Αρχική σελίδα Ηθικά προβλήματα

8 Σεπτεμβρίου 2019

Μείωση κατά 7% των ευθανασιών στην Ολλανδία το 2018


Μείωση κατά 7% των ευθανασιών στην Ολλανδία  το 2018
Μείωση κατά 7% των ευθανασιών στην Ολλανδία  το 2018
Ο αριθμός των περιπτώσεων ευθανασίας στην Ολλανδία μειώθηκε για πρώτη φορά από το 2007.

Σύμφωνα με την ετήσια αναφορά της κυβέρνησης για την ευθανασία, το 2018 ο αριθμός μειώθηκε κατά 7%, δηλαδή από 6685 περιπτώσεις το 2017 σε 6126. Υπήρξαν δηλαδή 5898 περιπτώσεις ευθανασίας, 212 περιπτώσεις υποβοηθούμενης αυτοκτονίας, και 16 περιπτώσεις ενός συνδυασμού των δύο. Σε όλες τις κατηγορίες το 2018 παρουσιάστηκε μικρή ελάττωση.

Δεν είναι γνωστός ο λόγος αυτής της ελάττωσης. Θα μπορούσε να είναι απλώς μια μικρή στατιστική απόκλιση, καθώς φαίνεται ότι ο αριθμός των καταγεγραμμένων περιπτώσεων ευθανασίας αυξήθηκε κατά 9% το πρώτο τετράμηνο του 2019, συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2018.

Σε έξι από τις 6126 περιπτώσεις, η αρμόδια κρατική Επιτροπή για την ευθανασία αποφάσισε ότι ο γιατρός δεν είχε ακολουθήσει τα υποχρεωτικά πρωτόκολλα. Ένας από αυτούς μάλιστα διώκεται ποινικά, κάτι το οποίο συμβαίνει για πρώτη φορά.

Η ελάττωση του αριθμού των ευθανασιών σχολιάστηκε εκτενώς στα ολλανδικά ΜΜΕ, όχι επειδή μπορεί
να σηματοδοτεί μια αλλαγή στάσης σχετικά με την ευθανασία, αλλά επειδή η σταθερή αύξηση θεωρείται σημάδι κοινωνικής προόδου.

Οι απόψεις σχετικά με τις αιτίες της ελάττωσης διίστανται. Παραδείγματος χάριν, έχει διατυπωθεί η άποψη ότι οι επιπλήξεις που δέχτηκαν ορισμένοι γιατροί και ιδιαίτερα η ποινική δίωξη, ενδέχεται να αποθαρρύνουν τους γιατρούς από το να προβαίνουν σε ευθανασίες. Ωστόσο, η ιδέα αυτή έχει συναντήσει αντίσταση, και δεν υπάρχει επικρατούσα άποψη σχετικά με το ζήτημα.

Πηγή: BioEdge 

Μαρία-Ελένη Σαρακατσιάνου - Stagiaire ΕΕΒ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...