Αρχική σελίδα Ηθικά προβλήματα

9 Απριλίου 2019

Λογισμικό βιομετρικής ανάλυσης - ηθικές και κοινωνικές επιπτώσεις


Λογισμικό βιομετρικής ανάλυσης - ηθικές και κοινωνικές επιπτώσεις - Βιοηθικές επιπτώσεις
 Λογισμικό βιομετρικής ανάλυσης
Στην καινούργια μελέτη που παρουσιάστηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine στις 7 Ιανουαρίου 2019, γίνετε ανάλυση των αποτελεσμάτων ενός καινούργιου λογισμικού που είναι ικανό να διαγνώσει γενετικές ασθένειες αναλύοντας τα βιομετρικά στοιχεία του προσώπου.

Αυτή η καινούργια τεχνολογία αναλύοντας το φαινότυπο ενός ατόμου, στην προκειμένη περίπτωση το πρόσωπο, μπορεί να διακρίνει την ύπαρξη γενετικών διαταραχών. Αυτό προκύπτει από την σύνδεση πολλών γενετικών διαταραχών με συγκεκριμένα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, μια μικρότερη μύτη και ένα μεγαλύτερο μέτωπο χαρακτηριστικά που μπορούν να συνδέονται με το σύνδρομο Williams, ή στοιχεία που συνδέονται με το σύνδρομο Down, όπως μάτια στο σχήμα αμυγδάλου.

Για την πραγματοποίηση αυτής της μελέτης συγκεντρώθηκε ένα δείγμα 17.000 ασθενών που αντιπροσώπευσαν πάνω από 200 σύνδρομα γενετικής διαταραχής. Ο Dr. Karen Gripp που εργάστηκε στην συγκεκριμένη μελέτη αναφέρει ότι με το συγκεκριμένο σύστημα «μπορούμε να καταφέρουμε ποιο γρήγορες και έγκυρες διαγνώσεις, και έτσι να διευκολύνουμε την ποιότητα ζωής των ασθενών».

Το σημαντικό όμως που πρέπει να τηρηθεί στην περίπτωση που αυτό το σύστημα αρχίσει να χρησιμοποιείτε από νοσοκομεία ή από ιατρούς είναι ότι μια περαιτέρω διάγνωση είναι αναγκαία για την επιβεβαίωση της διάγνωσης από το συγκεκριμένο λογισμικό.

Επιπλέον κίνδυνοι θα μπορούσαν να παρουσιαστούν με την χρήση τέτοιων συστημάτων. Μάλιστα ειδικοί
προειδοποιούν ότι σε μια εποχή στην οποία ήμαστε σε συνεχή τριβή με θέματα που αλλάζουν συνέχεια και οι γρήγορες αποφάσεις και αναλύσεις πολλές φορές επιβάλλονται πάνω σε μια πιο αποστασιοποιημένη και λογική σκέψη, ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε να αποβεί καταστροφικό για πολλούς ανθρώπους που θα κρίνονται από ένα τέτοιο λογισμικό και θα αναλύετε η ικανότητα τους για μια θέση εργασίας, μερικές φορές μόνο και μόνο από μια φωτογραφία.



Πηγή: Genethique

Ρωμανός Δούκας – Stagiaire ΕΕΒ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...