Αρχική σελίδα Ηθικά προβλήματα

24 Απριλίου 2019

Είναι σωστό ασθενείς με διαταραχές προσωπικότητας να υποβάλλονται σε ευθανασία;


Είναι σωστό ασθενείς με διαταραχές προσωπικότητας να υποβάλλονται σε ευθανασία;  -Βιοηθική άτομα με αναπηρία και ευθανασία
Είναι σωστό ασθενείς με διαταραχές προσωπικότητας

 να υποβάλλονται σε ευθανασία;







Η Aurelia Brouwers, στις 26 Ιανουαρίου 2018, στις 14:35, ετών 29, πέθανε έπειτα από πόση θανατηφόρου φαρμάκου. Η νεαρή γυναίκα, ολλανδικής καταγωγής, δεν ήταν βαριά άρρωστη.

Ωστόσο, ζήτησε να υποβληθεί σε ευθανασία, σε μία κλινική για το τέλος της ζωής, καθώς έπασχε από μία οριακή διαταραχή της προσωπικότητας και άλλα θέματα ψυχικής υγείας. Η Aurelia είχε πει: «Υποφέρω αφόρητα και απελπιστικά. Κάθε ανάσα που παίρνω είναι βασανιστική». Μια ομάδα από το ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο, RTL Nieuws, την ακολούθησε κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων: η υπόθεσή της ήταν καλά τεκμηριωμένη.

Η γυναίκα αυτή, μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα, για τα άτομα που παρουσιάζουν διαταραχές προσωπικότητας, ότι είναι άμεση μία θεραπεία και όχι η ευθανασία. Σε ένα πρόσφατο άρθρο στο Psychological Medicine, τέσσερα άτομα που ασχολούνται με βιοηθικά ζητήματα και ψυχίατροι μελέτησαν τις συνθήκες γύρω από το θάνατο 74 ατόμων, με διαταραχές προσωπικότητας που υποβλήθηκαν σε ευθανασία στην Ολλανδία μεταξύ 2011-2017. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, η διαταραχή προσωπικότητας ως λόγος για να υποβληθεί κάποιος σε ευθανασία έχει μια σειρά από ανησυχητικά χαρακτηριστικά.

Η ευθανασία και η υποβοηθούμενη αυτοκτονία (EAS) για ψυχιατρικούς λόγους, αποτελεί μικρό μέρος του συνόλου των EAS στην Ολλανδία. Εντούτοις, έχει αυξηθεί από 0,6% το 2010 σε 1,2% το 2017. Στο μισό
των περιπτώσεων αυτών συμμετείχαν άτομα με διαταραχή προσωπικότητας ενώ το άλλο μισό αφορά την κατάθλιψη, για την οποία συζητούν σε μεγαλύτερο βαθμό οι ψυχίατροι των EAS. Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι, συμπτώματα όπως η ανικανότητα, η απελπισία και οι αυτοκτονικές σκέψεις, που αποτελούν χαρακτηριστικά της διαταραχής προσωπικότητας, είναι δύσκολο να διακριθούν από αισθήματα απελπισίας και μη αντοχής λόγω της ταλαιπωρίας (που αποτελούν κριτήρια επιλογής των EAS).

Ολλανδοί ασθενείς, που επιθυμούν την ευθανασία πρέπει να πληρούν ορισμένα κριτήρια. Ως κύριο θέτουν, την ταλαιπωρία ενός ασθενούς, εφόσον υπάρχει ανεπανόρθωτη βλάβη. Αυτό όμως δεν φαίνεται να έχει ελεγχθεί καταλλήλως, στις περιπτώσεις των ασθενών που μελετήθηκαν.

Πηγή: BioEdge

Σταματία Χαλιμούρδα - Stagiaire EEB   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...