίδα Ηθικά προβλήματα

3 Σεπτεμβρίου 2020

Το Βατικανό αφαιρεί την «Καθολική» ταυτότητα από Βελγική θρησκευτική ομάδα ως απόρροια της αποδοχής της ευθανασίας


Το Βατικανό αφαιρεί την «Καθολική» ταυτότητα
από Βελγική θρησκευτική ομάδα
ως απόρροια της αποδοχής της ευθανασίας
Το Βατικανό δήλωσε προσφάτως ότι το βελγικό θρησκευτικό εκκλησίασμα «Η αδελφότητα της φιλανθρωπίας» δεν θα θεωρούνταν πλέον καθολικό εξαιτίας των σχετικών με την ευθανασία θέσεων και ενεργειών του.

Ειδικότερα, το εν λόγω εκκλησίασμα, ιδρυμένο κατά τον 19ο αιώνα φαίνεται να έχει υπό τη διεύθυνσή του 15 αξιοπρόσεχτα ψυχιατρεία. Το 2017, τα μέλη της επιτροπής διαχείρισης των εν λόγω κλινικών στα οποία συμπεριλαμβάνονταν και τρεις αδερφοί του  εκκλησιάσματος, αποφάσισαν να επιτρέψουν στους ιατρούς τους να διεξάγουν ευθανασία. Με άλλα λόγια, σε αντιπαραβολή με την αυστηρή απαγόρευση της ευθανασίας από την καθολική εκκλησία, η επιτροπή απέρριψε την απολύτως σύμφωνη με το καθολικό πνεύμα διαχείριση των νοσοκομείων της.

Ως επακόλουθο, το Βατικανό προέβη σε αφαίρεση της καθολικής ταυτότητας των εν λόγω νοσοκομείων επισημαίνοντας τα παρακάτω τέσσερα σημεία διαφωνίας. Πιο συγκεκριμένα, η αδελφότητα δεν φαίνεται να αποδέχεται την θέση ότι η ζωή κατέχει αξιοσέβαστη θέση. Επιπλέον, εκείνη αποδέχεται τη βελγική
νομοθεσία η οποία επιτρέπει την προσφυγή στην ευθανασία ακόμα και για ψυχικά άρρωστους ασθενείς που δεν αποτελούν ασθενείς τελικού σταδίου. Επιπροσθέτως, τα μέλη της αντιμετωπίζουν με θετικότητα την αποδοχή διεξαγωγής ευθανασίας από τους γιατρούς χωρίς να θεωρούν απαραίτητο προαπαιτούμενο την συμμετοχή των αρχών του νοσοκομείου στη σχετική λήψη απόφασης. Τέλος, εκείνοι είναι αποφασισμένοι να επιτρέψουν την πραγματοποίηση της ευθανασίας στα νοσοκομεία τους.

Συνολικά, η εν λόγω κίνηση του Βατικανού φαίνεται να έχει συνέπειες δυσφήμισης στη συγκεκριμένη ομάδα και τα νοσοκομεία της. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί καταληκτικά ότι ο πρόεδρος της, RafDeRycke, δηλώνει ότι εκείνος και η ευρύτερη ομάδα επιθυμούν να συνεχίσουν να εργάζονται με το ίδιο όνομα, αποστολή και όραμα!


Πηγή: Bioedge

Λυδία Τσιακίρη – StagiaireΕΕΒ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...