Αρχική σελίδα Ηθικά προβλήματα

10 Σεπτεμβρίου 2019

Το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει δημιουργία της πρώτης «φάρμας σωμάτων»


Το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει δημιουργία της πρώτης «φάρμας σωμάτων»
Δημιουργία της πρώτης «φάρμας σωμάτων»

Η Βρετανική κυβέρνηση περιεργάζεται το ενδεχόμενο να ανοίξει μια «φάρμα σωμάτων» προκειμένου να μελετά την αποσύνθεση των ανθρωπίνων πτωμάτων.

Σύμφωνα με ένα αφιέρωμα στο περιοδικό Nature, η εγκατάσταση αυτή θα μπορούσε να τοποθετηθεί στην περιοχή του Porton Down στην Ανατολική Αγγλία όπου βρίσκεται το εργαστήριο Defence Science and Technology Laboratory.

Η πρώτη «φάρμα σωμάτων» άνοιξε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1981 και από τότε πολλές άλλες έχουν ανοίξει τόσο στις ΗΠΑ, όσο και σε άλλες χώρες όπως στην Αυστραλία και στην Ολλανδία. Εγκληματολόγοι και ιατροδικαστές υποστηρίζουν ότι έχουν ανάγκη να μπορούν να συγκεκριμενοποιούν τον χρόνο καθώς και τον τρόπο θανάτου.

Για την ιατροδικαστική ανθρωπολόγο Amy Rattenbury από το πανεπιστήμιο Wrexham Glyndŵr, δεν τίθεται ζήτημα εύρεσης σωμάτων προς μελέτη καθώς όπως η ίδια εξομολογείται, δέχεται κλήσεις και μηνύματα καθημερινά από ανθρώπους που επιθυμούν να δωρίσουν νεκρά σώματα –δικά τους ή αγαπημένων τους ανθρώπων.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι ειδικοί ευνοϊκά διακείμενοι ως προς αυτή την πρακτική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ιατροδικαστική ανθρωπολόγος στο πανεπιστήμιο Lancaster, Sue Black,
σύμφωνα με την οποία, η επιστημονική δικαιολόγηση μπορεί να έχει υποχωρήσει απέναντι στην συγκινησιακή ρητορική. Το ερώτημα που θέτει είναι εάν, με τα δεδομένα μέσα που διαθέτει κάθε χώρα μπορούμε πράγματι να φτάσουμε εγγύτερα σε μια γνώση που να ξεπερνά την ακρίβεια της υπάρχουσας με αναφορά στην αποσύνθεση των σωμάτων. 



Πηγή: BioEdge

Ελένη Αγγέλου – Stagiare EEB


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...