Αρχική σελίδα Ηθικά προβλήματα

9 Σεπτεμβρίου 2019

Η σχέση επιστήμης και θεολογίας – Ντοκιμαντέρ



Η σχέση επιστήμης και θεολογίας – Ντοκιμαντέρ - Μάθημα θρησκευτιών, Χριστιανισμός και επιστήμη
Η σχέση επιστήμης και θεολογίας
Το βίντεο της ανάρτηση  είναι από τη σειρά των ημίωρων ντοκιμαντέρ «Έτσι βλέπω τον κόσμο», της ΕΡΤ3, τα οποία διερευνούν θέματα  της σύγχρονης φυσικής, της αστροφυσικής,  της ιστορίας και της φιλοσοφίας.  Το παρόν ντοκιμαντέρ εξετάζει το ζήτημα της σχέσης της επιστήμης και της θεολογίας  και τη αφανή ή φανερή, δικαιολογημένη ή αδικαιολόγητη,  σύγκρουση μεταξύ του  Χριστιανισμού και της Επιστήμης. Ένα θέμα το οποίο έχει απασχολήσει ιδιαίτερα και την ελληνική κοινωνία και στο όποιο έχουμε στέρεη την πεποίθηση ότι από ημιμάθεια υπάρχουν εκατέρωθεν παρανοήσεις και παρεξηγήσεις.  

Προκειμένου να αποκαταστήσουμε την αλήθεια πάνω σε αυτό το θέμα πρέπει να τονίσουμε ότι η αναφερόμενη αντιπαλότητα μεταξύ Θεολογίας και Επιστήμης αφορά και αναφέρεται στις σχέσεις της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και όχι της Ορθοδοξίας με την Επιστήμη. Η σύγκρουση αυτή κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια της επιστημονικής επανάστασης του 17ου αιώνα, πολύ μετά το σχίσμα, και δεν είχε καμιά σχέση με την Ορθοδοξία, που τότε στέναζε κάτω από τον τουρκικό ζυγό. 

Το ενδιαφέρον όμως βρίσκεται στα αίτια που δημιούργησαν αυτή τη ρήξη. Το δυτικό πολιτισμικό ρεύμα την περίοδο συγκρότησής του, μετά από δραματικές εσωτερικές συγκρούσεις, υιοθέτησε ως
εσωτερική φιλοσοφία του ένα μόρφωμα της προχριστιανικής ιουδαϊκής θεολογίας στην οποία ενσωματώθηκαν επιλεκτικά, μέρη του πρωτογενούς χριστιανικού δόγματος. Δηλαδή επικράτησε η άποψη  ορισμένων χριστιανικών ομάδων, στη Δύση, οι οποίοι πίστευαν ότι ο Χριστιανισμός είναι μια συνέχεια του Ιουδαϊσμού με πραγματοποιημένη την προφητεία περί ελεύσεως του Μεσσία. Έτσι, υιοθετήθηκε και ενσωματώθηκε στη δομή του δυτικού πολιτισμού η καμπαλιστική άποψη περί δομής του Σύμπαντος που περιεχόταν ως θεμελιώδες δόγμα στο πλαίσιο της ιουδαϊκής θρησκείας.
Κ.Ε. 

https://www.youtube.com/watch?v=hrGeZpaZBnI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...