Αρχική σελίδα Ηθικά προβλήματα

5 Απριλίου 2019

Η Εκκλησία στο πλευρό των φτωχών: Αποκαλυπτικά στοιχεία του φιλανθρωπικού της έργου


Αποκαλυπτικά στοιχεία του φιλανθρωπικού της έργου - Μάθημα θρησκευτικών
Φιλανθρωπικό έργο Εκκλησίας
«Δυστυχώς, η Πολιτεία μάς έχει ξεχάσει. Εάν δεν ήταν η Εκκλησία να μας προσφέρει ένα πιάτο φαγητό δεν θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε».

Η Κατερίνα τα τελευταία δύο χρόνια έχει βρει αποκούμπι ελπίδας στα συσσίτια της Εκκλησίας για να ταΐσει τα μικρά της παιδιά.

Η ίδια εκφράζει παράπονα για την αντιμετώπιση της κυβέρνησης στους πολίτες που ζουν με τον εφιάλτη της απόλυτης φτώχειας, λέγοντας ότι «από αυτά που υποσχόταν στην αρχή τελικά δεν έκανε απολύτως τίποτα».

Και δεν είναι η μόνη που έχει βρει καταφύγιο στην Εκκλησία. Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι στις μέρες μας στηρίζονται στο φιλανθρωπικό της δίκτυο που έχει αναπτύξει σε όλη τη χώρα και περιλαμβάνει περισσότερες από 98.000 κοινωνικές δομές, όπως ενοριακά φιλόπτωχα ταμεία, συσσίτια, κοινωνικά παντοπωλεία.

Αποκαλυπτικά στοιχεία του φιλανθρωπικού της έργου - στοιχεία - Μάθημα θρησκευτικών
Στοιχεία φιλανθρωπικού
έργου Εκκλησίας
Ομως, όσο η κρίση βαθαίνει τόσο οι αρμόδιοι της Εκκλησίας αναζητούν τρόπους ώστε να προσφέρουν ακόμη μεγαλύτερη βοήθεια στις οικονομικά ευάλωτες ομάδες. Ηδη πολλές μητροπόλεις προσανατολίζονται στη δημιουργία και άλλων κοινωνικών Ιδρυμάτων.

Πάντως, τη στιγμή που στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιτίθενται στην Ιεραρχία με αφορμή (και) το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου από την ηλικία των 15 ετών, τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο (ΔΙΣ) για τη φιλανθρωπική δράση της Εκκλησίας είναι αποκαλυπτικά.

Μόνο πέρυσι, η Αρχιεπισκοπή Αθηνών και οι μητροπόλεις δαπάνησαν 124.416.599, 67 ευρώ για τις λειτουργικές ανάγκες των ιδρυμάτων τους, ενώ οι επωφελούμενοι έφτασαν το 1.146.772. Το 2015 τα έξοδα ανέρχονταν στα 126.041.801,73 ευρώ και ο αριθμός των επωφελουμένων άγγιζε το 1.267.147.

Ειδικότερα, με βάση τον απολογισμό για το φιλανθρωπικό έργο, πέρυσι το μεγαλύτερο ποσό το οποίο ανέρχεται στα 32.310.578,29 ευρώ διατέθηκε στα συσσίτια. Συνολικά σε όλη τη χώρα η Εκκλησία διοργανώνει 326 συσσίτια, από τα οποία σιτίζονται 505.608 πολίτες, θύματα της οικονομικής κρίσης.

Από το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο (λειτουργούν 79 μονάδες) επωφελήθηκαν 93.948 άτομα, με τα έξοδα
της Εκκλησίας να φτάνουν τα 10.444.403,98 ευρώ. Επίσης, το 2016 αυξήθηκαν τα κοινωνικά παντοπωλεία, καθώς από τα 142 που ήταν το 2015, πέρυσι λειτούργησαν 256. Οι πολίτες που απευθύνθηκαν σε αυτά έφτασαν τους 94.003. σε σχέση με πρόπερσι που ήταν 90.148.

Οπως λένε από την Ιεραρχία, η φιλανθρωπία ήταν και θα είναι πρώτο μέλημα του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Μάλιστα, σε μια από τις δηλώσεις του αναφορικά με την οικονομική κρίση, ο κ. Ιερώνυμος είχε τονίσει: «Είναι η ώρα που καλούμαστε να καταλάβουμε ότι πρέπει να δώσουμε τα χέρια, να γίνουμε αλυσίδα για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δυσκολία χωρίς μικρότητες, διαιρέσεις και υπονομεύσεις».

Βάλια Νικολάου
vnikolaou@e-typos.com



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...